Οι σιωπηλοί εχθροί της υγείας μας

Αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.Καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη

Αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.Οι σιωπηλοί εχθροί της υγείας μας.

(άρθρο-Αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία-) Για μια ακόμη φορά ο καρδιολόγος στη συζήτηση με κάποιον από τους ασθενείς του. Να προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν έχει καμία σημασία το ότι δεν έχει συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την πίεση του γιατί μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά στην υγεία του. Ο ασθενής να επιμένει ότι αισθάνεται πότε έχει πρόβλημα πιέσεως, γιατί του προκαλεί ζάλη και πονοκέφαλο. Μια κοινή αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι εξαρτούν το πόσο πολύ ασχολούνται με κάποιο θέμα με τα συμπτώματα που τους προκαλεί. Ένας πόνος παραδείγματος χάρη τους δημιουργεί φόβο και σπεύδουν να πάνε στο γιατρό τους. Όταν όμως κάτι δεν τους προκαλεί κάποιο σύμπτωμα, συνηθίζουν να μην του δίνουν σημασία, να το αγνοούν και να θεωρούν ότι δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία τους.

Και αυτό είναι ένα θανάσιμο σφάλμα, γιατί τις περισσότερες φορές οι ύπουλοι εχθροί μας είναι εκείνοι που δεν μας δίνουν συμπτώματα. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να υποσκάπτουν την υγεία μας χωρίς ποτέ να τις πάρουμε είδηση. Ή κι αν κάποια στιγμή τις καταλάβουμε να μη δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Δύο από αυτές πολύ, σημαντικές στο χώρο της καρδιολογίας, είναι η αρτηριακή υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία. Και η μία και η άλλη μπορεί να υπάρχουν χρόνια στον οργανισμό μας χωρίς να μας προειδοποιούν. Θεωρούνται πάντως, δύο από τους πολύ σοβαρούς παράγοντες, οι οποίοι πλήττουν την καρδιά και τα αγγεία μας.

Πως λειτουργεί η  αρτηριακή υπέρταση.Η επίδραση στην καρδιά.

 Η αρτηριακή υπέρταση,  η «πίεση» που λένε απλά οι άνθρωποι, είναι ένας παράγοντας ο οποίος βλάπτει σταδιακά όλα τα όργανα του οργανισμού μας. Ξεκινώντας από την καρδιά, προκαλεί πάχυνση του τοιχώματος της, διότι η καρδιά είναι ένας μυς που όταν δουλεύει στις αυξημένες πιέσεις, όπως ο κάθε μυς του σώματος, έχει την τάση να παχαίνει για να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις υποχρεώσεις του. Αυτή η πάχυνση του τοιχώματος, η υπερτροφία, όπως θα την ονομάσουμε πιο επιστημονικά, σιγά σιγά εξελίσσεται και αυξάνει τις ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται η καρδιά να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Τελικό αποτέλεσμα σε μια περίπτωση μη ελεγχόμενης υπερτροφίας της καρδιάς, η καρδιακή ανεπάρκεια, η αδυναμία δηλαδή της καρδιάς να προωθήσει αίμα, που όταν φτάσει σε ένα οριακό σημείο είναι μη αναστρέψιμη. Ένας ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια έχει κοντό ορίζοντας ζωής πολλές φορές μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από έναν ασθενή με έναν κακοήθη όγκο.

Η επίδραση στα νεφρά.Έλεγχος της αρτηριακής υπέρτασης.

 Ένα άλλο όργανο το οποίο πλήττει η υπέρταση χωρίς να το πάρουμε ποτέ είδηση είναι οι νεφροί. Οι νεφροί είναι όργανα τα οποία σιγά σιγά λόγω της υπέρτασης υφίστανται βλάβες και αν κανείς πάει σε μια μονάδα τεχνητού νεφρού, όπου οι ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας κάνουν αιμοκάθαρση, θα διαπιστώσει ότι το κυριότερο αίτιο παθολογικής προέλευσης που τους έφερε εκεί, είναι η υπέρταση. Είναι ένα νοσήμα το οποίο μπορεί ύπουλα να προκαλέσει οριστική βλάβη στο νεφρό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Βέβαια, εκεί που όλοι γνωρίζουμε ότι η υπέρταση προκαλεί πρόβλημα είναι στα αγγεία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν υπόψη τους ότι η αρτηριακή υπέρταση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι η πιο σημαντική διαταραχή, την οποία μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας η υπέρταση όχι μόνο γιατί είναι θανατηφόρα, αλλά γιατί συνεπάγεται πολλές φορές μεγάλου βαθμού αναπηρία και ότι αυτό ακολουθεί από ποιότητα ζωής του ίδιου του ασθενούς και της οικογένειάς του. Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε κακή αιμάτωση λόγω βλάβης των αγγείων αλλά και εγκεφαλικά αιμορραγικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από ρήξεις αγγείων στον εγκέφαλο είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων που προκαλεί η υπέρταση.

