Ένα Σύστημα Υγείας σε διακοπές.

Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές.Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη,Νίκος Παναγιωτόπουλος

Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές.Ο παλιός καθηγητής είχε δίκιο.

(Άρθρο:Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές) Ένας σεβαστός παλιός μου καθηγητής μού έλεγε πριν από μερικές δεκαετίες: «Ο Αύγουστος είναι επικίνδυνος μήνας. Πεθαίνουν άνθρωποι». Αν του ζητούσαμε σήμερα που έχει ξεπεράσει πλέον τα εκατό να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, νομίζω ότι όχι μόνο θα το έκανε αλλά θα επηύξανε. Πιστεύω ότι όποιος αρρωστήσει σοβαρά τον Αύγουστο έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να τα καταφέρει από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Μέσα σε ένα προβληματικό σύστημα υγείας οι ημέρες των διακοπών καθιστούν ακόμη πιο προβληματική την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας.

Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές:Η …καλοκαιρινή απολύμανση των ΜΕΘ.

Ας δούμε όμως στην πράξη ποια είναι τα πιο εμφανή προβλήματα στο σύστημα υγείας μας τις ημέρες των θερινών διακοπών. Ας ξεκινήσουμε από την κορυφή της πυραμίδας, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως ίσως δε γνωρίζουν όσοι δε χρειάστηκε καλοκαιριάτικα να εμπλακούν με αυτές, οι ΜΕΘ του Δημοσίου τομέα κλείνουν το καλοκαίρι διαδοχικά και σε ομάδες, ενώ οι ΜΕΘ του Ιδιωτικού τομέα περιορίζουν ριζικά τα κρεββάτια τους. Αυτό γίνεται με τη δικαιολογία της απολύμανσης. Βέβαια η απολύμανση μιας ΜΕΘ είναι μια μεγάλη συζήτηση γιατί ο αποικισμός της με ανθεκτικά μικρόβια γίνεται μέσω των ιδίων των ασθενών. Μια ΜΕΘ κλείνει. Οι νοσηλευόμενοι εκείνη τη στιγμή σε αυτή μεταφέρονται σε μια άλλη ΜΕΘ. Αποτέλεσμα να μεταφερθούν μαζί με τα μικρόβιά τους σε αυτήν που μπορεί να μην έχει αυτά αλλά άλλα ανθεκτικά μικρόβια. Η ΜΕΘ που απολυμαίνεται στη συνέχεια παίρνει πίσω τους ασθενείς της που είναι ακόμη ζωντανοί, μαζί με τους ασθενείς μιας άλλης ΜΕΘ που κλείνει για απολύμανση.

Τα ανθεκτικά μικρόβια από τη μία ΜΕΘ στην άλλη.

Όπως καταλαβαίνετε ουσιαστικά οι απολυμάνσεις των ΜΕΘ του λεκανοπεδίου ή της Θεσσαλονίκης, μεταφέρουν μικρόβια από τη μία στην άλλη και στο τέλος όλες οι ΜΕΘ λίγο μετά την απολύμανσή τους έχουν περισσότερα και πιο εμπλουτισμένα ανθεκτικά μικρόβια από αυτά που είχαν πριν. Και τότε τι θα μπορούσε να γίνει; Συνεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων εν λειτουργία. Και τότε πως θα δινόντουσαν οι άδειες του προσωπικού; Να λοιπόν τι εξυπηρετούν οι περίφημες απολυμάνσεις. Κλείνουν ΜΕΘ και δίνονται οι άδειες στο προσωπικό που έτσι και αλλιώς είναι ανεπαρκές για να παίρνει όλο το χρόνο αλλά είναι και απρόθυμο να φύγει σε άλλες ημερομηνίες πλην του Ιουλίου και κυρίως του Αυγούστου.

Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές:Τόσο στο δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα,το Σύστημα Υγείας αδρανοποιείται τον Αύγουστο.

