Ένας σημαντικός θεσμός που εξευτελίσθηκε

Προσωπικός ιατρός και πρωτοβάθμια περίθαλψη.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου

Προσωπικός ιατρός και πρωτοβάθμια περίθαλψη.

(άρθρο:Προσωπικός ιατρός και πρωτοβάθμια περίθαλψη) Την περίοδο της πανδημίας τονίσαμε σε σειρά από άρθρα μας την τεράστια σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι σαφέστατο ότι ο πολύ μεγάλος  αριθμός θανάτων στη χώρα μας οφείλεται στην απουσία στοιχειώδους οργάνωσης πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας. Αυτή την απουσία είχαν επισημάνει από την εποχή του μνημονίου οι Ευρωπαίοι και έθεσαν ως όρο να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού. Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτό τον τόπο τα πιο σοβαρά τα εξευτελίζουμε.

Προσωπικός ιατρός και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η λειτουργία του θεσμού του προσωπικού ιατρού.

            Τονίσαμε σε αρκετά προηγούμενα άρθρα ότι  θεσμός του προσωπικού ιατρού έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν είχε την παραμικρή πιθανότητα να προσφέρει στη δημόσια υγεία. Αντί αυτός να στηριχθεί στους έμπειρους ιατρούς που χρόνια τώρα υπηρετούν τους ανθρώπους από τα ιατρεία τους, περιέλαβε με εκβιαστικό τρόπο υποχρεωτικά όσους υπηρετούσαν στα πρώην ΙΚΑ που ονομάστηκαν ΠΕΔΥ ή αστικού τύπου κέντρα Υγείας,  Μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους χρεώθηκαν χιλιάδες ασφαλισμένους τους οποίους είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετήσουν.

Και μαζί με αυτούς όσους συνταξιούχους ή άλλους ιατρούς που μη έχοντας δικούς τους ασθενείς χρεώθηκαν 2000 ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να συναντήσουν τον ιατρό τους για 15 λεπτά και να γράψουν μετά βίας σε αυτό το σύντομο διάστημα, φάρμακα. Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε σε προηγούμενα κείμενά μας.

Ο εξευτελισμός του θεσμού δια στόματος  της αναπληρώτριας υπουργού υγείας.          

Ο νέος εξευτελισμός του θεσμού που έτσι και αλλιώς δε λειτούργησε ποτέ, προέκυψε δια στόματος της αναπληρώτριας Υπουργού υγείας. Ανακοινώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προσωπικό ιατρό, αποκάλυψε ότι θα καταργηθεί ο θεσμός του αγροτικού ιατρού και αντ’ αυτού οι αγροτικοί ιατροί θα γίνουν προσωπικοί ιατροί. Αυτοί λοιπόν για ένα έτος θα εξετάζουν όσους πολίτες αναλάβουν και θα τους λύνουν τα ιατρικά προβλήματα, συνταγογραφώντας ταυτόχρονα τα φάρμακα που χρειάζονται. Στη συνέχεια θα αποχωρούν και θα δίνουν τη θέση τους σε άλλους ιατρούς. Έτσι οι ασφαλισμένοι θα αλλάζουν προσωπικό ιατρό κάθε χρόνο.

Ο αγροτικός ιατρός μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Η πρωτοβάθμια περίθαλψη ανατίθεται σε ιατρούς που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Η πείρα των ιατρών αυτών είναι μηδενική. Όχι μόνο φυσικά δεν έχουν ειδικότητα αλλά ούτε την ελάχιστη τριβή με την πραγματική ιατρική. Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος, αφού δεν έχουν πείρα πως μπορούν να είναι αγροτικοί ιατροί;

Είναι γνωστό από δεκαετιών ότι ο αγροτικός ιατρός γράφει φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει κάποιος άλλος ειδικευμένος ιατρός, σε ανθρώπους της υπαίθρου που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα. Επίσης ο αγροτικός ιατρός δίνει τις πρώτες βοήθειες και προωθεί τους ασθενείς σε εμπειρότερους ιατρούς όταν αυτός δε μπορεί να δώσει λύσεις. Ο ρόλος τους είναι βοηθητικός σε μέρη που δεν υπάρχουν άλλοι ιατροί.

Προσωπικός ιατρός και πρωτοβάθμια περίθαλψη.Ο προσωπικός ιατρός θα πρέπει να είναι ειδικευμένος και έμπειρος

            Ο προσωπικός ιατρός θα πρέπει να είναι ειδικευμένος και έμπειρος επιστήμονας  ο οποίος βάζει ολοκληρωμένες διαγνώσεις και είτε δίνει θεραπεία είτε παραπέμπει σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο κέντρο. Δεν είναι για τυφλή συνταγογράφηση ούτε για απλή διεκπεραίωση. Ο προσωπικός ιατρός θα πρέπει να είναι έμπειρος και αξιόπιστος.

            Είναι απίστευτο που το υπουργείο αντί να αναβαθμίσει το θεσμό του προσωπικού ιατρού δίνοντας κίνητρα σε επιστήμονες με ανάλογα προσόντα να τον πλαισιώσουν, τον υποβαθμίζει εκβιάζοντας νέους ιατρούς να παίξουν ρόλο που δεν τους αντιστοιχεί και δεν μπορεί να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο. Είναι κυριολεκτικά σκάνδαλο που αποδεικνύει ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι. Οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των ανθρώπων αλλά τους κοροϊδεύουν προκειμένου όπως έχουν συνηθίσει να ντύσουν με παχυλά λόγια και απουσία ουσίας κρίσιμες λειτουργίες.

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού ήδη απαξιώθηκε.Ας μη γίνει τουλάχιστον επικίνδυνος.

            Η ντροπή βέβαια δεν είναι μόνο των κυβερνώντων αλλά και όλων μας που ανεχόμαστε τις πράξεις τους, Δεν είναι επιτρεπτό να δεχόμαστε τέτοιου είδους ρυθμίσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας. Αν όσοι έχουν την ευθύνη της προστασίας της υγείας του λαού που τους εκλέγει ακριβώς γι’ αυτό, αποδεικνύονται ανεύθυνοι τότε θα πρέπει να αντισταθούμε ώστε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά για να προστατέψουμε τις ζωές μας.

            Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού ήδη απαξιώθηκε και ακυρώθηκε. Ας μη γίνει τουλάχιστον επικίνδυνος για ιατρούς στο ξεκίνημα της επιστημονικούς ιατρούς αλλά και για ανυποψίαστους ασθενείς. Ας καταργηθεί ή ας αναβαθμιστεί.