Η Ευρώπη χαλαρώνει, η Ελλάδα σε υστερία για τον κορονοϊό.

Κορονοϊός:Ευρώπη και Ελλάδα

Κορονοϊός:Ευρώπη και Ελλάδα.Η Ευρώπη χαλαρώνει, η Ελλάδα σε υστερία.

(Κορονοϊός:Ευρώπη και Ελλάδα) Τα νέα που μας έρχονται από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πραγματικά δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία ως προς την πορεία της πανδημίας. Σε κάποιες χώρες όπως η Δανία έχει σημάνει λήξη του συναγερμού, σε άλλες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία  η ζωή επανήλθε σε κανονικότητα με προαιρετική χρήση μάσκας ακόμη και στα σχολεία και σε κάποιες άλλες που δεν έκλεισαν καθόλου όπως η Σουηδία οι νεκροί κυμαίνονται από 0- 2 καθημερινά για πολλές εβδομάδες.

Και να μην ξεχνάμε ότι στις χώρες αυτές η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλότερη από τη δική μας και ο χειμώνας ξεκίνησε. Υπάρχει όμως και μια χώρα που ο Σεπτέμβριος του 2021 θυμίζει έντονα το Σεπτέμβριο του 2020. Lockdown που τα ονομάζουμε mini, η Βόρεια Ελλάδα σε επιφυλακή, σχολεία κλείνουν παρά την τροποποίηση των κανόνων επί το εξωφρενικότερο (50% νοσούντες μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα), αρκετοί νομοί στο κόκκινο και άλλα γνώριμα. Και βέβαια να αιωρείται η απειλή για γενικό κλείσιμο.

Κορονοϊός:Ευρώπη και Ελλάδα. Η Ελλάδα δε διαφέρει σημαντικά σε ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπάρχει βέβαια μια καραμέλα ότι οι χώρες που είναι σε καλό σημείο σε σχέση με την πανδημία είναι πολύ μπροστά στους εμβολιασμούς. Αναζητώντας λοιπόν τα ποσοστά διαπίστωσα και μπορείτε να το κάνετε κι εσείς ότι η Ελλάδα δε διαφέρει σημαντικά σε ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα προηγείται σε σχέση με κάποιες από αυτές. Βέβαια αυτό που δεν έχουμε συνυπολογίσει είναι το ποσοστό αυτών που έχουν φυσική ανοσία αλλά όπως είχαμε από την αρχή τονίσει όταν εμείς κλεινόμασταν μέσα και εφαρμόζαμε ένα από τα σκληρότερα  lockdown  κάποιοι άλλοι κυκλοφορούσαν πολύ πιο ελεύθεροι και νοσούσαν.

Εμβολιασμοί σε Ευρώπη και Ελλάδα

Κορονοϊός:Ευρώπη και Ελλάδα. Η ανεξέλεγκτη τουριστική περίοδος και τα πρωτόκολλα που πετάχθηκαν.

Τι συμβαίνει λοιπόν και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το κακό φθινόπωρο του ’20; Πρώτα από όλα η ανεξέλεγκτη τουριστική περίοδος. Στην αρχή της πανδημίας ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια αλλά η υγεία των πολιτών. Το καλοκαίρι του 2021 προφανώς άλλαξε γνώμη και προσχώρησε στη λογική της αγοράς. Έτσι φέτος το καλοκαίρι ο ιός κυκλοφόρησε πάρα πολύ στη χώρα μας τόσο ως εισαγόμενος, όσο και ως εγχώριος.

Τα πρωτόκολλα πετάχτηκαν στο κάλαθο των αχρήστων και όταν οι ειδικοί τόλμησαν να προτείνουν κλείσιμο για μερικές μέρες του παγκόσμιου κέντρου του κορονοϊού που λέγεται Μύκονος η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη που δεν το ξανατόλμησαν. Ακόμη και τη Ζάκυνθο – μια από τις ελάχιστες περιοχές που επιβλήθηκαν μέτρα αυτό το καλοκαίρι-όταν επιχείρησαν να την κλείσουν για δεύτερη εβδομάδα, ο θαυματουργός τοπικός βουλευτής δήλωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με τον  σύμβουλο του Πρωθυπουργό τα μέτρα αίρονται. Ποια επιτροπή ειδικών; Αφού υπάρχει Ο ειδικός, ο παρά τω πρωθυπουργώ.

Στα νησιά λοιπόν και στα κέντρα παραθερισμού ο ιός έκανε πάρτι μαζί με τους τουρίστες. Και όταν τελείωναν αυτοί τις διακοπές τους επέστρεφαν χωρίς κανένα τεστ αφού ήσαν εμβολιασμένοι και μετέδιδαν σε όλους. Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα στο χώρο άσκησης τις ιατρικής μου.

Η κακή χρήση των τεστ.

