Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή. Καρδιολογικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη

Κολπική Μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ συχνή αρρυθμία με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Πολλοί μάλιστα δε γνωρίζουν ότι κάνουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής και το ανακαλύπτουν στο πλαίσιο ελέγχου για μια άλλη αιτία. Κολπική μαρμαρυγή ονομάζουμε την πλήρη αρρυθμία που προέρχεται από την περιοχή των κόλπων. Η καρδιά έχει το δικό της αυτόνομο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Αυτό ξεκινά από μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων που βρίσκονται στο δεξιό κόλπο. Αυτά ονομάζονται φλεβόκομβος. Είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Αυτός παράγει τα ερεθίσματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα και έτσι κυριαρχεί σε όλα τα κύτταρα της καρδιάς. Όμως η θαυμαστή κατασκευή αυτού του οργάνου προβλέπει ότι το κάθε κύτταρο μπορεί να παράγει ερεθίσματα. Έτσι σε μια έκτακτη ανάγκη το κάθε κύτταρο μπορεί να αντικαταστήσει το φλεβόκομβο.

Πως προκαλείται;

Τί γίνεται όμως όταν για διάφορους λόγους όλα μαζί τα κύτταρα παράγουν ερεθίσματα; Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί ο φλεβόκομβος είναι αδύνατος. Μπορεί ακόμη να συμβεί αν για γνωστούς και άγνωστους λόγους αυξηθεί η δραστηριότητα των υπόλοιπων κυττάρων. Τότε προκαλείται πλήρης αρρυθμία. Η αρρυθμία αυτή ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Στους κόλπους παράγονται άναρχα εκατοντάδες ερεθίσματα τα οποία ευτυχώς περιορίζονται εκεί γιατί λίγο πριν φτάσουν στις κοιλίες σταματούν και φιλτράρονται στον κολποκοιλιακό κόμβο. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε άναρχη λειτουργία των κοιλιών και θάνατο.
Το αποτέλεσμα της κολπικής μαρμαρυγής είναι η παράλυση της λειτουργίας των κόλπων. Εκεί μπορεί να λιμνάσει το αίμα και να δημιουργηθούν θρόμβοι. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί φεύγοντας από την καρδιά με την κυκλοφορία να εμβολίσουν τον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν εμβολίσουν άλλα όργανα μπορούν αναλόγως να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε αυτά. Είναι πια γνωστό ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικών και άλλων εμβολικών επεισοδίων.

Η Κολπική Μαρμαρυγή χρειάζεται άμεσα διάγνωση και θεραπεία.

Πέραν αυτού η καρδιακή απόδοση μειώνεται αφού οι κόλποι παύουν να συμμετέχουν σε αυτή. Επομένως η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ύπουλος εχθρός. Και αυτό γιατί δεν απαιτείται μεγάλη διάρκειά της για να είναι επικίνδυνη. Ακόμη και μικρά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, η λεγόμενη παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, είναι επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει άμεσα η διάγνωση και η θεραπεία. Η διάγνωση απαιτεί 24ωρη καταγραφή του καρδιογραφήματος όπου μπορεί να ανακαλυφθούν ακόμη και μικρά επεισόδια. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιαρρυθμικά και αντιπηκικά φάρμακα. Η επίσκεψη στον καρδιολόγο είναι απαραίτητη ακόμη και μόνο για την ανακάλυψη κρυφών επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής.

Καρδιολογικό Ιατρείο Νίκου Παναγιωτόπουλου, Νεαπόλεως 17  Νέα Σμύρνη.