Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση

Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση-Υπέρταση.Καρδιολόγος Παναγιωτόπουλος Νίκος,Νέα Σμύρνη

Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση-Υπέρταση.

(Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση-Υπέρταση) Την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που στην Ιατρική αποκαλούμε με τον όρο Αρτηριακή Υπέρταση μπορούμε να την προσεγγίσουμε με δύο τρόπους. Ως νόσο αλλά και ως προϋπόθεση εμφάνισης κάποιων νόσων. Είναι ασθένεια και προδιαθεσικός παράγοντας. Όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι μια ύπουλη διαταραχή της υγείας γιατί την υποσκάπτει χωρίς να δίνει συμπτώματα.
Μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι την αισθάνονται αυτό είναι μια πλάνη. Η αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί να συνοδεύει τον πονοκέφαλο ή την αύξηση του άγχους. Όμως είναι προφανές ότι αυτά προκαλούν πίεση και όχι το αντίστροφο.

Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση-Υπέρταση.Τι είναι;

Τι είναι όμως η υπέρταση; Η αυξημένη πίεση που ασκεί το αίμα στα αγγεία. Αυτό έχει σα συνέπεια να τα τραυματίζει. Και όχι μόνο τα αγγεία. Αλλά και όργανα βλάπτονται από αυτήν. Η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι νεφροί είναι τα θύματά της. Αποτέλεσμα υψηλής και χρόνιας υπέρτασης είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η νόσος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς όπως το έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια. Μια σειρά από αντιδράσεις του οργανισμού όπως η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια μπορούν να εμφανιστούν σε οξεία και μεγάλη αύξηση της πίεσης.
Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί στην αρτηριακή υπέρταση; Περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων υπέρτασης είναι πολυπαραγοντικές και κατατάσσονται στην ιδιοπαθή υπέρταση. Το αυξημένο βάρος, η καθιστική ζωή, η διατροφή συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης. Το υπόλοιπο ποσοστό υπέρτασης συνδέεται με άλλα νοσήματα π.χ. νοσήματα του νεφρού ή των επινεφριδίων και ανήκει στην κατηγορία της δευτεροπαθούς υπέρτασης.

Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση-Υπέρταση.Διάγνωση και θεραπεία.

Στο καρδιολογικό ιατρείο μπορούμε να προσεγγίσουμε την αρτηριακή υπέρταση σε δύο επίπεδα. Το διαγνωστικό και το θεραπευτικό. Διαγνωστικά υπάρχει ο τρόπος της ασφαλούς διάκρισης του υπερτασικού από τον μη υπερτασικό. Εκτός από την κλινική εξέταση ο καρδιολόγος έχει δύο διαγνωστικά όπλα σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες. Το 24ωρο Holter πιέσεως που μπορεί να καταγράφει την πίεση πάνω από 75 φορές το 24ωρο δίνοντας ασφαλείς τιμές στον ιατρό. Το triplex της καρδιάς μπορεί να μας δείχνει τις επιπτώσεις της πίεσης στον οργανισμό. Το τοίχωμα της καρδιάς υπερτρέφεται και οι πιέσεις μέσα στην καρδιά μεταβάλλονται.
Θεραπευτικά από μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων επιλέγονται τα καταλληλότερα και παρακολουθείται αντικειμενικά το αποτέλεσμά τους. Η σωστή ρύθμιση της πίεσης έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας.

Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη,Παναγιωτόπουλος Νίκος.