Όταν η επιστήμη έγινε θεραπαινίδα της κρατικής εξουσίας

Επιστήμονες και κρατική εξουσία.Άρθρου του Νίκου Παναγιωτόπουλου,καρδιολόγος Νέα Σμύρνη.

Επιστήμονες και κρατική εξουσία:Οι επιτροπές των ειδικών στην υπηρεσία της πολιτικής.

(άρθρο:Επιστήμονες και κρατική εξουσία)  Παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας είχα σε πολλές περιπτώσεις επισημάνει το πόσο επικίνδυνο ήταν να τίθεται άνευ όρων η επιστημονική κοινότητα στην υπηρεσία του κράτους το οποίο τη χρησιμοποιούσε απροκάλυπτα. Και έχω γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με τη σχέση των επιτροπών των περίφημων ειδικών με την κρατική εξουσία. Νομίζω ότι περισσότερο παρά ποτέ σε αυτή τη συγκυρία έγινε φανερή η διαπλοκή κράτους και επιστημόνων με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το κύρος της επιστήμης όσο και για την εμπιστοσύνη που οι άνθρωποι θα δείχνουν στο μέλλον στις συμβουλές των επιστημόνων.

Επιστήμονες και κρατική εξουσία:Η μετατροπή των επιστημονικών δεδομένων σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Συνδικαλιστές και κρατικοδίατοι καθηγητές προσκείμενοι στην κυβέρνηση μετέτρεψαν τα επιστημονικά δεδομένα σε πολιτικές σκοπιμότητες και έδωσαν έτσι την ευκαιρία σε άσχετους με το αντικείμενο πολιτικούς να πιστέψουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα επιστημονικά δεδομένα κατά το δοκούν. Από τις θέσεις για το περίφημο τείχος ανοσίας και την επιχείρηση ελευθερία μέχρι τις επιστρατεύσεις ιατρών και μη επιστρατεύσεις του ιδιωτικού τομέα, οι κυβερνητικοί επιστήμονες εξαργυρώνοντας τη θέση τους υποθήκευσαν το μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων τους που βουβό και φοβισμένο παρακολουθούσε.

Τα εμβόλια του κορονοϊού μπορούσαν να γίνουν χωρίς την έγκριση ιατρών μια που τα ραντεβού έκλειναν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι συγγενείς τους ή οι φαρμακοποιοί. Έτσι αν κάποιος ασθενής είχε κίνδυνο από τον εμβολιασμό, δεν το έκριναν οι θεράποντες ιατροί του αλλά όλοι οι προαναφερθέντες. Ουσιαστικά η κατάσταση ήταν μια συνέχεια του μοναδικού φαινομένου στη χώρα μας όπου ο καθένας μπορεί να πάει στο φαρμακείο και να πάρει μόνος του ότι φάρμακο δώσει ο φαρμακοποιός ή ζητήσει ο ίδιος.

Επιστήμονες και κρατική εξουσία:Η χώρα μας στην πρώτη θέση των χωρών με ανθεκτικά μικρόβια.

Αυτή η τακτική οδήγησε τη χώρα μας στην πρώτη θέση των χωρών με ανθεκτικά μικρόβια, μια που ο καθένας είχε στο σπίτι του μερικά αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης. Η πολυφαρμακία που οδήγησε το ασφαλιστικό σύστημα στην οικονομική καταστροφή, κυρίως βλάπτει σοβαρότατα την υγεία. Αυτή την περίοδο ο κάθε ασθενής ζητάει από το φαρμακείο ότι φάρμακο του συστήνει η κουμπάρα του, γιατί το έχει πάρει και έγινε καλά.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή ιατρού.

Τα φάρμακα λοιπόν με τις τόσες παρενέργειες δε χρειάζονται ιατρική συνταγή. Και για να το τονίσει αυτό το Υπουργείο Υγείας ψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή ιατρού. Για όσους δε γνωρίζουν –και βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν- το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι ένα εμβόλιο που χρειάζεται να το κάνει ο κάθε πολίτης. Υπήρχαν μέχρι πρόσφατα ενδείξεις σχετικές με την ηλικία, τις συνυπάρχουσες ασθένειες και τον επαγγελματικό χώρο που καθόριζαν να κάποιος πρέπει ή όχι να εμβολιαστεί. Κι αυτό γιατί όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, δεν πρέπει κάποιος να εκτίθεται σε κίνδυνο παρενεργειών αν δεν έχει να ωφεληθεί. Ο ιατρός λοιπόν που συνταγογραφούσε, έπρεπε να δικαιολογήσει γιατί συνταγογραφεί το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μεγάλη προμήθεια εμβολίων που πρέπει να καταναλωθούν.

Έγινε βέβαια ως φαίνεται μεγάλη προμήθεια εμβολίων και πρέπει να καταναλωθούν αλλά από τη μία οι ιατροί που είναι επιφυλακτικοί, από την άλλοι οι άνθρωποι που μετά τους συνεχείς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να εμβολιαστούν για γρίπη οδήγησαν σε χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό εμβολιασμού . Έτσι το Υπουργείο άνοιξε τους κρουνούς. «Δώσε μου κι εμένα μπάρμπα». Όποιος θέλει πάει στο φαρμακείο και παίρνει. Και αν δεν πρέπει; Και αν κάνει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια; Ποιος αλήθεια έχει την ευθύνη; Ο ασθενής; Ο φαρμακοποιός; Ο υπουργός; Η κυβέρνηση;

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και η πολιτική.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αντέδρασαν χαλαρά και για την τιμή των όπλων. Εξάλλου έρχονται εκλογές και οι επικεφαλής τους θα δοκιμάσουν την τύχη τους στη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την υγεία των πολιτών θα ασχοληθούμε ή με το πλασάρισμα στους εκλογικούς Συνδυασμούς; Οι φαρμακοποιοί χάρηκαν γιατί αναβαθμίστηκε ο ρόλος τους. Μέχρι στιγμής ήταν ανεπισήμως ιατροί, τώρα έγιναν με την άδεια του νόμου. Ο χαμένος είναι ο πολίτης. Παγιδεύτηκε.

Τα Μέσα Ενημέρωσης το παρουσίασαν ως κατάκτηση. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας –δικηγόρος στην ιδιότητα- είπε ότι για την απόφαση ελεύθερης χορήγησης αντιγριπικών εμβολίων από τα φαρμακεία τον παρακίνησε ο Μαθουσάλας των πρωινάδικων που του είπε ότι παλιά κάναμε ελεύθερα τα εμβόλια και όχι με συνταγή ιατρού. Και αυτός συμφώνησε. Σοβαρή πολιτική για την Υγεία.
Θέλουμε να πάψουμε να είμαστε τριτοκοσμική χώρα αλλά δε μπορούμε. Η επιστημονική μας ηγεσία, η πολιτική μας ηγεσία, τα ΜΜΕ, εμείς οι ίδιοι συνεχώς αποκαλύπτουμε ότι δεν αξίζουμε κάτι καλύτερο δυστυχώς.