Όσο κοντή μνήμη κι αν έχουμε ας θυμηθούμε για λίγο τη Σουηδία

Η πανδημία κορονοϊού στη Σουηδία.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου για την Πανδημία του κορονοϊού

Η πανδημία κορονοϊού στη Σουηδία. Όταν ο λαός μας ξεχνά γρήγορα.

(Η πανδημία κορονοϊού στη Σουηδία) Ένα μεγάλο μειονέκτημα του λαού μας είναι ότι ξεχνά γρήγορα. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει πολλά που να τον κάνουν περήφανο όταν η μνήμη γυρίζει στο σύγχρονο παρελθόν. Ίσως πάλι γιατί όταν θυμάται όσα πίστεψε και δέχτηκε σε ένα κλίμα ανάτασης όταν περνά ο χρόνος γυρίζουν μπούμερανγκ και τον προσγειώνουν. Ίσως γιατί μας αρέσουν τα παραμύθια και τα μεγάλα λόγια έστω κι αν στο τέλος τους κρύβουν καταστροφές. Όμως η μνήμη είναι δύναμη. Εξάλλου αυτό σημαίνει αλήθεια (α-λήθη) μνήμη, απουσία λήθης.

Η πανδημία κορονοϊού στη Σουηδία. Οι αρχικές επικρίσεις…

Αν γυρίσουμε λοιπόν ενάμιση χρόνο πίσω τη μνήμη πιστεύω ότι θα πρέπει να ντραπούμε πολύ. Γιατί ήταν η εποχή που υμνούσαμε την καραντίνα, που θαυμάζαμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος που εφαρμόζαμε και ρίχναμε το λίθο του αναθέματος σε μια χώρα που ακολούθησε μοναχική πορεία, τη Σουηδία. Ήταν η εποχή που πληρωμένοι κονδυλοφόροι μιλούσαν για την αποτυχία αυτής της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την καταστροφή που ερχόταν.

Το γύρο του διαδικτύου έκαναν κείμενα που αποδίδονταν σε «Έλληνες νοσηλευτές της Σουηδίας» που κατέκριναν την αναλγησία του Σουηδικού  συστήματος Υγείας και τόνιζαν  την υπεροχή του δικού μας συστήματος δηλώνοντας ότι θα εγκαταλείψουν αυτή τη χώρα για να γυρίσουν στην ασφαλή Ελλάδα.  Μάλιστα κατά καιρούς διαβάζαμε και ρεπορτάζ για την κατάρρευση της Σκανδιναβικής αυτής χώρας.

Η πανδημία κορονοϊού στη Σουηδία. Αντιμετώπιση χωρίς lockdown και κατασταλτικά μέσα.

Για τη Σουηδία γράψαμε πολύ νωρίς και προβάλλαμε τις επιλογές της. Επειδή ΟΛΑ τα άρθρα μας από τον Φεβρουάριο του 2000 είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας χωρίς αλλαγές, μπορείτε να διαβάσετε και το συγκεκριμένο αλλά και να αφιερώσετε λίγο χρόνο να  διαβάσετε τα περί ανοσίας της αγέλης που στήριξε της επιλογές της χώρας αυτής.

Η Σουηδία λοιπόν τόλμησε και ακολούθησε το δικό της δρόμο. Δεν έκλεισε την κοινωνία μέσα, δε σταμάτησε τη δια ζώσης εκπαίδευση, δεν σταμάτησε την ψυχαγωγία, δεν εφάρμοσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ούτε καν την προτροπή για χρήση της πλην των μέσων μεταφοράς και των μαζικών συγκεντρώσεων.

Στη Σουηδία τα καταστήματα ήσαν ανοιχτά, οι άνθρωποι συνέχισαν να αθλούνται ελεύθερα, ο χειμερινός τουρισμός ήταν ανοικτός και η είσοδος ανθρώπων στη χώρα ελεύθερη, η ζωή συνεχίστηκε με την ατομική ευθύνη του καθενός χωρίς καταστολή και περιορισμούς των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Το κράτος πίστεψε στους πολίτες του και οι πολίτες στο κράτος. Και δε φοβήθηκαν να αγνοήσουν όλο σχεδόν τον κόσμο πιστεύοντας στους εαυτούς τους και στο σύστημα υγείας τους.

Απρίλιος 2020: “Ο απολογισμός θα γίνει σε ένα χρόνο”.

Όταν τον Απρίλιο του 2020 ρωτήθηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας για το ότι είχαν περισσότερα θύματα από άλλες χώρες απάντησε ότι ο απολογισμός θα γίνει σε ένα χρόνο. Θέλετε να μάθετε πόσα είναι τα θύματα στη Σουηδία σήμερα; 14.622 άτομα. Ξέρετε πόσα είναι την ίδια ημέρα στην Ελλάδα των lockdown και της απόλυτης καταστροφής της κοινωνίας, της οικονομίας και της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος; 13.220 άνθρωποι. Και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα στη Σουηδία είναι μηδενικά και σε λίγο η ψαλίδα θα κλείσει τελείως.

Η τραγική κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.Success story πάνω στην καταστροφή

Δεν ξέρω αν όλα αυτά μας λένε κάτι. Βλέπω αυτές τις ημέρες σαν υπνωτισμένοι να παρακολουθούμε όλη την Ελλάδα να καίγεται και τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν ευχαριστημένους πολιτικούς και αισιόδοξους ανθρώπους που χάθηκαν οι περιουσίες τους και κάηκε ο τόπος τους αλλά αυτοί με τη βοήθεια του κράτους που στέκει δίπλα τους πιστεύουν ότι όλα θα τακτοποιηθούν. Άκουσα τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, άμεσα εμπλεκόμενο και με την εθνική τραγωδία στο Μάτι να κραυγάζει ευχαριστώντας την πολιτική του ηγεσία την ώρα που τα αποκαΐδια έπνιγαν την Αττική. Τρίβω τα μάτια μου όταν βλέπω success story πάνω στην καταστροφή της χώρας μας.

Η κατάρρευση του ΕΣΥ , η διαλυμένη παιδεία ,η οικονομία.

Το ίδιο συμβαίνει και στο υγειονομικό πεδίο. Το ΕΣΥ κατέρρευσε, δεν έγινε η παραμικρή πρόοδος όμως όλοι κάνουμε ότι δεν το είδαμε.  Η παιδεία διαλύθηκε. Φέτος προήχθησαν ΟΛΟΙ οι μαθητές γιατί το Υπουργείο τους έκλεισε το μάτι και μπόρεσαν να περάσουν φέρνοντας  μία υπεύθυνη δήλωση που  αναφέρονταν σε έκτακτη ανάγκη και που εξαφάνισε  όλες τις απουσίες. Η τηλεκπαίδευση ήταν μια κωμωδία, μια χρονιά χάθηκε κι όμως οι ιθύνοντες πανηγυρίζουν.

Η οικονομία διαλύθηκε, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες έζησαν στην εντατική με επιδόματα και τώρα τους κλείνουν τον αναπνευστήρα όμως ακούμε για την τεράστια ανάπτυξη που έρχεται ( το περίφημο ελατήριο ενός εν αδρανεία πολιτικού που ακόμη περιμένουμε και που φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο). Το περιβάλλον έπαθε τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και τα καμένα μετρούν σε εκατομμύρια στρέμματα αλλά πανηγυρίζουμε γιατί δεν ήρθαν τα χειρότερα.

Τι να πω. Τελικά είμαστε οι καλύτεροι. Ευτυχώς που δε ζούμε στη Σουηδία.