Η κρυφή απειλή (κολπική μαρμαρυγή)

κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα.Άρθρο,απ τον καρδιολόγο Παναγιωτόπουλο Νίκο,Νέα Σμύρνη.

Η κρυφή απειλή (κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα).Το ιστορικό ενός ασθενούς.

(κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα) Ο κύριος που πέρασε την είσοδο του ιατρείου ήταν γύρω στα πενήντα. Η πρώτη εντύπωση που έδινε ήταν ενός ανθρώπου πολύ καλά διατηρημένου αν εξαιρέσει κάποιος μια μικρή δυσκολία στο περπάτημα. Όταν κάθισε και άρχισε να λέει το ιστορικό του φάνηκε το έντονο άγχος του. Ήταν εδώ και δύο μήνες που εν αιθρία και χωρίς άλλο ιστορικό παρουσίασε ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο που κράτησε δύο ώρες και αποκαταστάθηκε πλήρως. Αυτό τον θορύβησε, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία χωρίς να προκύψει κάποιο εύρημα.

Του συστήθηκε ένα triplex καρωτίδων που επίσης ήταν αρνητικό. Του χορηγήθηκε ασπιρίνη από τον νευρολόγο και θεωρήθηκε τυχαίο γεγονός. Έτσι συνέχισε κανονικά τη ζωή του μέχρι που ήρθε το δεύτερο επεισόδιο που ήταν και σοβαρότερο και χρειάστηκε νοσηλεία, θεραπεία και αποκαταστάθηκε αλλά όχι πλήρως. Του άφησε μια δυσκολία στη βάδιση η οποία με φυσιοθεραπεία τον διαβεβαίωσαν ότι θα επανέλθει στα φυσιολογικά. Τότε ο νευρολόγος του είπε να αποταθεί σε καρδιολόγο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται με αρρυθμίες και κολπική μαρμαρυγή.

Όπως διαβεβαίωσε δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα με την καρδιά του. Πρόσεχε να ασκείται και να τρέφεται υγιεινά, η αρτηριακή πίεση ήταν σε φυσιολογικά όρια, η γλυκόζη και τα λιπίδια του αίματος δεν ξεπερνούσαν τα επιθυμητά επίπεδα και από την οικογένειά του δεν είχε κανείς πρόβλημα με την καρδιά. Το ρώτησα αν αισθανόταν ποτέ κάτι ακανόνιστο στο στήθος, κάτι σαν παράξενο χτύπο ή «φτερούγισμα». Μου είπε πως δεν είχε αισθανθεί κάτι που να τον ανησυχήσει. Ίσως κάποιες φορές σποραδικά κάτι σαν ένα εντονότερο χτύπημα αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.

Του εξήγησα ότι πολλές φορές τα εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται με αρρυθμίες και μάλιστα με μια που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Υπεβλήθη σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένα triplex καρδιάς. Και τα δύο φυσιολογικά. Και τότε του πρότεινα να βάλει ένα Holter ρυθμού 24ώρου. Μια δηλαδή καταγραφή του καρδιογραφήματος για 24 ή 48 ώρες που μπορεί να αποκαλύψει επεισόδια που δε φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Συμφώνησε.

Κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα.

Η ανάλυση του Holter ήταν αποκαλυπτική. Ενώ το περισσότερο διάστημα της ημέρας παρουσίαζε φυσιολογικό ρυθμό, φλεβοκομβικό όπως λέγεται επίσημα, παρουσίασε δύο επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που δεν τα αισθάνθηκε αλλά διήρκεσαν αρκετά λεπτά. Αυτό, μια που η εξέταση είναι στατιστική, πρόδιδε ότι ο προφανής λόγος των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η κολπική μαρμαρυγή και η ασπιρίνη δεν τον κάλυπτε ως προληπτική αγωγή.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή.Ο κίνδυνος θρόμβων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που αφορά ένα τμήμα της καρδιάς που ονομάζεται κόλποι. Όταν εμφανιστεί, οι κόλποι παύουν να συστέλλονται και να προωθούν το αίμα συγχρονισμένα και πρακτικά παραλύουν. Το αίμα λιμνάζει σε αυτούς και περνά  στο επόμενο διαμέρισμα, στις κοιλίες, με τη ροή της ορμής που είχε μπαίνοντας στους κόλπους.

Το ότι το αίμα λιμνάζει οδηγεί συχνά στη δημιουργία θρόμβων -δηλαδή πηγμάτων- που όταν παρασυρθούν από την κυκλοφορία ή όταν επανέλθει η κανονική συστολή των κόλπων μπορεί να μπουν σε αγγεία και να προκαλέσουν εμβολή. Τα πρώτα αγγεία που συναντούν είναι οι καρωτίδες, τα αγγεία που τροφοδοτούν δηλαδή με αίμα τον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια. Αν μπουν σε κάποιο αγγείο της κοιλιάς προκαλούν νέκρωση κάποιου τμήματος του εντέρου (εμβολή μεσεντερίου) ή αν φτάσουν σε κάποιο άκρο προκαλούν ισχαιμία και νέκρωση σε αυτό.

Κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα και αντιμετώπιση.

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;. Νοσήματα του θυρεοειδή, παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και του μυοκαρδίου και άλλα πιο σπάνια αλλά συνήθως το αίτιο μένει άγνωστο και μιλάμε για ιδιοπαθή κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας και προέλευσης νόσο.

Η κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, αφού εντοπιστεί, με αντιαρρυθμικά και αντιπηκτικά φάρμακα και αν χρειαστεί με μια επέμβαση που λέγεται κατάλυση (ablation). Επειδή όμως είναι μια κρυφή απειλή θα πρέπει να τη σκεφτόμαστε και να την ψάχνουμε σε κάθε υποψία παρουσίας της. Και αυτό είναι έργο του έμπειρου καρδιολόγου που πρέπει να την υποψιαστεί και με επιμονή και υπομονή να την αναζητήσει.

Ο ασθενής μπήκε σε αγωγή  παράλληλα με τον έλεγχο για την ανακάλυψη της πιθανής αιτίας που προκαλεί την μαρμαρυγή και χαίρει άκρας υγείας.