Και μην ξεχνάμε την πνευμονική εμβολή

Περιστατικό πνευμονικής εμβολής  σε ηλικιωμένο ασθενή.

(Περιστατικό πνευμονικής εμβολής) Το τηλεφώνημα ήταν πρωινό και το ραντεβού θεωρήθηκε επείγον. Η κόρη του ηλικιωμένου ασθενή με παρακαλούσε να κάνουμε όσο πιο σύντομα γινόταν μια καρδιολογική εξέταση γιατί ο πατέρας της έπρεπε την επόμενη ημέρα να χειρουργηθεί. Είχε όπως μου είπε «πέτρες στη χολή» και κάποιος χειρουργός από το τηλέφωνο, τους είχε πει να εισαχθεί για χολοκυστεκτομή. Δεν είχε προηγηθεί εξέταση αλλά ο χειρουργός εκ των  διευθυντών μιας κρατικής κλινικής μικρού νοσοκομείου της Αθήνας ήταν βέβαιος. «Θα βγάλουμε τη χολή, τους είπε, και ο ασθενής θα απαλλαγεί από τα συμπτώματα αμέσως».

Περιστατικό πνευμονικής εμβολής.Συμπτώματα.

Ποια ήταν αυτά τα συμπτώματα; Πριν δέκα μέρες ξαφνικά, ο ογδοντάχρονος κύριος αισθάνθηκε ένα έντονο πόνο στο δεξιό κάτω μέρος του θώρακα. Ο πόνος αυτός χειροτέρευε με την αναπνοή και του προκαλούσε δύσπνοια. Όταν δοκίμαζε να περπατήσει ένοιωθε έντονη κόπωση και η αναπνοή δυσκολευόταν περισσότερο.

Απευθύνθηκε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής του, έγινε εισαγωγή όπου διαπιστώθηκε χαμηλό οξυγόνο και αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα. Σε υπέρηχο στην κοιλιά βρέθηκαν πέτρες στη χολή και αυτή θεωρήθηκε η αιτία του προβλήματος. Μπήκε σε ενδοφλέβια αντιβίωση, βελτιώθηκε και σε δύο ημέρες βγήκε με οδηγίες όταν περάσουν εντελώς τα ενοχλήματα να επιστρέψει για να χειρουργηθεί.

Περιστατικό πνευμονικής εμβολής.Ο ασθενής πηγαίνει…σπίτι του.

Ο ασθενής πηγαίνοντας σπίτι, μετά από λίγες ώρες, είχε και πάλι έντονο πόνο στο ίδιο σημείο, πολύ έντονη δύσπνοια και αυξημένους παλμούς, περισσότερους από 100. Για το λόγο αυτό πήγε και πάλι σε άλλο μεγάλο εφημερεύον νοσοκομείο. Εκεί επηρεασμένοι από το ιστορικό της χολολιθίασης παράβλεψαν το χαμηλό οξυγόνο και έδωσαν κάποιο φάρμακο για να μειώσουν τους καρδιακούς παλμούς.

Με τη χορήγηση οξυγόνου ανέβηκε στο αίμα ο κορεσμός του, όμως οι σφυγμοί διατηρούνταν αυξημένοι. Λόγω της βελτίωσης ο ασθενής βγήκε σε τρείς ημέρες από το νοσοκομείο. Επειδή υπήρχε η δύσπνοια συνεστήθη επίσκεψη σε πνευμονολόγο. Λόγω ιστορικού στεφανιαίας νόσου και της ταχυκαρδίας κρίθηκε αναγκαία  και η επίσκεψη σε καρδιολόγο.

Ο πνευμονολόγος.

Ο ιδιώτης πνευμονολόγος συνέστησε αξονική τομογραφία. Όταν αυτή διαγνώστηκε ως συμβατή με την ηλικία χωρίς άλλα ευρήματα, ο πνευμονολόγος έδωσε την άδεια για την επέμβαση στη χολή. Έμενε λοιπόν ο καρδιολόγος. Ο χειρουργός όρισε ήδη την επομένη της επίσκεψης στον καρδιολόγο το χειρουργείο στο κρατικό νοσοκομείο που εργαζόταν.

