Παθήσεις Καρδιακών Βαλβίδων

Παθήσεις Καρδιακών Βαλβίδων,Βαλβιδοπάθεια,Παθήσεις Βαλβίδων Καρδιάς.Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη,Παναγιωτόπουλος Νίκος

Παθήσεις Καρδιακών Βαλβίδων

(Παθήσεις Καρδιακών Βαλβίδων) Η καρδιά είναι ένα δραστήριο όργανο που τροφοδοτεί με αίμα το σώμα δεκάδες χιλιάδες φορές την ημέρα. Αυτό το πετυχαίνει μετακινώντας το αίμα προς μια κατεύθυνση. Από την καρδιά με τις αρτηρίες το αίμα πηγαίνει και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του οργανισμού μας και με τις φλέβες γυρίζει πίσω στην καρδιά. Από εκεί περνά μέσα από τα πνευμόνια για να γυρίσει γεμάτο οξυγόνο εκεί από όπου θα προωθηθεί και πάλι στο σώμα.

Λειτουργία των Καρδιακών Βαλβίδων.

Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ακολουθεί το αίμα. Μία πορεία χωρίς παλινδρομήσεις. Τον σκοπό αυτό επιτελούν οι καρδιακές βαλβίδες. Χωρίζουν τα διαμερίσματα της καρδιάς μεταξύ τους. Ανοίγουν προς μια κατεύθυνση. Ύστερα κλείνουν και εμποδίζουν την πορεία του αίματος προς τα πίσω. Η ανθρώπινη καρδιά έχει τέσσερεις βαλβίδες. Την αορτική που ελέγχει την είσοδο της αορτής. Την πνευμονική που βρίσκεται στην αρχή της πνευμονικής αρτηρίας. Τη μιτροειδή με δύο φύλλα, τις γλωχίνες που μοιάζουν με μίτρα καθολικού επισκόπου. Και τέλος την τριγλώχινα με τρείς γλωχίνες. Οι δύο πρώτες ανοίγουν στη συστολή της καρδιάς. Οι δύο τελευταίες στη διαστολή.

Παθήσεις Καρδιακών Βαλβίδων.Βαλβιδοπάθειες,στένωση και ανεπάρκεια.

Οι βαλβίδες της καρδιάς μπορεί να στενωθούν και να ανεπαρκέσουν. Η στένωση εμποδίζει το αίμα να περάσει. Η ανεπάρκεια αφήνει το αίμα να επιστρέψει προς τα πίσω. Και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια είναι πολλά. Ο ρευματικός πυρετός, μια νόσος της παιδικής ηλικίας. Προβλήματα κατασκευής από τη γέννηση. Μικρόβια που κυκλοφόρησαν και τις έβλαψαν προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα.

Οι επιπτώσεις των βαλβιδοπαθειών σοβαρές. Τελική κατάληξη η καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι το έργο του έμπειρου και μεθοδικού καρδιολόγου. Ξεκινώντας από την προσεκτική ακρόαση. Συνεχίζοντας με την ειδικότερη εξέταση, το triplex καρδιάς. Και συμπληρώνοντας με πιο ειδικές εξετάσεις.

Το αποτέλεσμα της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης; Η αποφυγή ή αν χρειάζεται η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή της κατάλληλης αγωγής για την αποφυγή εξέλιξης της νόσου. Όταν αυτό δε γίνει έγκαιρα, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να προλάβει τα χειρότερα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται καινούριες τεχνικές. Διαδερμικές αντικαταστάσεις βαλβίδων χωρίς άνοιγμα του στέρνου και γενική νάρκωση. Γρήγορη ανάρρωση. Μικρή ταλαιπωρία.

Οι παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση για ένα καρδιολογικό ιατρείο.

Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη,Παναγιωτόπουλος Νίκος.