Το κρυφό μονοπάτι της καρδιάς(ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία)

Το κρυφό μονοπάτι της καρδιάς (ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία)

Το κρυφό μονοπάτι της καρδιάς (ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία)

(ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία) Πριν μερικά χρόνια τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο νοσοκομείο που εφημέρευα έφεραν μια κοπέλα 14 ετών μετά από ολονύκτια διασκέδαση με συμπτώματα χαμηλής πίεσης, ζάλη, αδυναμία, και αίσθημα αφανισμού. Την κοπέλα είδαν οι παθολόγοι οι οποίοι διέγνωσαν μέθη και ασχολήθηκαν με τη χορήγηση υγρών για τη ρύθμιση της πίεσης. Στους καρδιολόγους λόγω και της ηλικίας της ασθενούς δεν απευθύνθηκαν αρχικά. Όμως η κατάσταση επιδεινωνόταν συνέχεια και κάποια στιγμή ακούστηκε θόρυβος από την πλευρά του παθολογικού. Ήσαν οι γονείς που διαμαρτύρονταν με φωνές και απειλές γιατί το παιδί τους χειροτέρευε.

Ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.Μια ταχυκαρδία κοντά στους 200 παλμούς.

Τότε κάτω από καθεστώς πανικού κλήθηκαν οι καρδιολόγοι. Στο καρδιογράφημα διαπιστώθηκε μια ταχυκαρδία κοντά στους 200 παλμούς οι οποίοι είχαν θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης, Όμως πρέπει να πούμε ότι σφυγμοί περισσότεροι από 150 δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητοι. Όταν εμφανίζονται σε συνθήκες στατικές, χωρίς δηλαδή να συνοδεύουν τη μέγιστη κόπωση, αναφέρονται στην κατάσταση που αποκαλείται παραδοσιακά παροξυσμική υπερκοιλακή ταχυκαρδία. Η ταχυκαρδία αυτή οφείλεται σε κάποιο κύκλωμα της καρδιάς που επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα αν περνά με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς επιτρέπει στο ηλεκτρικό ερέθισμα να κινείται με συγκεκριμένη ταχύτητα και μάλιστα υπάρχει ένα σημείο που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος  όπου γίνεται έλεγχος επιτρέποντας να περνάει με καθυστέρηση. Αυτά όλα αποτελούν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες αποτρέπουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορεί και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ατόμου.

Το παραπληρωματικό δεμάτιο.

Στην περίπτωση της ταχυκαρδίας αυτής υπάρχει κάποιο κρυφό μονοπάτι, το αποκαλούμενο παραπληρωματικό δεμάτιο, το οποίο επιτρέπει στο ερέθισμα να περνάει χωρίς δυσκολία και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι προκαλείται πολύ αυξημένης συχνότητας ταχυκαρδία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει η καρδία να γεμίζει με αίμα, να μην μπορεί να προωθεί αρκετή ποσότητα στα αγγεία και να πέφτει η πίεση. Αυτό έπαθε και το κορίτσι εκείνη την ημέρα.

Hλεκτροφυσιολογική μελέτη και κατάλυση (ablation).

Το δεμάτιο αυτό είναι παρόν από τη γέννηση αλλά μπορεί να εμφανίσει τη δράση του αργότερα. Δεν είναι ένας ανατομικά εμφανής σχηματισμός ώστε να μπορεί να απεικονιστεί σε κάποια εξέταση. Μπορεί μόνο λειτουργικά να αναδειχθεί σε μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, μέσω περιφερικών φλεβών, προωθούνται καθετήρες στην καρδία και γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθεί η ταχυκαρδία ώστε να εντοπισθεί η θέση του δεματίου.

Τότε με υψίσυχνο ρεύμα καίγεται και καταστρέφεται το δεμάτιο. Αυτό μπορεί βέβαια να μη γίνει οριστικά σε μια προσπάθεια και να χρειαστεί επανάληψη. Η επέμβαση λέγεται κατάλυση (ablation) και γίνεται όταν οι κρίσεις ταχυκαρδίας είναι συχνές, διαρκούν αρκετά.

Η αποτελεσματικότητα της αδενοσίνης.

Στην περίπτωση μιας οξείας κρίσης όπως αυτή που αναφέραμε μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια φάρμακα με αποτελεσματικότερη την αδενοσίνη. Αν δεν υπάρχουν φάρμακα λέμε στο άτομο να εκπνεύσει με κλειστή τη γλωττίδα (δοκιμασία Valsalva), η πιέζουμε τους οφθαλμικούς βολβούς ή χρησιμοποιούμε κάποιους άλλους χειρισμούς. Η αποτελεσματικότητα της αδενοσίνης πάντως αγγίζει το απόλυτο.

Στην κοπέλα της ιστορίας μας η ταχυκαρδία σταμάτησε με αδενοσίνη σε δευτερόλεπτα, η πίεση ανέβηκε και οι διαμαρτυρόμενοι γονείς άρχισαν να εκθειάζουν με ενθουσιασμό τους ιατρούς και την ιατρική. Μια κλασική ελληνική ιστορία με ευτυχισμένο τέλος.