ΦΑΡΜΑΚΟ SOS

Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.Μια συνεχώς επιδεινούμενη εξέλιξη.

(άρθρο:Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων) Τους τελευταίους μήνες με συνεχώς επιδεινούμενη εξέλιξη, αντιμετωπίζουμε το εξής δυσάρεστο αλλά κυρίως επικίνδυνο φαινόμενο. Να μας ενημερώνουν οι ασθενείς μας ότι φάρμακα τα οποία είναι όχι μόνο σημαντικά αλλά και απολύτως απαραίτητα για τη ζωή τους «βρίσκονται σε έλλειψη». Η φράση αυτή συνεχώς επαναλαμβανόμενη και επεκτεινόμενη σε ολοένα και περισσότερα φάρμακα, αποτελεί απειλή που κινδυνεύει να διαταράξει ισορροπίες που με κόπο χτίστηκαν μέσα στο χρόνο για την υγεία των ασθενών.

Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.Δεν  αφορά κάποιο συγκεκριμένο μόνο σκεύασμα.

Η έλλειψή αυτή δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο μόνο σκεύασμα φαρμάκου. Αλλά συνήθως αφορά όλα τα σκευάσματα πρωτότυπα και γενόσημα του ιδίου φαρμάκου. Επομένως ολόκληρες κατηγορίες φαρμάκων σιγά σιγά βγαίνουν από τη θεραπευτική μας φαρέτρα και τα αποτελέσματα είναι επιεικώς επικίνδυνα για τους ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί σε μια τάση μετατροπής στους σε μπακάληδες, προτείνουν διάφορα άλλα σκευάσματα τα οποία είναι συνήθως ακατάλληλα για τις ανάγκες των ασθενών. Και σε κάθε περίπτωση η ευθύνη μετατοπίζεται φυσικά στους ώμους των ιατρών που θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις θεραπείες και να εξηγήσουν στους ασθενείς τους ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή να ψάχνουν καινούριους συνδυασμούς φαρμάκων, συνήθως λιγότερο αποτελεσματικών.

Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.Οι λόγοι της έλλειψής των φαρμάκων είναι πολλοί. Ο κυριότερος είναι η κερδοσκοπία.

Κάποιοι πιο δικτυωμένοι ασθενείς καταφέρνουν και βρίσκουν τα φάρμακά τους από το εξωτερικό μέσω συγγενών, γνωστών και φίλων, γυρίζοντάς μας πίσω πολλές δεκαετίες. Γιατί φυσικά τα φάρμακα συνεχίζουν να κυκλοφορούν παντού εκτός από τα Ελληνικά φαρμακεία.
Οι λόγοι της έλλειψής των φαρμάκων είναι πολλοί. Ο κυριότερος είναι η κερδοσκοπία. Η τιμή των φαρμάκων είναι βάσει των συμφωνιών της προηγούμενης δεκαετίας με την τρόικα, μικρή στην Ελλάδα.

Αυτό συνέβη για να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη που λόγω της κατάχρησης και της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιρειών και των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου, ήταν στη χώρα μας 4 και 5 φορές μεγαλύτερη από χώρες με ίδιο πληθυσμό όπως η Σουηδία. Έτσι συμφωνήθηκε η τιμή των φαρμάκων να είναι ο μέσος όρος των τριών πιο φτηνών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως μειώνει τα κέρδη των εταιρειών φαρμάκου. Οι οποίες δεν είναι –κατά δήλωσή τους- φιλανθρωπικά σωματεία. Άσχετα αν στην πανδημία το έπαιξαν με τα εμβόλια οι σωτήρες μας.

Στόχος είναι τα υπερκέρδη των εταιριών.

