Ο κορονοϊός κάποιες φορές είναι ύπουλος

Περικαρδίτιδα και κορονοϊός.Άρθρο για πανδημία κορονοϊού από τον καρδιολόγο Νίκο Παναγιωτόπουλο
Περικαρδίτιδα και κορονοϊός. Η περίπτωση μια μαθήτρια που νόσησε από covid.

(άρθρο:Περικαρδίτιδα και κορονοϊός) Η μικρή μαθήτρια μόλις είχε αναρρώσει από covid και είχε επιστρέψει στο σχολείο της. Ήταν όμως και αθλήτρια και επέστρεψε και στις προπονήσεις της. Η νόσος της ήταν πολύ ήπια. Μία ημέρα υψηλό πυρετό, τη δεύτερη δέκατα, λίγη αδυναμία και πόνο στα κόκκαλα και αυτό ήταν όλο. Μόλις το τεστ βγήκε αρνητικό μια που δεν είχε άλλα συμπτώματα γύρισε στις δραστηριότητές της. Όμως στην προπόνηση αισθανόταν μια μεγάλη κόπωση και αρκετές φορές ένα πόνο στο στήθος. Τότε σταματούσε αν και η προπονήτριά της την προέτρεπε να συνεχίσει. Και αυτή βέβαια φιλότιμα συνέχιζε. Όμως οι μέρες περνούσαν και τα συμπτώματα συνεχίζονταν. Και τότε διαμαρτυρήθηκε στη μητέρα της.

Περικαρδίτιδα και κορονοϊός:νόσος που σχετίζεται τόσο με τον κορονοϊό όσο και με το εμβόλιο.

Η μητέρα απευθύνθηκε στην παιδίατρο. Έμπειρη αυτή αφού εξέτασε το παιδί χωρίς να διαπιστώσει κάτι παθολογικό συνέστησε επίσκεψη σε καρδιολόγο. Και έτσι ο καρδιολόγος βρέθηκε τώρα μπροστά στο πρόβλημα. Το ερώτημα ήταν μάλλον απλό και το μυαλό του πήγε στην οξεία περικαρδίτιδα, μια νόσο που συνδέεται αρκετά συχνά τόσο με τον κορονοϊό, όσο και με το εμβόλιό του. Έτσι αφού ακροάστηκε προσεκτικά το παιδί χωρίς να βρει κάτι επιλήψιμο προχώρησε σε εξετάσεις.

Με το triplex καρδιάς φάνηκε το περικαρδιακό υγρό.

Αρχικά σε καρδιογράφημα. Δεν ήταν η χαρακτηριστική εικόνα ανάσπασης με το κυρτό προς τα κάτω αλλά έδινε την εικόνα κάποιας διαταραχής. Τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν με το triplex καρδιάς. Πράγματι γύρω από την καρδιά είχε συγκεντρωθεί μια μέτρια ποσότητα υγρού. Ήταν φανερό ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα μπορούσε κανείς να βρει φυσιολογικά. Γιατί περικαρδιακό υγρό σε ελάχιστη ποσότητα υπάρχει και φυσιολογικά γύρω από την καρδιά. Μόνο που δεν διακρίνεται στο triplex παρά μόνο πολύ οριακά κάποιες φορές. Με την προσθήκη κάποιων αιματολογικών εξετάσεων η διάγνωση μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Φλεγμονή του περικαρδίου,περικαρδίτιδα και κορονοϊός.Η περικαρδίτιδα πρέπει να διαγνωστεί εγκαίρως.

Προφανώς αυτό το υγρό ήταν αποτέλεσμα μιας φλεγμονής του περιβλήματος της καρδιάς, του περικαρδίου. Αυτό συμβαίνει σε πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε ιώσεις αλλά και σε μικροβιακές λοιμώξεις. Όμως είναι ιδιαίτερα συχνό στην περίπτωση covid-19. Η παρουσία αυτής της φλεγμονής είναι αντίδραση στον ιό και μπορεί κάποιες φορές να επεκταθεί και στο μυοκάρδιο οπότε έχουμε και μυοκαρδίτιδα.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να επιμείνει, ιδίως αν παραμεληθεί. Μπορεί να δημιουργήσει αρρυθμίες, να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να αυξηθεί τόσο που να πιέσει την καρδιά και να δημιουργήσει προβλήματα στη κυκλοφορία. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί αν χρειαστεί φαρμακευτικά πριν προλάβει να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην καρδιά.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι παιδίατροι και οι πνευμονολόγοι να παραπέμπουν σε καρδιολόγο τους ασθενείς τους που αναρρώνουν από covid. Το triplex καρδιάς και το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι το ίδιο απαραίτητα με την ακτινογραφία θώρακα γι’ αυτούς.