Κλείνουν λοιπόν ΜΕΘ για εξωιατρικούς κυρίως λόγους με αποτέλεσμα να επιτείνεται το ήδη οξύτατο πρόβλημα απουσίας κλινών ΜΕΘ. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας που και αυτός έχει ανεπαρκέστατο προσωπικό γενικώς και ειδικότερα στις ΜΕΘ, μειώνει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στον τομέα αυτό μια που οι συνεργάτες ιατροί του πάνε διακοπές και δε μπαίνουν τόσα χειρουργεία. Όπως εξηγήσαμε πολλές φορές, οι ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων χρησιμοποιούνται όχι για τους πολλούς αλλά για τους έχοντες την οικονομική δυνατότητα να νοσηλευτούν σε αυτά. Επομένως δε βρίσκονται σε επικοινωνία με το Σύστημα Υγείας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών το περιέγραψε ο παλιός μου καθηγητής στην αρχή του άρθρου. Και βέβαια τηρουμένων των αναλογιών, μια ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις κοινές νοσοκομειακές κλίνες. Κλινικές υπολειτουργούν και χειρουργεία φυτοζωούν λόγω των αδειών του προσωπικού. Οι τοκετοί επιταχύνονται και ελάχιστα παιδιά γεννιόνται το Δεκαπενταύγουστο. Όλο το Σύστημα Υγείας που έχει τεράστιους χρόνους αναμονής για ένα χειρουργείο, αδρανοποιείται και χάνει ένα μήνα λόγω διακοπών.

Η απουσία του γιατρού τρομοκρατεί τους ασθενείς.

Ακόμη και ασθενείς είναι απρόθυμοι να χειρουργηθούν το καλοκαίρι αλλά αυτοί πολλές φορές είναι δικαιολογημένοι γιατί η απουσία του προσωπικού τους τρομοκρατεί για ότι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι χειρουργοί ή επεμβατικοί άλλων ειδικοτήτων φεύγουν την επομένη ή και την ίδια ημέρα του χειρουργείου για διακοπές. Έχω το παράδειγμα συγγενικού προσώπου που έβαλε βηματοδότη, ο επεμβατικός μεγαλοκαρδιολόγος έφυγε αυθημερόν για Αμερική, ο βηματοδότης ήταν ελαττωματικός και δε μπορούσαμε να τον βρούμε για να μπει βηματοδότης που να λειτουργεί.
Και δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό το θέμα. Οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι των ιατρών –κατά τεκμήριο- λείπουν τον Αύγουστο αφήνοντας πίσω τους νεότερους και πιο άπειρους που δε μπορούν παρά να μείνουν αναγκαστικά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να  καταρτίζει προγράμματα με εφημερεύοντες ιδιώτες, όπως συμβαίνει με τα φαρμακεία.

Και ας μην αφήσουμε έξω από αυτό τους ιδιώτες ιατρούς. Κάποιοι κλείνουν τα ιατρεία τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για εναλλακτικές λύσεις. Και δε φτάνει αυτό αλλά για να ξεκουραστούν κλείνουν τα κινητά τους και οι ασθενείς τους είναι σε απόγνωση. Επειδή από επιλογή δεν κλείνω ποτέ το κινητό μου αλλά και δε λείπω περισσότερες από λίγες ημέρες από το ιατρείο, τις ημέρες του Αυγούστου αλλά και Σαββατοκύριακα μέσα στο χρόνο καλούμαι τηλεφωνικώς να λύσω προβλήματα συναδέλφων που έχουν εξαφανιστεί. Θεωρώ ότι λόγοι δεοντολογίας επιβάλλουν ο Ιατρικός Σύλλογος να καταρτίζει προγράμματα με εφημερεύοντες ιδιώτες, όπως συμβαίνει με τα φαρμακεία αλλά και οι ιατροί να ορίζουν αντικαθιστώντες και να έχουν τα τηλέφωνά τους ανοικτά.

Το Σύστημα Υγείας σε διακοπές: Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πεθαίνουν και εξαιτίας του ότι τον Αύγουστο βρίσκουν τις πόρτες του κλειστές.

Οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας δεν εξαφανίζονται το καλοκαίρι και οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από την παρουσία του Συστήματος Υγείας και τους μήνες των διακοπών. Πολλοί μάλιστα ηλικιωμένοι και ευάλωτοι τηλεφωνούν στον ιατρό τους για να απολαύσουν την ασφάλεια της παρουσίας του. Το βιώνω έντονα τον Αύγουστο, εδώ και δεκαετίες. Το ερώτημα «πότε θα λείψετε γιατρέ» επαναλαμβάνεται στερεότυπα δεκάδες φορές. Για το λόγο αυτό, μέσα στο ημιδιαλυμένο σύστημα υγείας μας καλό θα ήταν οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν και εξαιτίας του ότι τον Αύγουστο βρίσκουν τις πόρτες του κλειστές ή επικίνδυνα ανοικτές.