Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια, Nέα Σμύρνη, Καρδιολογικό Ιατρείο Νίκου Παναγιωτόπουλου

Καρδιακή ανεπάρκεια.

(Καρδιακή Ανεπάρκεια) Κυριαρχεί πολλές φορές ανάμεσα στους ανθρώπους η άποψη ότι οι σοβαρές παθήσεις της καρδιάς οδηγούν γρήγορα σε θάνατο. Πιστεύουν ότι δε μεσολαβεί η βάσανος της χρόνιας ταλαιπωρίας όπως σε άλλες παθήσεις. Και τα λένε όσοι δεν έχουν την εμπειρία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι είναι καρδιακή ανεπάρκεια;

Η καρδιά όπως είναι γνωστό είναι μια αντλία που προωθεί το αίμα σε όλο το σώμα. Από την αποτελεσματικότητα αυτής της αντλίας εξαρτάται η καλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν η αντλία πάψει να λειτουργεί ικανοποιητικά επέρχεται η προβληματική λειτουργία πολλών οργάνων. Έτσι η καρδιακή ανεπάρκεια οδηγεί στη λεγόμενη πολυοργανική ανεπάρκεια.

Τι οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια;

Μια πολύ σοβαρή νόσος της καρδιάς, το έμφραγμα του μυοκαρδίου οδηγεί σε καταστροφή της αντλίας. Κάποιο στεφανιαίο αγγείο φράζει, το μυοκάρδιο που παίρνει αίμα από αυτό και έτσι νεκρώνεται. Η νέκρωση αυτή δυστυχώς είναι οριστική και οδηγεί σε δημιουργία ουλής εκεί που υπήρχε μυς. Επομένως η καρδιά δεν λειτουργεί με όλη της τη δύναμη. Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης έχουμε και τον ανάλογο βαθμό καρδιακής ανεπάρκειας. Άλλη αιτία καταστροφής του μυός είναι η σοβαρή φλεγμονή του που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα. Υπάρχουν ακόμη και παθήσεις του μυοκαρδίου, οι μυοκαρδιοπάθειες που οφείλονται σε γνωστές και άγνωστες αιτίες. Οι παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική της και οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως είναι φανερό πολλές σοβαρές παθήσεις της καρδιάς οδηγούν τελικά σε ανεπάρκειά της.

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η νόσος είναι η δύσπνοια, η αδυναμία, η ταχυκαρδία, η συγκέντρωση υγρού στα πόδια, το σώμα και την κοιλιά. Σε τελικά στάδια η κατάληξη είναι ο θάνατος κυρίως από θανατηφόρες αρρυθμίες. Η δύσπνοια οφείλεται στη συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες. Αφού η καρδιά δε μπορεί να διαχειριστεί τα υγρά της αυτά συγκεντρώνονται στους πνεύμονες. Γεμίζουν τις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων και όπου δεν πρέπει να μπαίνει υγρό. Η σοβαρή δύσπνοια είναι εκδήλωση του λεγόμενου πνευμονικού οιδήματος. Η αδυναμία οφείλεται στην ανεπαρκή τροφοδοσία των μυών με αίμα. Η ταχυκαρδία στην πιο γρήγορη λειτουργία της καρδιάς προκειμένου να αναπληρώσει την αδυναμία της.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων που οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου. Ο έμπειρος και μεθοδικός καρδιολόγος με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να προλάβει τη νόσο. Και αν αυτή ήδη έχει εξελιχθεί να την αναχαιτίσει χαρίζοντας στον ασθενή ποιότητα και διάρκεια ζωής.

Καρδιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος,Νέα Σμύρνη.