Ποιος θυμάται πλέον τον προσωπικό ιατρό;

Πρoσvπικός Ιατρός: Μερικοί Αριθμοί.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου,Νέα ΣΜύρνη

Πρoσωπικός Ιατρός: Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού ως μνημονιακή υποχρέωση.

(άρθρο: Προσωπικός Ιατρός: Μερικοί Αριθμοί )  Ένα από τα σημαντικότερα ελαττώματα που έχουμε ως κοινωνία, ίσως και ως φυλή, είναι ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Μπορεί να ασχολούμαστε εντατικά με ένα θέμα για λίγες ημέρες, τόσο εντατικά που κουράζει, αλλά σε λίγο έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Και όχι απλώς τα έχουμε ξεχάσει αλλά θυμώνουμε όταν κάποιος μας τα θυμίζει. Δική μας είναι εξάλλου η φράση «περσινά ξινά σταφύλια» με την οποία αμνηστεύουμε κάθε γεγονός του παρελθόντος.

         Κατά την ανάλυση της οικονομίας και των θεσμών την περίοδο του μνημονίου η περίφημη τρόικα διαπίστωσε το πασίγνωστο ότι το σύστημα υγείας μας δεν έχει υλοποιήσει καμία δομή που να προάγει την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αλλά και όσες δομές π.χ. Κέντρα Υγείας, φορείς ασφαλιστικών ταμείων κλπ είχε ενεργοποιήσει μόνο ουσιαστική πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν πρόσφεραν. Έτσι περιέλαβε στις μνημονιακές υποχρεώσεις μας την απόκτηση συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Προσωπικός Ιατρός: Η ανάγκη για ένα πραγματικό σύστημα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας και η πραγματικότητα.

Νομίζω ότι όλοι οι αναγνώστες των άρθρων μου αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό είναι ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Αλλά και όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί ας δουν τους 36.000 νεκρούς από κορονοϊό που κατατάσσει τη χώρα μας πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε θύματα για να κατανοήσει πόσο ακριβά πληρώνουμε την απουσία πρωτοβάθμιας υγείας. Στο τέλος του άρθρου παραθέτω σχετικές παραπομπές από την αρθρογραφία μου για τη  σύνδεση της απουσίας πρωτοβάθμιας υγείας σε σχέση με τις εκατόμβες των θυμάτων του κορονοϊού.

         Ως μνημονιακή υποχρέωση λοιπόν και όχι ως πιεστική ανάγκη να διορθωθεί μια επικίνδυνη παράλειψη του παρελθόντος, η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού που όμως ποτέ δε λειτούργησε επαρκώς. Και ήρθε αυτή η κυβέρνηση της επικοινωνίας και του θεάματος και άλλαξε το όνομα, τον είπε προσωπικό ιατρό, τον διαφήμισε με πακτωλό χρημάτων προς τα ΜΜΕ και αφού προανήγγειλε ποινές σε όσους δεν ενταχθούν σε αυτόν, θριαμβολογεί τώρα με διαφημίσεις στην τηλεόραση ότι λειτουργεί και δίνει λύσεις σε ιατρικά προβλήματα.

Προσωπικός Ιατρός: Σαν τα σκηνικά των σπαγγέτι γουέστερν!

         Η αλήθεια όμως είναι άλλη και αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες και στο θέμα αυτό λειτουργούν όπως και σε πολλά άλλα. Εφαρμόζουν τη μέθοδο των σκηνικών των σπαγγέτι γουέστερν. Μπροστά ολόκληρες πόλεις που είναι όμως μόνο ένας τοίχος και πίσω τίποτε. Μια πόλη φάντασμα. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει πίσω από το σκηνικό. Πηγές μας ο τύπος που μόνο αντιπολιτευόμενος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Διαβάζουμε λοιπόν:

Μερικά αριθμοί από την εφημερίδα “Το Βήμα”.

