Ο ανυποψίαστος καρδιοπαθής

Ο ανυποψίαστος καρδιοπαθής.Άρθρο του καρδιολόγου Ν.Παναγιωτόπουλου,Νέα Σμύρνη

Ο ανυποψίαστος καρδιοπαθής.Η τρίμηνη συνταγή για φάρμακα.

Ο κύριος γύρω στα πενήντα μπήκε στο ιατρείο με σαφείς προθέσεις. Ήθελε μια τρίμηνη συνταγή γιατί τα φάρμακά του τελείωναν. Είχε υποβληθεί πριν δύο χρόνια σε χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης το πιο γνωστό ως bypass. Από τότε παίρνει τα φάρμακά του, ρυθμίζει την πίεσή του και τη χοληστερίνη του και περπατάει όσο περισσότερο μπορεί. Ο καρδιολόγος όμως ήταν από τους ξεροκέφαλους. «Δε μπορώ να σας γράψω φάρμακα αν δεν κάνουμε τουλάχιστον ένα καρδιογράφημα. Αν πρόκειται για το κόστος δε θα σας το χρεώσω. Είναι όμως ζήτημα αρχής. Τα καρδιολογικά φάρμακα δε μπορεί να γράφονται απλώς σε επαναλαμβανόμενες συνταγές».

Ο ανυποψίαστος καρδιοπαθής.Το καρδιογράφημα.

Ο ασθενής δυσανασχέτησε. Αν δεν ντρεπόταν θα έφευγε. Ο προηγούμενος καρδιολόγος του ήταν πιο βολικός. Έγραφε και εξ αποστάσεως. Τώρα μάλιστα με την άυλη συνταγογράφηση όλα ήσαν πιο απλά. Αυτός ο νέος καρδιολόγος μπορεί να είναι πιο κοντά στο σπίτι του αλλά φαίνεται ζόρικος και κουραστικός. Θα το σκεφτεί αν θα ξαναέρθει σε αυτόν. Με βαριά καρδιά προχώρησε στο εξεταστήριο για το καρδιογράφημα.

Όσο προχωρούσε η εξέταση άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ο καρδιολόγος κάτι έβλεπε. Φαινόταν στο πρόσωπό του. «Τι συμβαίνει γιατρέ;» ρώτησε. «Τι βλέπετε;». Ο καρδιολόγος  φαινόταν όντως πολύ προβληματισμένος. Κάτι τον απασχολούσε. «Αισθάνεσαι μήπως κάποιο φτερούγισμα στο στήθος ή κάποια κενά;» ρώτησε τον ασθενή. «Όχι γιατρέ. Τίποτα δεν αισθάνομαι και περπατάω μισή ώρα την ημέρα».

Ο ανυποψίαστος καρδιοπαθής. Αρρυθμίες,έκτακτες κοιλιακές συστολές.

Όμως το καρδιογράφημα έδειχνε αρρυθμίες. Έδειχνε έκτακτες κοιλιακές συστολές. Και  αυτό δεν ήταν καλό. Η πρώτη σκέψη αφορούσε κάποιο πρόβλημα με τα στεφανιαία αγγεία, τα αγγεία της καρδιάς. Όταν αυτά βουλώνουν και η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά τότε πολλές φορές χωρίς πόνο τα κύτταρα «διαμαρτύρονται» λειτουργώντας αυτόνομα και παράγοντες έκτακτες συστολές. Επειδή αυτές προέρχονται από την πιο ευαίσθητη περιοχή της καρδιάς και την πιο καίρια συνάμα, τις κοιλίες, λέγονται έκτακτες κοιλιακές συστολές.

Ακολούθησε σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, στεφανιογραφία,αγγειοπλαστική(μπαλονάκι).

Ο έμπειρος καρδιολόγος έστειλε τον ασθενή για σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, μια εξέταση που απεικονίζει την αιμάτωση της καρδιάς. Η απάντηση ήταν η αναμενόμενη. Κάποια περιοχή δεν έπαιρνε σωστά αίμα. Ακολούθησε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική το γνωστότερο ως «μπαλονάκι». Ένα αγγείο -όχι από αυτά που χειρουργήθηκαν- είχε βουλώσει. Τα αγγεία της καρδιάς και μετά από μία επέμβαση δεν παύουν να κινδυνεύουν να στενωθούν. Ίσως τον καιρό της πρώτης επέμβασης αυτή η στένωση που τώρα δημιούργησε το πρόβλημα να μη φαινόταν καν.

Η ουσία είναι ότι ο ασθενής γλύτωσε από περιπέτειες χάρη στην επιμονή του καρδιολόγου του και ένα απλό καρδιογράφημα. Η εμπιστοσύνη στο θεράποντα ιατρό που ασφαλώς κερδίζεται εκ μέρους του με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγειούς σχέσης ασθενούς ιατρού. Ιδιαίτερα στην καρδιολογία σώζει κυριολεκτικά ζωές. Ψάχνοντας κάποιο ιατρό που να αξίζει την εμπιστοσύνη μας και ακούγοντας τις συμβουλές του το όφελος θα είναι  ανυπολόγιστο.

Καρδιολόγος Νέα Σμύρνη,Νίκος Παναγιωτόπουλος.