Ο ιός λοιπόν εξαπλώθηκε στη χώρα. Οι ιθύνοντες πανηγυρίζουν για τα έσοδα από τον τουρισμό και για την υγειονομική ζημιά φταίνε φυσικά οι… ανεμβολίαστοι. Και απειλούμε τώρα την κοινωνία με νέα μέτρα αφού κάθε μέρα όπως είπε ο γνωστός τηλεπνευμονολόγος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πεθαίνει ένα τουριστικό λεωφορείο (πολύ επιτυχημένος ο τραγικός συσχετισμός). Δεν είναι όμως μόνο ο ανεξέλεγκτος τουρισμός.

Είναι όπως ξανατονίσαμε και η κακή χρήση των τεστ. Περιορισμός μόνο στους μη εμβολιασμένους, πλημμελής έλεγχος των μέτρων και γενικά η γνωστή Ελληνική ραστώνη. Το επιχείρημα είναι ότι «ο κόσμος κουράστηκε». Πολλοί γνωστοί μου επιβιβάστηκαν σε πλοίο χωρίς να προηγηθεί κανένας έλεγχος και αποβιβάστηκαν και πάλι χωρίς έλεγχο. Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια ήσαν συχνά ανεπαρκείς όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από το άμεσο περιβάλλον μου. Όλος ο κρατικός μηχανισμός που δεν έκανε διακοπές αλλά και η ομάδα των τηλεειδικών ασχολούνταν μόνο με τα εμβόλια.

Καμιά βελτίωση σε ΜΜΜ και σχολεία.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα από την άλλη πλευρά δεν επιφύλαξε βελτιώσεις. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα ίδια σε αριθμό και ποιότητα. Ο ένας πάνω στον άλλο, τα δρομολόγια χωρίς μεταβολές, τα οχήματα τα ίδια. Το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι η τρομερά αυξημένη κίνηση στους δρόμους από τους πολίτες,  που πιθανώς δεν εμπιστεύονται πια να ταξιδέψουν με ΜΜΜ. Στα σχολεία οι μαθητές στοιβάζονται στις ίδιες αίθουσες χωρίς αύξηση των τμημάτων και μείωση των αριθμών ανά τμήμα, χωρίς επαρκή εξαερισμό των αιθουσών και χωρίς κάποια βελτίωση στην παρουσία τους στα προαύλια. Μόνο τα πρωτόκολλα ξεχειλώθηκαν για να περιοριστεί το κλείσιμο τμημάτων, Όλα τα ίδια και πάλι φταίνε οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε.Το χειρότερο σύστημα της Ευρώπης.

Και βέβαια το κλειδί των προβλημάτων είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το χειρότερο σύστημα της Ευρώπης. Που όχι μόνο δε βελτιώθηκε αλλά πέρα από ένα ψευτοφτιασίδωμα δεν υπήρξε κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Κάποιες δωρεές που πήγαν χαμένες σε προσωρινά κρεβάτια που ονομάστηκαν ΜΕΘ. Κάποιοι βιαστικοί διορισμοί που εξανεμίζονται με τις διαθεσιμότητες των μη εμβολιασμένων, κάποιες κουβέντες του αέρα. Σκεφτόμαστε βέβαια να φωνάξουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες να βάλουν τάξη. Εδώ ισχύει το «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Πρέπει να καταλάβουν οι διοικούντες ότι η Υγεία δεν προσφέρεται για επιχειρηματικά παιχνίδια και κέρδη. Η Υγεία αναγκαστικά είναι πάντα υπέρ του χρήστη και όχι υπερ του ιδιοκτήτη. Οι ιδιώτες έχουν δώσει εξετάσεις εδώ και χρόνια και είναι συνυπεύθυνοι για τα χάλια του συστήματος. Ροκάνισαν προς όφελός τους τους πόρους και έκαναν ότι μπορούσαν για να περιπέσει το Κρατικό Σύστημα σε ανυποληψία.

Η επιτροπή των ειδικών.

Ακούσαμε ακόμη αυτές τις ημέρες ότι η επιτροπή των «ειδικών» θα αλλάξει. Και κάποιοι από τους καλά πληροφορημένους δημοσιογράφους των κυβερνητικών εφημερίδων προειδοποίησαν ότι ίσως ανοίξουν στόματα και μάθουμε πολλά αν αυτό γίνει. Και με το επιχείρημα αυτό συμβούλεψαν να αποφευχθούν αλλαγές τώρα. Τι να έχουν άραγε να πουν οι αποπεμπόμενοι ειδικοί; Έτσι και αλλιώς βέβαια στο απυρόβλητο είναι. Αλλά όταν χαθούν τα προνόμια ίσως δουν τα πράγματα αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος. Χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ελπίζω όχι όπως αυτά που οι αρμόδιοι επέδειξαν μέχρι τώρα γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα και τότε ίσως και οι εθελοτυφλούντες αναγκαστούν να παραδεχθούν αυτά που τόσον καιρό αποφεύγουν να δουν. Γιατί η πραγματικότητα πάντα είναι εδώ και μάλιστα αμείλικτη.