Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια

Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια,δυσλιπιδαιμία. Νέα Σμύρνη Καρδιολογικό Ιατρείο Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια.

(Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια) Μια σύγχρονη μάστιγα για την υγεία μας είναι η δυσλιπιδαιμία δηλαδή η αύξηση των λιπιδίων, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Και αποτελεί μάστιγα γιατί συνδέεται με την εμφάνιση μιας σειράς από νοσήματα των αγγείων. Και με τη σειρά τους τα όργανα που αιματώνονται από τα αγγεία αυτά υφίστανται βλάβες. Έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Ισχαιμία των κάτω άκρων. Νεφρική ανεπάρκεια. Νοσήματα σοβαρά αλλά και θανατηφόρα.

Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια.Τα δύο είδη χοληστερίνης.

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης. Απλά και σχηματικά αυτή που πηγαίνει στα αγγεία για να αποθηκευτεί και αυτή που φεύγει από τα αγγεία για να χρησιμοποιηθεί. Η πρώτη είναι η LDL ή κακή όπως την ξέρει ο πολύς κόσμος. Αυτή πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα που φράζει τα αγγεία. Η δεύτερη είναι η HDL ή καλή χοληστερίνη. Αυτή απομακρύνεται από τα αγγεία και τα απελευθερώνει άρα επιθυμούμε την αυξημένη τιμή της.
Πως αυξάνεται η κακή χοληστερίνη; Η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η ύπαρξη και άλλης μεταβολικής νόσου όπως ο διαβήτης είναι μερικές από τις αιτίες της. Πως μειώνεται η καλή χοληστερίνη; Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή είναι οι δύο βασικοί λόγοι.

Τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια είναι μορφές λιπιδίων που απορροφώνται από τις λιπαρές τροφές. Κυκλοφορούν στο αίμα μας πριν μετατραπούν από τον οργανισμό σε άλλες μορφές λιπιδίων όπως οι χοληστερίνες.
Η ρύθμιση των λιπιδίων είναι πολύ σημαντική για τη ζωή και την υγεία της. Η αυξημένη τιμή των λιπιδίων είναι ένας κίνδυνος που δε δίνει συμπτώματα. Υποσκάπτει τον οργανισμό και τον καταστρέφει. Όμως η ρύθμισή τους απαιτεί εμπειρία και γνώση από τον ιατρό.

Υψηλή Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια.Ρύθμιση.

Ο έμπειρος καρδιολόγος μπορεί να οριοθετήσει το ύψος της τιμής των λιπιδίων ανάλογα με το ιδιαίτερο προφίλ του κάθε ανθρώπου. Και βέβαια να επιλέξει τους καλύτερους τρόπους ρύθμισής τους. Ο σωστός συνδυασμός υγιεινοδιαιτικών συνηθειών και φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει στη σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης. Ο ασθενής πρέπει να διατηρεί την ποιότητα της ζωής του αυξάνοντας τη διάρκεια και την ποιότητα της υγείας του. Σύμμαχος σε αυτά είναι η γνώση και η πείρα του ιατρού και η συμμετοχή του ενδιαφερόμενου ασθενή στην προσπάθεια αυτή.

Καρδιολογικό Ιατρείο Νίκου Παναγιωτόπουλου,Νέα Σμύρνη.