Πνευμονική Εμβολή

Πνευμονική Εμβολή.Νίκος Παναγιωτόπουλος καρδιολόγος στη Νέα Σμύρνη.

Πνευμονική εμβολή.

Μια πολύ σοβαρή νόσος που σχετίζεται με την κυκλοφορία της καρδιάς είναι η πνευμονική εμβολή. Για να κατανοήσει κάποιος την φυσική ιστορία της νόσου πρέπει να ξέρει κάποια βασικά στοιχεία κυκλοφορίας.

Πως δημιουργείται η Πνευμονική Εμβολή;

Το αίμα όλου του σώματος επιστρέφει στο δεξιό τμήμα της καρδιάς. Αυτό γίνεται μέσω των φλεβών. Οι φλέβες διοχετεύουν όλο το αίμα στο δεξιό κόλπο και από εκεί πηγαίνει στην δεξιά κοιλία και μέσω των πνευμονικών αγγείων φτάνει στους πνεύμονες. Εκεί στα λεπτά αγγεία γίνεται η αποβολή διοξειδίου του άνθρακα και η πρόσληψη οξυγόνου. Αν κάποιο πήγμα αίματος (θρόμβος) ή ένα σωματίδιο από λίπος ή αέρας μπει στη φλεβική κυκλοφορία αυτά φτάνουν στους πνευμονικά αγγεία και τα εμβολίζουν (φράζουν). Έτσι έχουμε την πνευμονική εμβολή, τη λιπώδη εμβολή των πνευμόνων και την εμβολή από αέρα. Αυτή η εμβολή έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις μέσα στα πνευμονικά αγγεία. Μπορεί αν η πνευμονική εμβολή είναι μεγάλη (μαζική) να έχουμε μέχρι και διακοπή της κυκλοφορίας. Εκτός από την αύξηση της πίεσης που οδηγεί σε οξεία δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια έχουμε και μείωση του αίματος που οξυγονώνεται. Ακόμη έχουμε μείωση του αίματος που συνεχίζει και φτάνει στην αριστερή κοιλία.

Πνευμονική εμβολή,συμπτώματα.

Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος στο θώρακα. Ακόμη εμφανίζεται έντονη ταχυκαρδία, πτώση της πίεσης, μείωση του κορεσμού σε οξυγόνο του αίματος (κυάνωση). Το εντονότερο σύμπτωμα μαζί με τον πόνο είναι η δύσπνοια. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει καρδιογενές σοκ ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Από που φεύγουν οι θρόμβοι. Συχνά από τις φλέβες του ποδιού και της λεκάνης. Η ακινησία, η χρόνια κατάκλιση, τραυματισμοί, κακοήθεις νόσοι και γυναικολογικά νοσήματα είναι οι συχνότερες αιτίες. Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων ενοχοποιείται για επεισόδια πνευμονικών εμβολών. Αν πρόκειται για λιπώδη εμβολή κύρια αιτία είναι τα κατάγματα των μεγάλων οστών των άκρων. Η εμβολή αέρα οφείλεται συνήθως σε τραυματισμούς και σπάνια σε ιατρογενή αίτια.

Διάγνωση και Θεραπεία.

Η διάγνωση πρέπει να είναι άμεση. Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα εκτός από ταχυκαρδία διαπιστώνονται και αλλαγές των επαρμάτων του. Στο triplex καρδιάς που μπορεί να γίνει και στο κρεββάτι του ασθενούς εμφανίζεται αύξηση των πιέσεων στη δεξιά καρδιά και στάση στην κάτω κοίλη φλέβα. Η πιο λεπτομερής εξέταση είναι η αξονική αγγειογραφία πνευμονικών αγγείων αλλά αυτό απαιτεί δυνατότητα μετακίνησης του ασθενούς.
Η θεραπεία με αντιπηκτικά και θρομβολυτικά φάρμακα και η λοιπή υποστήριξη με οξυγόνο και υγρά πρέπει να είναι ακαριαία. Πρέπει ακόμη πολλές φορές ο ασθενής να διασωληνωθεί και να οδηγηθεί σε ΜΕΘ. Επομένως κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση πριν η εξέλιξη της νόσου θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου.