Παθήσεις αγγείων της καρδιάς.
(Παθήσεις αγγείων της καρδιάς.) Η καρδιά είναι ένας μυς. Το μυοκάρδιο. Είναι όμως ένας ειδικός μυς που σκοπός του είναι να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα μας μέχρι και το τελευταίο του κύτταρο. Αλλά για να μπορεί να το κάνει αυτό πρέπει να τροφοδοτεί με αίμα τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό γίνεται μέσω των αγγείων της. Αυτά ξεκινούν από το μεγάλο αγγείο, την αορτή και την περιβάλλουν σα στεφάνι. Γι’ αυτό λέγονται στεφανιαία αγγεία. Έχουμε τρία κύρια στεφανιαία αγγεία. Από την αριστερή πλευρά ξεκινά ένα μεγάλο αγγείο, το στέλεχος, που δίνει δύο σημαντικούς κλάδους. Τον πρόσθιο κατιόντα κλάδο και την περισπωμένη αρτηρία. Η πρώτη αιματώνει το πρόσθιο τοίχωμα και η δεύτερη το πλάγιο τοίχωμα της καρδιάς. Από τα δεξιά ξεκινά η δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Αυτή αιματώνει το κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς.
Έμφραγμα Μυοκαρδίου.
Τι θα γίνει αν κάποιο από τα αγγεία της καρδιάς βουλώσει εντελώς; Το αντίστοιχο κομμάτι του μυοκαρδίου παύει να παίρνει οξυγόνο μέσω του αίματος. Χωρίς όμως οξυγόνο δεν υπάρχει ζωή για το κύτταρο. Η νέκρωση αυτή του μυοκαρδίου λέγεται έμφραγμα. Και δεν είναι μόνο η νέκρωση που είναι μη αναστρέψιμη. Είναι και οι σοβαρές αρρυθμίες που μπορεί να τη συνοδεύουν που κάποιες φορές είναι θανατηφόρες.
Παθήσεις αγγείων της καρδιάς.Και πως βουλώνουν τα αγγεία;
Η βάση είναι μια αθηρωματική πλάκα. Η χοληστερίνη είναι το κύριο συστατικό της. Αυτή προκαλεί κάποιου βαθμού στένωση. Πάνω σε αυτή μπορεί να δημιουργηθεί ένας θρόμβος που ολοκληρώνει την απόφραξη. Κι έτσι μια πλάκα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ετών, σε λίγα λεπτά οδηγεί σε έμφραγμα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή μια σημαντική στένωση μπορεί να προκαλεί πόνο στην προσπάθεια που λέγεται σταθερή στηθάγχη. Αν ο πόνος αρχίσει να εμφανίζεται σε ηρεμία και κρατά λίγα λεπτά αυτό λέγεται ασταθής στηθάγχη και είναι προάγγελος του εμφράγματος . Όταν ο πόνος κρατήσει περισσότερο από μισή ώρα είναι έμφραγμα.
Και που εμφανίζεται ο πόνος της καρδιάς; Στο κέντρο του στήθους και προς τα αριστερά. Στο αριστερό χέρι και ιδιαίτερα στο μπράτσο. Στο λαιμό και την κάτω γνάθο. Στην ωμοπλάτη.
Πρόληψη:Ρύθμιση πίεσης και της χοληστερίνης. Σωστή διατροφή και άσκηση.
Ο καρδιολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή του πρέπει να τα προλάβουν όλα αυτά. Με ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης. Με σωστή διατροφή και άσκηση. Με ειδικές εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το triplex καρδιάς, η δοκιμασία κοπώσεως. Αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως το stress echo, το σπινθηρογράφημα και η στεφανιογραφία. Με όλα αυτά προλαβαίνουμε το έμφραγμα και θεραπεύουμε τη νόσο. Η εμπειρία του καρδιολόγου βοηθά καίρια στην έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία. Όμως το ιδανικό είναι μέσα στο καρδιολογικό ιατρείο να επιτύχουμε την πρόληψη που είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία.
Καρδιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος,Νέα Σμύρνη