«Χωρισμένη στα δύο είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει ήδη εγγραφεί στο σύστημα, εκτελώντας δωρεάν ραντεβού με τον γιατρό της επιλογής του, ενώ ο άλλος μισός απέχει είτε κατ’ επιλογήν (κατά κανόνα νεότεροι πολίτες που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον) είτε κατ’ ανάγκη (καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν).

Από την πλευρά τους, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας αξιολογούν μία δέσμη κινήτρων και αντικινήτρων προς τον ιατρικό κόσμο ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος θεσμός το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, το 53,8% των δικαιούχων (δηλαδή των πολιτών 16 ετών και άνω) έχουν… συνδεθεί με τον προσωπικό τους γιατρό. Από τα ποιοτικά στοιχεία δε προκύπτει πως οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν αυτοί που «αγκάλιασαν» τον νέο θεσμό.»

         «Πιο συγκεκριμένα, το 72,2% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω είναι εγγεγραμμένοι ενώ το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό (65,7%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών. Αντιστρόφως ανάλογα, ο ρυθμός ένταξης είναι σαφώς χαμηλότερος στον νεότερο πληθυσμό: έξι στους δέκα πολίτες 17-49 ετών δεν έχουν εγγραφεί.

Και ενώ κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται περίπου 450.000 ραντεβού πολιτών στον οικογενειακό γιατρό, υπάρχουν γεωγραφικές ζώνες – με έμφαση στην Αττική, όπου σημειωτέον συγκεντρώνεται το 30% του πληθυσμού της χώρας – στις οποίες η έλλειψη γιατρών έχει… παγώσει τον θεσμό αποκλείοντας τους ενδιαφερομένους σε μία κρίσιμη περίοδο. Μοιραία στο συρτάρι παραμένουν τουλάχιστον έως την 1η Απριλίου τα σχέδια περί επιβολής προστίμου (όπως η πρόσθετη συμμετοχή σε φάρμακα) σε όσους δεν έχουν εγγραφεί.»

         Ας κάνουμε μερικά σχόλια πριν προχωρήσουμε.

Προσωπικός Ιατρός: Η απειλή προστίμου και η ανάγκη των ηλικιωμένων ασθενών.

α) Οι ηλικιωμένοι ασθενείς γράφτηκαν γιατί τους απείλησαν πρόστιμο 10-15% στη φαρμακευτική δαπάνη αν δεν αποκτούσαν προσωπικό ιατρό. Κι έτσι πολλοί γράφτηκαν στα τυφλά σε κάποιον για να αποφύγουν τα πρόστιμα. Όμως ποτέ δε συνάντησαν τον προσωπικό τους ιατρό. Αν τώρα το 53,8% μπορεί να αποτελεί ικανοποιητικό ποσοστό μη φοβάστε. Μετά τις εκλογές θα γίνουν όλα.

Προσωπικός Ιατρός:Μερικοί αριθμοί-450.000 εβδομαδιαία ραντεβού.

β) Αναφέρεται στο δημοσίευμα από τα στοιχεία που δίνει προφανώς το Υπουργείο ότι έχουμε κάθε εβδομάδα 450.000 ραντεβού. Κρατήστε τον αριθμό γιατί θα μας χρειαστεί σε λίγο. Συνεχίζουμε την ανάγνωση:

«Για να διαπιστώσει κανείς τις γεωγραφικές ανισότητες στην πρόσβαση στον νέο θεσμό αρκεί να εξετάσει τη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών. Εως και σήμερα είναι ενταγμένοι στο σύστημα συνολικά 3.376 παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Εξ αυτών οι 2.242 είναι γιατροί που απασχολούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (όπως είναι τα Κέντρα Υγείας) και αυτομάτως ενίσχυσαν το σύστημα. Οι υπόλοιποι δε 1.134 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αριθμός που δηλώνει την απροθυμία των λειτουργών του Ιπποκράτη που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το «plan B», που ήθελε την ενσωμάτωση στον θεσμό και γιατρών άλλων ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγων, πνευμονολόγων και διαβητολόγων) έπεσε στο κενό και ακυρώθηκε στην πράξη εξαιτίας του αναιμικού ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν. Παρ’ όλα αυτά, επίσημες πηγές αναφέρουν στο «Βήμα» πως χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 επιπλέον προσωπικοί γιατροί ώστε να καλυφθεί το 70%-80% του πληθυσμού.»

