Διαταραχές Ρυθμού Καρδιάς

Διαταραχές Ρυθμού Καρδιάς, Αρρυθμίες,Καρδιακή Αρρυθμία.Καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη ,Παναγιωτόπουλος Νίκος

Διαταραχές  Ρυθμού Καρδιάς-Αρρυθμίες.

(Διαταραχές Ρυθμού Καρδιάς-Αρρυθμίες) Η καρδιά είναι ένα σοφά κατασκευασμένο όργανο. Μπορεί, εάν εξασφαλιστεί η διατροφή της, να λειτουργεί και εκτός του σώματος αυτόνομα. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός πολύ καλά οργανωμένου ηλεκτρικού συστήματος που παράγει και προωθεί ερεθίσματα. Τα ερεθίσματα αυτά διεγείρουν τον καρδιακό μυ για να λειτουργήσει. Η σωστή καρδιακή συχνότητα ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Όταν όμως η ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς διαταράσσεται αναφερόμαστε σε αρρυθμίες.

Διαταραχές Ρυθμού Καρδιάς-Αρρυθμίες.Πως παράγονται;

Η αρρυθμία είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλη την καρδιολογία. Εξαρτάται από που παράγονται τα παθολογικά ερεθίσματα. Αν αυτό αφορά το κομμάτι της καρδιάς που λέγεται κοιλίες οι αρρυθμίες είναι κοιλιακές. Αν αφορά το υπόλοιπο μέρος της καρδιάς οι αρρυθμίες ονομάζονται υπερκοιλιακές. Μπορεί να είναι έκτακτες συστολές, ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες. Μπορεί να αφορούν τη μετάδοση του ηλεκτρικού ερεθίσματος από τη μία περιοχή της καρδιάς στην άλλη. Τότε μιλάμε για αποκλεισμούς.

Διαταραχές Ρυθμού Καρδιάς-Αρρυθμίες.Ποια είναι τα αίτια;

Ποια είναι τα αίτια των αρρυθμιών; Όλες οι παθήσεις της καρδιάς μπορεί να εκδηλώνονται με αρρυθμίες. Η νόσος των στεφανιαίων αγγείων. Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων. Οι μυοκαρδιοπάθειες. Οι μυοκαρδίτιδες. Η περικαρδίτιδα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όταν το καρδιακό κύτταρο δυσφορεί εκδηλώνει αρρυθμίες.
Οι αρρυθμίες συχνά γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς ως «φτερούγισμα», «διακοπές» στο στήθος, δυσφορία, διάχυτο ενόχλημα και αδυναμία. Πολλές φορές όμως ακόμη και σοβαρές αρρυθμίες δε γίνονται αντιληπτές από τον ενδιαφερόμενο. Καταγράφονται σε κάποιο καρδιογράφημα που γίνεται με αφορμή ένα τυχαίο έλεγχο. Άλλες φορές καταγράφονται στο πλαίσιο ενός χειρουργείου ή ενός προεγχειρητικού ελέγχου.

24ωρο Holter ρυθμού.

Είναι πολύ σημαντικό να υποψιαστεί ο καρδιολόγος την αρρυθμία, να την εντοπίσει, να καταγράψει το μέγεθός της και να τη θεραπεύσει. Ευτυχώς η σύγχρονη τεχνολογία μας έχει δώσει πολλά όπλα. Η καταγραφή του 24ωρου καρδιογραφήματος μέσω του λεγόμενου Holter ρυθμού αποκαλύπτει αρρυθμίες που δεν τις φανταζόμαστε. Θα πρέπει να αξιολογηθεί η αρρυθμία, να διερευνηθούν τα αίτιά της και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις διάφορες μορφές αρρυθμίας γιατί κάποιες από αυτές απειλούν σοβαρά την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή σημαντική είναι η γνώση και η εμπειρία του καρδιολόγου.

Παναγιωτόπουλος Νίκος,καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη.