Συζητώντας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και πάλι

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου για την πανδημία του κορονοϊού

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

(Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων) (Πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, στη φάση που βρίσκονταν ακόμη σε κλινικές δοκιμές σε εθελοντές, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι βάσει της κοινής επιστημονικής εμπειρίας η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ή φαρμάκου τελικά αποδεικνύεται στην πράξη όταν τεθεί σε κοινή χρήση. Είναι αλήθεια ότι τη μερίδα του λέοντος του ενδιαφέροντος μας από εκεί και πέρα απασχόλησε η ασφάλεια των εμβολίων. Όμως μετά την ομοβροντία των πιέσεων που δεχόμαστε όλοι να εμβολιαστούμε επειγόντως, το θέμα της αποτελεσματικότητας επανήλθε στην επικαιρότητα.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Σκέψεις σε προηγούμενο άρθρο μας.

Σε πρόσφατο άρθρο μας εκφράσαμε σκέψεις πάνω στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν. Με απλά λόγια, κάποιος ο οποίος προχωρεί στον εμβολιασμό σε τί ποσοστό μπορεί να είναι πιθανό ότι δε θα νοσήσει; Είναι αλήθεια ότι ακούστηκαν ποσοστά που αγγίζουν το τέλειο. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα εμβόλια αναφερόταν ότι όποιος εμβολιαστεί προστατεύεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Ακόμη και τώρα πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται άτρωτοι γιατί εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να εκτίθενται  χωρίς μέτρα στη συναναστροφή με  τους άλλους. Συντελεί βέβαια σε αυτό και η κρατική προπαγάνδα περί ελευθερίας και επανάκτησης της ζωής μας.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Η περίπτωση του Ισραήλ.

Όμως η συνήθης αυστηρή στατιστική του Ισραήλ μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τις μελέτες που έγιναν μέσα στο μήνα Ιούλιο φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer με τα οποία έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών του, αγγίζει το 39% όσων τα χρησιμοποίησαν. Η είδηση δημοσιεύθηκε σε όλο τον τύπο για να εξαφανιστεί βέβαια σύντομα όπως συμβαίνει με αυτού του τύπου τις ειδήσεις. Είναι όμως πολύ σημαντική γιατί αφορά πραγματικό πληθυσμό σε παρόντα χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από τους 100 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν, οι 60 θα ασθενήσουν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους από κορονοϊό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα διότι αυτή τη στιγμή πολλά είναι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούν, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν ικανοποιητική ανοσία, άλλοι πάλι είχαν ανοσία που με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται και βέβαια το απόλυτο ήταν από την αρχή μια ουτοπία. Αν μάλιστα αναφερθούμε σε όσους εμβολιάστηκαν στην αρχή του χρόνου τότε τα ποσοστά προστασίας είναι ακόμη μικρότερα.

Η σοβαρότητα της νόσησης στους εμβολιασμένους.

Βέβαια η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι οι εμβολισμένοι περνούν πιο ελαφρά τη νόσο αλλά και εδώ μπορεί να κάνει κάποιος μερικές σκέψεις. Πρώτα από όλα είναι ποιοτικό το μέγεθος της ελαφρότερης νόσησης και θέλει πολλή προσοχή στην εκτίμησή του γιατί είναι πολύ δύσκολος ο υπολογισμός. Είναι γνωστό από την εποχή του αρχικού στελέχους ότι μικρό μόνο ποσοστό των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό θα νοσήσουν σοβαρά και ακόμη μικρότερο ποσοστό θα πεθάνει. Επομένως κανένας δεν ξέρει πως θα νοσούσε ο εμβολιασμένος αν δεν είχε εμβολιαστεί. Θεωρούμε πάντως σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τους έχοντες σοβαρά νοσήματα το να εμβολιαστούν ακόμη και αν ωφεληθούν λίγο.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών.

Το θέμα παραμένει η εμμονή για εμβολιασμό ακόμη και παιδιών 12 ετών. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προληπτικά ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Όπως είναι γνωστό ότι ακόμη και σε πολύ επιτυχημένες χρονιές το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι χαμηλό. Εκεί όμως συνεχίζουμε και εμβολιάζουμε μόνο τους άνω των 60, τους έχοντες σοβαρά καρδιολογικά, νεφρολογικά, αναπνευστικά, αιματολογικά και άλλα νοσήματα. Γιατί ξέρουμε ότι το εμβόλιο χρειάζονται όσοι κινδυνεύουν. Μάλιστα οι ιατροί πρέπει να αναφέρουν την αιτία που συνταγογραφούν το εμβόλιο της γρίπης αλλιώς το σύστημα δεν το κάνει δεκτό. Γιατί εκεί δε μιλάμε για τείχος ανοσίας όπως στην περίπτωση των εμβολίων για τον κορονοϊό; Όλη η συζήτηση για το τείχος ανοσίας πρέπει να επανεξεταστεί σε μια πιο επιστημονική βάση.

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα όπως και οι μη-εμβολιασμένοι.

Το μήνυμα νομίζω είναι σαφές. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και σοβαροί θα πρέπει να προειδοποιήσουμε όσους εμβολιάζονται. Να συνεχίσετε να προσέχετε γιατί είναι πολύ πιθανόν να κολλήσετε. Μην ακούτε τους διαφημιστές και τα μέσα τους. Χρειάζεται να συνεχίσετε να τηρείτε τα μέτρα όπως και οι μη εμβολιασμένοι. Αφήστε τους ανεύθυνους να σας παραπληροφορούν. Μετά τον πρώτο άκαιρο ενθουσιασμό χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξαναγυρίζουν στη χρήση της μάσκας από εμβολιασμένους και μη και στα μέτρα κοινωνικής απόστασης. 

Επίσης η χρήση των τεστ θα πρέπει να γίνεται από ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο από τους μη εμβολισμένους. ‘Ηδη όπως φαίνεται η Γερμανία θα εφαρμόσει υποχρεωτικά τεστ σε όποιους επιστρέφουν από διακοπές ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι Απλά εδώ στην Ελλάδα θα χρειαστούμε χρόνο να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Όταν όμως αυτό γίνει θα βρεθεί άραγε κάποιος να ζητήσει συγγνώμη από όσους παρέσυραν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο;