Πρωτοπαθής Πνευμονική Υπέρταση

Πρωτογενής Πνευμονική Υπέρταση.Ιατρός-Καρδιολόγος Παναγιωτόπουλος Νίκος

Πρωτοπαθής Πνευμονική Υπέρταση.Ένα καρδιολογικό πρόβλημα.

(Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση) Όταν στην ιατρική λέμε ότι κάτι είναι πρωτοπαθές εννοούμε ότι δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να οφείλεται. Αν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία μιλάμε για δευτεροπαθές πρόβλημα. Έτσι η πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση αφορά αύξηση των πιέσεων των αγγείων των πνευμόνων που δεν αποδίδεται σε κάποια γνωστή αιτία. Και θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος. Γιατί κάτι το οποίο αφορά τους πνεύμονες αποτελεί καρδιολογικό πρόβλημα. Η νόσος δεν αφορά τη λειτουργία του πνευμονικού παρεγχύματος αλλά τα αγγεία. Τα αγγεία των πνευμόνων ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε μικρή κυκλοφορία της καρδιάς. Τα αγγεία που φεύγουν από την δεξιά κοιλία, οι πνευμονικές αρτηρίες αφού γίνουν αρτηρίδια και τριχοειδή και οξυγονωθεί το αίμα που περιέχουν με τις πνευμονικές φλέβες επαναφέρουν το αίμα στον αριστερό κόλπο.

Αύξηση των πιέσεων στα πνευμονικά αγγεία μπορεί να έχουμε και λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Αύξηση των πιέσεων στα πνευμονικά αγγεία μπορεί να έχουμε δευτεροπαθώς σε περιπτώσεις αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν όμως η αριστερή καρδιά είναι φυσιολογική και οι πιέσεις στα πνευμονικά αγγεία είναι αυξημένη μιλάμε για πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση. Η νόσος αρχικά είναι ασυμπτωματική και εξελίσσεται για χρόνια χωρίς ο ασθενής να το καταλάβει. Όμως κάποια στιγμή εμφανίζεται δύσπνοια που συνεχώς αυξάνει, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση και ο άνθρωπος λειτουργικά αχρηστεύεται. Ταυτόχρονα μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στα πόδια και το ήπαρ που εκδηλώνεται ως βάρος ή πόνος στο δεξιό υποχόνδριο.

Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση.Συμπτώματα και η θεραπεία μιας συχνής νόσου.

Η πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση είναι μια νόσος περισσότερο συχνή από ότι φανταζόμαστε και οδηγεί με αργό και βασανιστικό τρόπο στην αναπηρία και το θάνατο. Σήμερα υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία που κυρίως δρα στα πνευμονικά αγγεία τα οποία χαλαρώνει μειώνοντας τις πιέσεις τους. Όμως η φαρμακευτική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όσο νωρίτερα εφαρμόζεται. Επειδή όμως είπαμε είναι ασυμπτωματική η διάγνωση θα γίνει στο πλαίσιο check up. Εκεί σε triplex καρδιάς θα βρεθούν αυξημένες πιέσεις στο δεξιό τμήμα της της καρδιάς. Αφού στη συνέχεια αποκλειστεί η ύπαρξη αιτίας που προκαλεί την υπέρταση θα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία. Αυτή θα αξιολογείται αρχικά εργαστηριακά και στη συνέχεια κλινικά. Αν η πνευμονική υπέρταση δε διαγνωστεί εγκαίρως και προχωρήσει σημαντικά θα πρέπει τότε να οδηγηθεί ο ασθενής στη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων μια πολύ δύσκολη επέμβαση.

Πρωτογενής Πνευμονική Υπέρταση:Ενα καρδιολογικό πρόβλημα.Ιατρός-Καρδιολόγος Παναγιωτόπουλος Νίκος