Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες

Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκου Παναγιωτόπουλου,καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη

Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες.Ένα περιστατικό.

(άρθρο Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες ) Η νεαρή κυρία τηλεφώνησε στο ιατρείο με φανερή αγωνία. «Το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι την καρδιά μου να χτυπάει γρήγορα και στο ηλεκτρονικό ρολόι που αγόρασα βλέπω πολύ αυξημένες τιμές στους παλμούς. Φοβάμαι μήπως έχω κάτι πολύ σοβαρό και η καρδιά μου σταματήσει. Έχω ακούσει για πολλές περιπτώσεις ανακοπής και σε νέους.»
Ο καρδιολόγος προσπάθησε πρώτα από όλα να την ηρεμήσει. Της είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτε το επικίνδυνο σε αυτό που περιγράφει, όσο και αν είναι φανερά ενοχλητικό. Έκλεισε ένα ραντεβού στο ιατρείο για να συζητήσουν περισσότερο το ζήτημα.

Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες.Ταχυκαρδία και φλεβόκομβος.

Στο ραντεβού η νεαρή κοπέλα, με φανερό το άγχος επανέλαβε με την ίδια ένταση τα όσα είχε πει στο τηλέφωνο. Ο καρδιολόγος αφού για μια ακόμη φορά την καθησύχασε προσπάθησε να της εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Κατ’ αρχήν της έδωσε μερικές πληροφορίες για τη διαφορά ανάμεσα στην ταχυκαρδία και την αρρυθμία. Ταχυκαρδία έχουμε όταν η καρδιά μας χτυπάει γρήγορα. Φυσιολογικά το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς παράγεται στους κόλπους που είναι κάποια διαμερίσματά της που υποδέχονται το αίμα από το σώμα και τους πνεύμονες.

Και μάλιστα παράγεται σε ένα σημείο στο δεξιό κόλπο που ονομάζεται φλεβόκομβος. Αυτή η φυσική γεννήτρια παράγει συνήθως 60-80 ηλεκτρικούς παλμούς το λεπτό. Η καρδιά επειδή είναι στρατηγικό όργανο που αν σταματήσει να λειτουργεί επέρχεται ο θάνατος, έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρικό ερέθισμα από το κάθε της κύτταρα. Απλά ο φλεβόκομβος είναι ο πιο γρήγορος και δυνατός και υπό κανονικές συνθήκες όλα τα άλλα κύτταρα σιωπούν.

Φλεβόκομβος και εξωκαρδιακοί παράγοντες.

Ο φλεβόκομβος επηρεάζεται από εξωκαρδιακούς παράγοντες όπως το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ουσίες του σώματος όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το ασβέστιο, οπότε μπορεί να αυξάνει ή να μειώνει τη συχνότητά του. Κάθε αύξηση της καρδιακής συχνότητα πάνω από 100 παλμούς χαρακτηρίζεται ως ταχυκαρδία. Βέβαια σε μια καθημερινή δραστηριότητα οι παλμοί θα αυξηθούν φυσιολογικά πάνω από τους 100.

Το ενοχλητικό και παθολογικό είναι όταν οι παλμοί είναι αυξημένοι σε συνθήκες ηρεμίας και ιδιαίτερα όταν ανεβαίνουν ψηλά και μάλιστα πάνω από 140/λεπτό.
Υπάρχουν πολλών ειδών ταχυκαρδίες οι οποίες μάλιστα στις ημέρες μας με το έντονο στρες και τις δύσκολες συνθήκες ζωής εμφανίζονται και σε πολύ νέους ανθρώπους. Άλλες από αυτές είναι εξ’ ορισμού επικίνδυνες ενώ άλλες γίνονται παθολογικές λόγω της έντασης και της διάρκειάς τους.

Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες.Τι είναι οι αρρυθμίες.

Αρρυθμία είναι κάτι άλλο. Είναι η παραγωγή ηλεκτρικών παλμών από σημεία της καρδιάς εκτός του φλεβοκόμβου. Οι αρρυθμίες χαρακτηρίζονται με βάση την τοποθεσία προέλευσής τους ως κοιλιακές ή υπερκοιλιακές, με βάση τη συχνότητά τους ως έκτακτες μονήρεις, διδυμίες, τριδυμίες, κολπική μαρμαρυγή, κολπικός πτερυγισμός, κοιλιακή ταχυκαρδία ενώ για την αξιολόγησή τους χρησιμοποιείται και μια άλλη σειρά από κριτήρια. Τα αίτια των αρρυθμιών είναι πολλά και αντιμετώπισή τους αναγκαία. Η επικινδυνότητά τους και η σοβαρότητά τους θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον καρδιολόγο.

Πριν τη θεραπεία πρέπει να ξεκαθαρίζεται τί είδους ταχυκαρδία ή αρρυθμία υπάρχει.

Πριν ληφθεί όμως κάποια θεραπευτική απόφαση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι είδους ταχυκαρδία ή αρρυθμία υπάρχει. Επειδή κάποιες από αυτές εμφανίζονται αραιά ή και σπάνια το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα δε φτάνει. Το πολύ αναλυτικό ιστορικό και η εμπειρία του καρδιολόγου βοηθούν στο να προσανατολιστεί στο για τι είδους πρόβλημα μιλάμε. Οι έκτακτες συστολές για παράδειγμα λόγω της καρδιακής παύσης που τις ακολουθεί εμφανίζονται ως κενά στο στήθος («σταματάει η καρδιά μου»), οι κοιλιακές έκτακτες γίνονται αισθητές ως «κλότσημα» στο στήθος, η κολπική μαρμαρυγή γίνεται αντιληπτή ως «φτερούγισμα» και ούτω καθεξής.

Αντικειμενική διερεύνηση με Holter ρυθμού 24ώρου ή 48ώρου.

Επίσης οι ταχυκαρδίες γίνονται πιο αισθητές τις ώρες της ξεκούρασης γιατί τις επόμενες ώρες διαφεύγουν λόγω της δραστηριότητας, της προσοχής μας. Πολλοί λοιπόν παραπονούνται ότι «ακούνε την καρδιά τους» τη νύχτα, όταν ξαπλώνουν.
Η πιο αντικειμενική διερεύνηση στη συνέχεια γίνεται με το Holter ρυθμού 24ώρου ή 48ώρου. Αυτό καταγράφει το συνεχές καρδιογράφημα και δίνει πολλές απαντήσεις τόσο ως προς το είδος της αρρυθμίας όσο και ως προς τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές. Ακόμη και αν δεν καταγραφεί το πρόβλημα, ένα Holter έχει πολλές πληροφορίες να δώσει.

Η αντιμετώπιση μιας ταχυκαρδίας ή μια αρρυθμίας είναι απαραίτητη. Πρώτον γιατί βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και δεύτερον γιατί προφυλάσσει από σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να κρύβουν. Είναι όμως λάθος να κάνουμε τους γιατρούς μόνοι μας ή να μας συμβουλεύουν γνωστοί και φίλοι. Υπάρχουν οι ειδικοί για να μας βοηθήσουν.