Αφού λοιπόν τα κέρδη (και μάλιστα τα υπερκέρδη) είναι ο στόχος τους, δεν τις συμφέρει να πουλάνε στην Ελλάδα φτηνά. Έχουν εξάλλου να χρηματοδοτήσουν ιατρούς, πολιτικούς, υπαλλήλους, φαρμακοποιούς, έχουν δηλαδή έξοδα οι άνθρωποι. Επομένως παράγουν μεν τα φάρμακα στην Ελλάδα αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό όπου επιτυγχάνουν υψηλότερές τιμές. Και βέβαια αν και παράνομο, μια που ο νόμος επιβάλλει πρώτα να τροφοδοτείται η εγχώρια αγορά, οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφοροι.

Οι μεγάλες εταιρείες σταματούν τη διάθεση των πρωτότυπων αλλά σχετικά φτηνών φαρμάκων τους στην Ελλάδα. Βέβαια τα ακριβά φάρμακα που διατηρούν την πατέντα και πωλούνται μονοπωλιακά όχι απλώς τα κυκλοφορούν αλλά είναι ιδιαίτερα γαλαντόμες προς όλους όσοι σχετίζονται με αυτά, οργανώνοντας συνέδρια και μια σειρά από παροχές σε όσους τα χορηγούν. Από κοντά όμως και οι εγχώριες εταιρείες μπαίνουν στη διαδικασία των εξαγωγών των γενοσήμων προς χώρες με ακριβότερες τιμές και έτσι δημιουργείται τεχνητή έλλειψη στη χώρα μας.

Κατά του Υπουργό Υγείας οι πολίτες φταίνε για τις ελλείψεις μια που υπερκαταναλώνουν.

Στο κλίμα των τελευταίων ετών ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τους πολίτες ότι εκείνοι φταίνε για τις ελλείψεις μια που υπερκαταναλώνουν. Επειδή όμως εγώ είμαι καρδιολόγος δε νομίζω ότι ξαφνικά οι ασθενείς άρχισαν να υπερκαταναλώνουν αντιαρρυθμικά, αντιπηκτικά, αντιστηθαγχικά φάρμακα. Είναι αλήθεια -για να χαλαρώσουμε λίγο- ότι με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας οι αρρυθμίες και τα εμφράγματα αυξάνονται αλλά όχι τόσο όσο να προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά. Γιατί λοιπόν δεν επεμβαίνουν οι αρμόδιοι μηχανισμοί για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα;

Πιστεύω ότι όλοι καταλάβαμε από την ιστορία των εμβολίων του covid ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι τα μεγάλα αφεντικά. Τα αφεντικά των ιατρών και των καθηγητών αλλά και των πολιτικών. Ασχέτως που όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας το σκάνδαλο της Novartis κατέληξε στο να μην τιμωρηθεί κανένας, στο εξωτερικό φάνηκε η διαφθορά ιατρών, υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικής εξουσίας. Πολλές χώρες έσπευσαν να βάλουν πρόστιμα στην εταιρεία και πολλοί ιατροί τιμωρήθηκαν.

Η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων.Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι.

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι. Ποιος θα ασχοληθεί με το αν πεθαίνουν άνθρωποι από ελλείψεις φαρμάκων; Ποιος θα ασχοληθεί με το αν παθαίνουν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους; Αφού τα ΜΜΕ σιωπούν ένοχα η κοινή γνώμη εφησυχάζει. Δεν είναι σύγκρουση τρένων για να έχουμε φανερότατο αποτέλεσμα. Εδώ οι θάνατοι είναι σιωπηλοί. Οι ιατρικοί σύλλογοι συντηρούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το επίσημο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι γεμάτο από δεκάδες διαφημίσεις από εταιρείες φαρμάκων. Το όνομα προέδρου Ιατρικού Συλλόγου ακούστηκε επίσημα στις αναφορές του FBI για τη Novartis αλλά χάθηκε στη… μετάφραση. Οι φύλακες είναι αναξιόπιστοι. Οπότε το μόνο που μένει είναι να διαμαρτυρηθούμε όσοι έχουμε το πρόβλημα. Ιατροί και πολίτες. Το ξέρω δεν είμαστε μαθημένοι. Όμως το σύστημα μας σκοτώνει. Κάτι πρέπει να κάνουμε.