Ιστορίες τρέλας από το σύστημα υγείας

Διάλυση του Συστήματος Υγείας.Καρδιολογικό Ιατρείο Νέα Σμύρνη.

Διάλυση του Συστήματος Υγείας.

(άρθρο:Διάλυση του Συστήματος Υγείας) Τη διάλυση του Συστήματος Υγείας την έχουμε σχολιάσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα από όποιο βήμα μας έχει δοθεί. Και δεν το κάνουμε ούτε από δημοσιογραφικό ενδιαφέρουν, ούτε φυσικά με πολιτικά κίνητρα αλλά ούτε και για να έχουμε να γκρινιάζουμε. Το κάνουμε μήπως και προστατέψουμε έστω και ένα από τους ασθενείς μας από τον κίνδυνο της απώλειας της ζωής του ή μια σοβαρή αναπηρία. Δυστυχώς φαίνεται ότι ως λαός είμαστε πια εντελώς αδιάφοροι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, ακόμη και αν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας ή τη ζωή των οικείων μας.
Και επειδή θεωρώ ότι το ο πιο ζωντανός τρόπος για να αποτυπώσει κάποιος την πραγματικότητα είναι η ίδια η πραγματικότητα , σήμερα θα σας διηγηθώ μια ιστορία που έζησα αυτές τις ημέρες με κάποια από τις ασθενείς μου.

Διάλυση του Συστήματος Υγείας.Η Ιστορία ενός περιστατικού.

Η κυρία είναι ηλικιωμένη και λαμβάνει αντιπηκτικά λόγω ιστορικού κολπικής μαρμαρυγής. Ως γνωστόν όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά έχουν αυξημένο κίνδυνο να αιμορραγήσουν περισσότερο από κάποιον άλλο, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αρχίσει μια αιμορραγία.
Η κυρία λοιπόν γλίστρησε και χτύπησε πέφτοντας στο κεφάλι της. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται για λόγους ασφαλείας να ελέγξει κάποιος με μια αξονική τομογραφία τον εγκέφαλο για την πιθανότητα ενός ενδοκράνιου αιματώματος (αιματώματος μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο).

Η ασθενής και τα παιδιά της που είναι υγειονομικοί αποτάθηκαν στο ΕΚΑΒ και πληροφορήθηκαν ότι για όλη την Αθήνα εφημέρευε μόνο ένα νοσοκομείο για νευροχειρουργικά περιστατικά. Έτσι μετέφεραν την ηλικιωμένη γυναίκα στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου μαζί με δεκάδες τραυματίες, κακοποιηθέντες, τροχαία, πτώσεις, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη γνωμάτευση μιας  αξονική τομογραφίας.

Πέρασαν αρκετές ώρες στην αναμονή και τις πρώτες πρωινές ώρες που μειώθηκε λίγο η κίνηση κάποιος ιατρός ασχολήθηκε με την ατυχή ασθενή. Μετά την κλινική εξέταση και ύστερα από πίεση των «συναδέλφων» παιδιών της πείσθηκε να ζητήσει αξονική τομογραφία για να αποκλειστεί η εγκεφαλική αιμορραγία. Η αξονική με όλες τις δυσκολίες και τη γκρίνια που φαντάζεστε εκ μέρους του ακτινολογικού εργαστηρίου, έγινε και όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα.

Και βέβαια ήταν πολύ αισιόδοξοι όσοι φαντάστηκαν ότι το αποτέλεσμα θα δινόταν άμεσα. Οι ιατροί συνέστησαν εισαγωγή –σε κάποιο ράντζο- μέχρι το πρωί οπότε κάποιος θα γνωμάτευε την αξονική τομογραφία και τότε θα μπορούσε να αποχωρήσει αν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για αιμορραγία. Τελικά η ασθενής με ευθύνη των συγγενών αποχώρησε για το σπίτι της, καταταλαιπωρημένη, άυπνη με τη συνεννόηση σε λίγες ώρες, το πρωί, να επανέλθουν για να πάρουν την απάντηση.

Διάλυση του Συστήματος Υγείας.Μια αξονική τομογραφία χρειάζεται 3 εργάσιμες μέρες.

Το επόμενο πρωί έκπληκτοι έμαθαν ότι η απάντηση θα ήταν έτοιμη μετά από 3 εργάσιμες που μαζί με τις μεσολαβούσες αργίες λόγω εορτών θα ήταν τελικά μετά από μια εβδομάδα. Αν βέβαια υπήρχε ένα εξελισσόμενο αιμάτωμα θα μπορούσαν –αν προλάβαιναν- να την πήγαιναν στο εφημερεύον για επανεξέταση και θεραπεία. Αν ήταν δηλαδή τυχερή και ζούσε μέχρι τότε.

Η κόρη της επικοινώνησε μαζί μου και συνέστησα επείγουσα αξονική σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, πράγμα που έγινε με το αντίστοιχο τσουχτερό αντίτιμο. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα δεν περίσσευαν αλλά μπροστά στη ζωή όλα υποχωρούν . Ευτυχώς η ασθενής δεν είχε εγκεφαλική αιμορραγία όπως διαγνώστηκε με νέα αξονική και βέβαια νέα ακτινοβολία στον εγκέφαλο…

Ο εθισμός στο παράλογο και επικίνδυνο,ως κανονικότητα.

Δε θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο γιατί νομίζω ότι τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Απλώς μια παρατήρηση. Το συγγενικό περιβάλλον παρά το έντονο ενδιαφέρον του δεν αντέδρασε γιατί θεώρησε ότι το όλο σενάριο ήταν απόλυτα φυσιολογικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Εξάλλου το είχαν δει να εκτυλίσσεται πολλές φορές ως νοσηλευτές που ήταν. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το πιο ανησυχητικό. Ο εθισμός στο παράλογο και επικίνδυνο, που μας κάνει να ασχολούμαστε με τόσα άλλα, όχι όμως με όσα και όσους απειλούν τη ζωή μας. Και φυσικά αυτό επιτρέπει και στους πολιτικούς μας να θριαμβολογούν ότι πηγαίνουν την Ελλάδα μπροστά οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε να τους εμπιστευόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου. Και μέχρι να καταλάβουμε τι θα πρέπει να αλλάξει να βλέπουμε πολλές ζωές να χάνονται άδικα.