Το σύστημα του προσωπικού ιατρού εκφυλίζεται συνεχώς

 

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός ιατρός.

(άρθρο:Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός ιατρός) Είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν αναφερθεί στην προσπάθεια δημιουργίας συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης με το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Και είχαμε εκφράσει τις σαφείς ενστάσεις μας για την προχειρότητα και την αναξιοπιστία του συστήματος. Για όσους πραγματικά επιθυμούν να ενημερωθούν για τις θέσεις μας είναι εύκολο πατώντας πάνω στους συνδέσμους που υπάρχουν στο τέλος του άρθρου να δει τα προηγούμενα άρθρα μας.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός ιατρός:Προχειρότητα και αναξιοπιστία του σχεδιασμού.

Η αναξιοπιστία και η προχειρότητα των κρατικών σχεδίων αποδεικνύεται από την καθημερινή προσθήκη νέων αποσπασματικών μέτρων για την προώθηση του θεσμού. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμμετέχουν στο θεσμό μόνο οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί οι οποίοι θα αφορούσαν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Ανταποκρίθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες οι οποίοι κατά δήλωση των αρμοδίων είχαν μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών. Τι σήμαινε αυτό; Ότι οι συνάδελφοι αυτοί είχαν κατανοήσει ότι το σύστημα αφορά τυφλή συνταγογράφηση και έτσι με τη βοήθεια ίσως και κάποιας γραμματέως προσπάθησαν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο εκ του ασφαλούς.

Μπροστά σε αυτή την άρνηση επιστρατεύτηκαν οι ιατροί που εργάζονταν στις Πρωτοβάθμιες δομές όπως Κέντρα Υγείας οι οποίοι μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους θα έπρεπε να ασχολούνται και με τους ασθενείς που τους δήλωσαν ως προσωπικούς ιατρούς . Αλλά και αυτοί δεν έφταναν. Οπότε έγινε το μεγάλο… βήμα. Μετονομάσθηκαν οι καρδιολόγοι, ογκολόγοι, αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, πνευμονολόγοι κλπ., όσοι δηλαδή έκαναν κάποτε για λίγο παθολογία ως προαπαιτούμενο της κύριας ειδικότητάς τους, σε παθολόγους. Και τους ζητήθηκε ως παθολόγοι να ενταχθούν στο σύστημα . Και φυσικά δεν το έκαναν.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός ιατρός:Το σύστημα  έμεινε χωρίς ιατρούς.

Και αφού το σύστημα έμεινε χωρίς ιατρούς προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Αφού άφησαν να γίνουν οι εκλογές των ιατρικών συλλόγων και να εκλεγούν οι προσκείμενοι στην κυβέρνηση στις μεγάλες πόλεις, ήρθαν σε επαφή μαζί τους και ανακοίνωσαν την…. μεγάλη παραχώρηση. Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

«…η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Όπως διευκρίνισε, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.»

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός ιατρός:Μετά από χρόνια αναβιώνει ο θεσμός του ΙΚΑ στο ιδιωτικό ιατρείο.

Τι λένε δηλαδή αναίσχυντα το Υπουργείο και ο Ιατρικός Σύλλογος; Κάθε ιδιώτης ιατρός θα δουλεύει σε δύο ταχύτητες. Θα έχει τους ασθενείς μέσω του θεσμού του προσωπικού ιατρού που θα βλέπει π.χ. δωρεάν το πρωί και τους ιδιωτικούς του ασθενείς το απόγευμα που θα πληρώνεται με αμοιβή που θα ορίζει ο ίδιος. Μετά δηλαδή από χρόνια αναβιώνει ο θεσμός του ΙΚΑ στο ιδιωτικό ιατρείο. Το πρωί ψαρεύω ανυποψίαστους ασθενείς που έρχονται δωρεάν να γράψουν φάρμακα και το απόγευμα στον ίδιο χώρο τους εξετάζω ιδιωτικά και τους παίρνω όσα χρήματα θέλω.

Κράτος και κάποιοι ιατροί αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως θύματα που τους κοροϊδεύεις.

Η υποκρισία αυτή αποκαλύπτει πως αντιμετωπίζουν κράτος και κάποιοι ιατροί τους ασθενείς. Ως θύματα που τους κοροϊδεύεις. Το κράτος μπροστά στο αδιέξοδο ενός θεσμού που δεν είχε σχεδιαστεί και κινδύνευε να αποτύχει παταγωδώς, ποτέ στέλνει τους ασθενείς στα δόντια ενός ασυνείδητου ιατρού που τους κοροϊδεύει με μια δωρεάν επίσκεψη (που ο ίδιος την πληρώνεται από το κράτος) και τους δεσμεύει με τον τρόπο του για μια πληρωμένη από τον ασθενή επίσκεψη ως καθαρά ιδιώτης πλέον. Αυτή προφανώς είναι η άποψη της κυβέρνησης για τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα σύστημα ψευδεπίγραφα δωρεάν για τον πολίτη και από πίσω η κερδοσκοπία των ιδιωτών εις βάρος των κορόιδων.

Ο ρόλος των ηγεσιών των Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτή την ηγεσία εξέλεξαν και οι ιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους. Σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, προωθώντας τα συντεχνιακά συμφέροντα μερίδας των ιατρών να στρέφονται εναντίον του πολίτη. Αυτές οι ηγεσίες εκλέχθηκαν όχι βέβαια από την πλειοψηφία των ιατρών που απείχαν πολύ κακώς από τις εκλογές, αλλά από τις ομάδες που έχουν να αποκομίσουν οφέλη από τις ηγεσίες αυτές. Είναι κρίμα για όσους πραγματικά σέβονται την ανθρώπινη ζωή να χαρακτηρίζονται από τους πολίτες αρνητικά λόγω των τυχοδιωκτών συναδέλφων τους. Εμείς δηλώνουμε σταθερά κοντά στους ασθενείς μας και έτοιμοι να υπηρετήσουμε ένα έντιμο σύστημα όταν παρουσιαστεί.

Υ.Γ. Άρθρα μας για τον προσωπικό ιατρό:

Ο προσωπικός ιατρός μια ακόμη χαμένη ευκαιρία

Ένα κράτος που έμαθε να επιβάλει και να απειλεί