Οι αναπόφευκτες συνέπειες της απρόσωπης άυλης συνταγογράφησης

Συνέπειες της άυλης συνταγογράφησης.Καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη.

Συνέπειες της άυλης συνταγογράφησης. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

(άρθρο:Συνέπειες της άυλης συνταγογράφησης) Ο θεσμός της λεγόμενης «άυλης» συνταγογράφησης παρουσιάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό ως μια εφαρμογή της ψηφιακής οργάνωσης του κράτους που θα έλυνε πολλά προβλήματα. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα της δυνατότητας αποστολής συνταγής φαρμάκων εξ αποστάσεως. Όμως όσοι δουλεύουμε στην καθημερινή μαχόμενη ιατρική εντοπίσαμε τα τεράστια μειονεκτήματα της εφαρμογής αυτής.
Με συγκεκριμένα παραδείγματα τονίσαμε ότι η άυλη συνταγογράφηση κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο λόγος μας ακούστηκε τότε αντιπολιτευτικός μια που οι Ιατρικοί Σύλλογοι με διθυραμβικές ανακοινώσεις τόνιζαν τη μεγάλη αξία του εγχειρήματος. Όμως φυσικά όπως και σε όλη την αρθρογραφία μας δεν υπάρχει παρά μόνο η έκφραση μιας άποψης που θα βοηθήσει το δημόσιο διάλογο.

Συνέπειες της άυλης συνταγογράφησης.Απλό και συγκεκριμένο σκεπτικό.

Το σκεπτικό μας λοιπόν είναι συγκεκριμένο και απλό. Η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση κρύβει τον κίνδυνο κάποιος ιατρός να συνταγογραφεί χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς. Μπορεί κάποτε να εξέτασε τον ασθενή και τώρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν τον έχει δει επαναλαμβάνει την προηγούμενη συνταγή που του έχει δώσει για πολλούς μήνες. Αυτή του η πράξη μπορεί να στηρίζεται στη διαβεβαίωση του ασθενούς ότι «είναι καλά» κατά την κρίση του. Και είναι πολλοί οι ασθενείς που αντιδρούν όταν ο ιατρός τους λέει ότι πρέπει να τους εξετάσει και απαιτούν να γίνει η συνταγογράφηση εξ αποστάσεως. Και εμπράκτως βρίσκουν τελικά ένα τέτοιο ιατρό αποδοκιμάζοντας τον «παράξενο» που επιμένει ότι η συνταγογράφηση είναι μια τελική πράξη μετά από μια πλήρη εξέταση.

Προσωπικός ιατρός και άυλη συνταγογράφηση.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν ο ιατρός δεν έχει εξετάσει ποτέ τον ασθενή. Αυτή η τελευταία εκδοχή είναι στενά συνδεδεμένη με το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Ενός ιατρού που έχει χρεωθεί 2.000 ασθενείς για να τους συνταγογραφεί. Είναι δεδομένο ότι στην πράξη πολλούς από αυτούς δεν πρόκειται να τους δει ποτέ αλλά και να τους δει δε θα τους θυμάται. Κάποιος από τους ασθενείς μου μου είπε ότι όταν επιχείρησε να συναντηθεί με τον προσωπικό του ιατρό εισέπραξε την απάντηση «Δε θα χάσετε και τίποτε αν δε με γνωρίσετε. Πείτε μου τα φάρμακά σας και θα σας στείλω τη συνταγή.» Πολλοί ασθενείς με το φόβο των ποινών που είχαν προαναγγελθεί αν δε δηλώσουν προσωπικό ιατρό έχουν δηλώσει κάποιον που βρίσκεται σε άλλη πόλη ή και άλλο νομό.

Συνέπειες της άυλης συνταγογράφησης: Delivery συνταγών και αναρρωτικών αδειών.

Αυτός είναι για να είμαστε ειλικρινείς ο κρυφός σκοπός του κράτους, Να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς από απόσταση, χωρίς να επιβαρύνονται οι κρατικές δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Αλλά και πολλοί ιδιώτες ιατροί έχουν εκμεταλλευτεί το θεσμό για να γράφουν συνταγές –πολλές φορές μέσω γραμματέων- και να εισπράττουν την επίσκεψη μέσω κατάθεσης του ποσού.
Αυτά όλα μέχρι να φανεί η πρώτη κραυγαλέα συνέπεια της εφαρμογής της «άυλης» συνταγογράφησης. Μια ιδιωτική εταιρεία delivery συνταγών και αναρρωτικών αδειών (που προσφέρονται «άυλα» από την εφαρμογή επίσης). Αντιγράφουμε από την ειδησεογραφία:

Η αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων.

«Την έντονη αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχει προκαλέσει ιστοσελίδα που πουλά συνταγογράφηση φαρμάκων, έναντι 12 ευρώ, εξετάσεων έναντι 8 ευρώ, και αναρρωτικές άδειες έναντι 10 ευρώ.
Η συζήτηση για την ιστοσελίδα tilegiatros.gr έχει «φουντώσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακάλυψή της από γιατρούς, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση από τα αρμόδια όργανα των Συλλόγων τους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο διαχειριστής της εταιρείας τηλεϊατρικής, η οποία φέρεται να έδινε συνταγές και ιατρικές βεβαιώσεις χωρίς επίσκεψη σε γιατρό, φέρεται να είναι ένας ποδοσφαιριστής, κάτοικος Πολωνίας…»

Η κοινή ανακοίνωση 21 Ιατρικών Συλλόγων

Delivery φαρμάκων και αναρρωτικών αδειών λοιπόν. Είναι η πιο κυνική εφαρμογή της μεθόδου. Αλλά λυπάμαι που το λέω, είναι μέσα στο πνεύμα της εφαρμογής. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αντέδρασαν. Και ανακάλυψαν ξαφνικά ποια πρέπει να είναι η σωστή διαδικασία. Διαβάζουμε παρακάτω:
«Η κοινή ανακοίνωση 21 Ιατρικών Συλλόγων:
Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, ο καθορισμός θεραπείας και η συνταγογράφηση, αποτελούν ιατρικές πράξεις που απορρέουν αποκλειστικά από την σχέση ιατρού – ασθενή και πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ με φυσική παρουσία.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), είναι οι ακόλουθοι:
– Ιδιωτικά ιατρεία
– Ιδιωτικά πολυϊατρεία
– Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια
– Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης»

Η εκμετάλλευση της άυλης συνταγογράφησης από οργανωμένα συμφέροντα.

Να λοιπόν που ξαναθυμηθήκαμε αυτό πού είχαμε ξεχάσει. Αλλά το κάνουμε προσχηματικά γιατί κάποιοι χωρίς την έγκριση των Συλλόγων πάνε να μας φάνε το ψωμί. Να κάνουν αυτό που κάνουμε κι εμείς. Η επισήμανση της φυσικής παρουσίας ήταν κάτι που είχαμε τονίσει από την αρχή. Αλλά φαινόταν ότι δεν απασχολούσε κανένα από τους ιθύνοντες. Η πρώτη εταιρεία, άτεχνα στημένη είναι η αρχή. Και φαίνεται ότι αναχαιτίσθηκε.  Θα έρθουν όμως πολύ πιο οργανωμένα συμφέροντα να εκμεταλλευτούν την «άυλη» συνταγογράφηση, εις βάρος βέβαια, πάντα, των ασθενών.