Συναγερμός από τον καρδιολόγο.

Όταν ο ασθενής μπήκε στο ιατρείο αμέσως ήχησαν οι σάλπιγγες συναγερμού. Ο πολύπαθος κύριος περπατούσε μες δυσκολία, είχε έντονη δύσπνοια, ήταν ωχρός και είχε αυτό που στην ιατρική αποκαλούμε «εικόνα πάσχοντος». Στην κλινική εξέταση είχε ταχυκαρδία, μέτριο κορεσμό οξυγόνου και ελάχιστα ακροαστικά στον θώρακα. Στο triplex της καρδιάς που ακολούθησε η αρχική υποψία ενισχύθηκε. «Σας έχει μιλήσει κανείς όλες αυτές τις ημέρες για πνευμονική εμβολή»; Οι συγγενείς απόρησαν. Τι ήταν αυτό;

Πνευμονικής εμβολή. ια πολύ επικίνδυνη νόσος.

Πνευμονική εμβολή είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή νόσος. Οφείλεται στην μεταφορά με τη φλεβική κυκλοφορία θρόμβων (πηγμάτων) στις μεγάλες φλέβες των πνευμόνων. Έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες και μέσω αυτών στην καρδιά. Η κυκλοφορία γίνεται μέσω μικρότερων φλεβών που μένουν ανοιχτές και έτσι η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει άδεια, γρήγορα ώστε να προωθεί το αίμα στο σώμα. Το προ των πνευμόνων τμήμα της καρδιάς φουσκώνει και ο ασθενής έχει πόνο και δύσπνοια. Αν δεν ανοίξουν οι φλέβες με φαρμακευτική αγωγή ή και επέμβαση ο ασθενής πεθαίνει. Χρησιμοποιούνται ειδικά θρομβολυτικά φάρμακα που διασπούν το θρόμβο. Αν αυτό δεν επιτύχει πρέπει αν αφαιρεθούν οι θρόμβοι επεμβατικά. 

Αξονική αγγειογραφία μια ειδική εξέταση.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς εξηγήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια ειδική εξέταση η αξονική αγγειογραφία των πνευμονικών αρτηριών. Επίσης ότι χειρουργική επέμβαση που θα ξεκινούσε χωρίς ξεκαθάρισμα του προβλήματος θα οδηγούσε 100% σε θάνατο κατά τη διάρκειά της. Ως μια άμεση παρέμβαση έγινε υποδόρια αντιπηκτική ένεση. Οι συγγενείς δε φάνηκε να πείθονται. Μίλησαν με το χειρουργό και αυτός επέμεινε στο ραντεβού τους. Αμέσως μετά μίλησαν με τον πνευμονολόγο και αυτός τους είπε ότι αφού η αξονική θώρακα ήταν φυσιολογική δεν υπήρχε πρόβλημα. Σε νέα επικοινωνία με την κόρη, της εξήγησα ότι άλλο η αξονική θώρακα και άλλο η αξονική αγγειογραφία. Η πρώτη δείχνει το παρέγχυμα ενώ η δεύτερη τα αγγεία του πνεύμονα.

Το σοκαριστικό αποτέλεσμα:Μαζική πνευμονική εμβολή και στους δύο πνεύμονες.

Ευτυχώς τελικά την άλλη ημέρα προ του χειρουργείου έγινε η αξονική αγγειογραφία. Το αποτέλεσμα σοκαριστικό. Μαζική πνευμονική εμβολή και στους δύο πνεύμονες. Η χολολιθίαση ήταν απλά ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο ασθενής πέρασε από νοσοκομεία, ιδιώτες ιατρούς αλλά παραλίγο να πεθάνει στο χειρουργικό τραπέζι με την υπογραφή όλων. Γι’ αυτό ας θυμόμαστε: Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την πνευμονική εμβολή.