Αναλογούν 27 ραντεβού ασθενών με τον κάθε προσωπικό ιατρό κάθε μέρα!

Τραγωδία. Στο σύστημα του προσωπικού ιατρού γράφτηκαν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 2.242 ιατροί πού ήδη δουλεύουν σε Κέντρα Υγείας, κάνουν εκεί την τρέχουσα εργασία, εφημερεύουν και βλέπουν και τακτικούς ασθενείς ως προσωπικοί ιατροί. Θα ήθελα να γνωρίσουμε αυτό τον τύπο του Σούπερμαν που μπορεί να τα κάνει όλα. Ή μήπως τελικά δεν τα κάνει; Αν πάντως διαιρέσουμε το 450.000 εβδομαδιαία ραντεβού με τους 3.376 ενταγμένους ιατρούς ανακαλύπτουμε ότι ο καθένας τους βλέπει 134 ασθενείς την εβδομάδα, δηλαδή 27 ασθενείς την ημέρα, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Αντιλαμβάνεστε την ποιότητα της εξέτασης (αν γίνεται) και της επίλυσης προβλημάτων. Ούτε για συνταγογράφηση δε φτάνει.

       Όσο για την άλλη τραγωδία να προσπαθήσουν να ονομάσουν παθολόγους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων,  η απάντηση βρίσκεται μέσα στο δημοσίευμα αλλά και στην προηγούμενη αρθρογραφία μας που μπορείτε πατώντας πάνω στο σύνδεσμo αυτό να βρείτε. Οπότε; Διαβάζουμε:

Η διαπίστωση της ανυπαρξίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Το κενό σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες αποτυπώνεται στα νοσοκομεία της χώρας που «βουλιάζουν» στις εφημερίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα εκτυλίχτηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό». Στην εφημερία προσήλθαν περισσότεροι από 1.100 ασθενείς, όμως η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με μόλις 160 νέες εισαγωγές (εκ των οποίων οι 20 αφορούσαν περιστατικά  COVID), γεγονός που αποδεικνύει πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που καταφεύγουν σε δομές τριτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσαν στην πράξη να λάβουν ιατρική φροντίδα στην κοινότητα.»

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Μια τρύπα στο νερό. Όμως εμάς δε μας νοιάζει. Είμαι σίγουρος ότι στα επιτεύγματά της η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θα περιλάβουν το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Και κάποιοι θα υπερθεματίσουν. Αυτό μας αξίζει. Χαζοί δεν είμαστε. Απλά αδιαφορούμε και στην αδιαφορία αυτή θυσιάζουμε τους αγαπητούς μας ανθρώπους, τους ίδιους μας τους εαυτούς, ολόκληρη την κοινωνία. Άσκοπες θυσίες στο βωμό της προχειρότητας. Μακάρι κάποτε να αλλάξουμε αλλά δεν ξέρω πόσοι το πιστεύουν.

Σχετικά άρθρα από τις ιστοσελίδες μας

Υ.Γ 1

Και τι να κάνουμε λοιπόν; (μια άλλη πρόταση για την πανδημία του κορονοϊού (13-3-2021)

Θέλουμε να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα (25-3-2021)

Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τόσους θανάτους από κορονοϊό; (23-5-2021)

Και να που θυμηθήκαμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (12-1-2022)

Υ.Γ2. Το άρθρο γράφτηκε αρκετά πριν το τραγικό ατύχημα των Τεμπών. Όμως η εικόνα που επιλέχθηκε, όσο και το πνεύμα του ταιριάζει απόλυτα με τη νοοτροπία που διαποτίζει όχι μόνο την Υγεία αλλά και όλη την Ελληνική διοίκηση . Αυτό το τραγικό “ξεκινάμε και βλέπουμε” που ακούστηκε να λέει ένας μηχανοδηγός προ του ατυχήματος είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει απόλυτα.