Κι όμως, στην πραγματικότητα ένας υπερτασικός ασθενής μπορεί να μην το ξέρει για πολλά χρόνια ή και δεκαετίες, εάν δεν ελέγχει την αρτηριακή του πίεση, εάν δεν ελέγχεται καρδιολογικά μέσω ενός τρίπλεξ καρδιάς ή και ενός απλού καρδιογραφήματος μερικές φορές. Είναι πολύ πιθανό να είναι εντελώς ανυποψίαστος και να έχει την υπέρταση να του υποσκάπτει τον οργανισμό και εκείνος να κοιμάται ήσυχος. Όταν προκύψει το πρόβλημα είναι πλέον πολλές φορές αργά, διότι ή αυτό είναι κεραυνοβόλο και θανατηφόρο όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό. Ή έχουν γίνει τόσο σημαντικές βλάβες στον οργανισμό που είναι πια πολύ δύσκολο να τις αναστρέψει κάποιος.

Αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.Πως λειτουργεί η κακή χοληστερίνη.

Μια ακόμα πιο ύπουλη κατάσταση ακριβώς διότι δεν αφορά κάποιο μηχανισμό, αλλά την αύξηση μιας ουσίας που κυκλοφορεί στον οργανισμό μας είναι η υπερχοληστερολαιμία. Μια  αύξηση δηλαδή της χοληστερίνης και μάλιστα του μέρους εκείνου της χοληστερίνης που αποκαλούμε κακή χοληστερίνη , η οποία ουσιαστικά είναι η χοληστερίνη που εναποτίθεται στα αγγεία του ανθρώπου για να προκαλέσει στενώσεις και ότι αυτό συνεπάγεται. Εμφράγματα, εγκεφαλικά στενώσεις περιφερικών αγγείων, βλάβες οργάνων, διαταραχές της λειτουργικότητας του οργανισμού είναι πολλά από τα αποτελέσματα της αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και οι μηχανισμοί αρκετά πολύπλοκοι και αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σε μελλοντικό άρθρο μαζί τους. Στη φάση αυτή όμως μας ενδιαφέρει η αύξηση της χοληστερίνης ως ένας ύπουλος και μεγάλος εχθρός του οργανισμού μας. Δυστυχώς, κανείς άλλος τρόπος δεν υπάρχει παρά μόνο ο προληπτικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, τις οποίες όμως πάρα πολλοί  συνάνθρωποί μας δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν. Ακόμη και όταν ανακαλυφθεί η αυξημένη χοληστερίνη σε κάποιο τυχαίο ή σκόπιμο έλεγχο οι αντιρρήσεις για την ρύθμισή της είναι πολλές. Υπάρχει μια προκατάληψη απέναντι στα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, δεδομένου μάλιστα ότι κάποιος δεν έχει συμπτώματα  και δίνει συνεχώς παρατάσεις προσπαθώντας δήθεν με διατροφικούς τρόπους ή με φυτικά σκευάσματα, τα οποία βρίσκει αφειδώς στο Ίντερνετ ή του προτείνουν   φίλοι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Χρειάζεται μια σοβαρή προληπτική προσέγγιση.

Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε τη συζήτηση σήμερα για αυτούς τους παράγοντες είναι ότι απαιτούν μια σοβαρή προληπτική προσέγγιση, αλλά και εφόσον βρεθεί κάποιος από τους παράγοντες αυτούς μια σοβαρή θεραπευτική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να μάθουμε, αν και ως λαός δεν είμαστε αυτής της κουλτούρας να ασχολούμαστε προληπτικά με τα προβλήματα της υγείας μας. Η επίσκεψή μας στον ειδικό γιατρό ή η εκτέλεση κάποιων εξετάσεων που θα μας υποδείξει, αλλά στη συνέχεια και η συμμόρφωση με τη θεραπευτική αγωγή που θα μας δώσει μπορεί να αποβούν σωτήριες όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά κυρίως για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας που είναι το ζητούμενο σε μια σοβαρή οργανωμένη κοινωνία με υγειονομική και κοινωνική συνείδηση.