Στηθάγχη και Στεφανιαία Νόσος.Αιτία.
(Στηθάγχη και Στεφανιαία Νόσος) Ο όρος στηθάγχη σημαίνει πόνος στο στήθος. Ο πόνος αυτός οφείλεται όπως έχουμε ήδη περιγράψει σε κάποια στένωση ενός αγγείου της καρδιάς. Τα αγγεία αυτά, τα λεγόμενα στεφανιαία αγγεία τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με οξυγόνο και όλες τις θρεπτικές ουσίες. Η στένωση των αγγείων αυτών διαταράσσει την αιμάτωση των κυττάρων του μυοκαρδίου και οδηγεί σε αυτό που αποκαλούμε στεφανιαία νόσο. Η στένωση οφείλεται στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας που περιλαμβάνει χοληστερίνη. Παράγοντες που βοηθούν τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας είναι η κληρονομικότητα, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ.
Στηθάγχη και Στεφανιαία Νόσος.Συμπτώματα.
Αν λοιπόν υπάρχει μια στένωση σε κάποιο ή κάποια στεφανιαία αγγεία τότε διαταράσσεται η κυκλοφορία και μάλιστα όταν η καρδιά έχει μεγάλη ανάγκη οξυγόνου. Πότε γίνεται αυτό; Όταν ο άνθρωπος καταβάλει προσπάθεια. Στο περπάτημα σε ανηφορικό δρόμο για παράδειγμα. Τότε αισθάνεται ένα πόνο στο στήθος που μπορεί να μοιάζει με σφίξιμο, βάρος ή πίεση. Ο πόνος αυτός μπορεί να επεκτείνεται στην ωμοπλάτη, στο αριστερό χέρι, το επιγάστριο ή την κάτω γνάθο. Οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά. Όταν σταματήσει η προσπάθεια και οι ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο μειωθούν, ο πόνος σταματά. Αυτό το σύμπτωμα λέγεται σταθερή στηθάγχη. Ο ασθενής γνωρίζει ότι σε συγκεκριμένη ένταση προσπάθειας θα εμφανιστεί ο πόνος. Επίσης ο πόνος εμφανίζεται σε απότομη έναρξη της άσκησης ή σε κρύο γιατί αυτό οδηγεί τα αγγεία σε σύσπαση. Αν ο πόνος κρατήσει λίγο περισσότερο παρά τη διακοπή της άσκησης ο ασθενής λαμβάνει υπογλώσσια νιτρώδη που οδηγούν σε αγγειοδιαστολή.
Θεραπεία.Σταθερή-Ασταθής Στηθάγχη
Αν ο πόνος αρχίζει να εμφανίζεται σε πιο ήπια προσπάθεια ή σε ηρεμία ονομάζεται ασταθής στηθάγχη. Αυτό οφείλεται στο ότι η στένωση μπορεί να μεγάλωσε λόγω δημιουργίας θρόμβου που μεγαλώνει τη στένωση και ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να φράξει εντελώς το αγγείο. Άρα η ασταθής στηθάγχη είναι προεμφραγματική κατάσταση και πρέπει να οδηγείται επειγόντως σε καρδιολόγο. Στην περίπτωση της ασταθούς στηθάγχης η βοήθεια των υπογλωσσίων φαρμάκων μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Η εκδήλωση της ασταθούς στηθάγχης μπορεί τελικά φαρμακευτικά να σταθεροποιηθεί αλλά υπάρχει μεγάλη περίπτωση να χρειαστεί νοσηλεία και έλεγχος με στεφανιογραφία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοπλαστική ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.
Καρδιολογικές παθήσεις και Καρδιολογικά Προβήματα.Νίκος Παναγιωτόπουλος,Ιατρός-Καρδιολόγος,Νέα Σμύρνη.