Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται στην ολική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας. Η απόφραξη αυτή μπορεί να γίνει σταδιακά χωρίς να οδηγηθούμε σε έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά μπορεί να αναπτύξει παράπλευρη κυκλοφορία. Όταν όμως η στένωση γίνει απότομα τότε ξεκινά ένα έμφραγμα. Η απότομη απόφραξη γίνεται πάνω σε μια ήδη προϋπάρχουσα στένωση που όμως δεν είναι πλήρης. Γίνεται πλήρης όταν η αθηρωματική πλάκα που την προκαλεί τραυματιστεί και πάνω σε αυτή δημιουργείται ένας θρόμβος. Έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία στην περιοχή που αιματώνεται από αυτή τη στεφανιαία αρτηρία. Αν η διακοπή αυτή κρατήσει περισσότερο από μισή ώρα αρχίζει η νέκρωση του μυοκαρδίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε έξι περίπου ώρες. Όταν το μυοκάρδιο νεκρωθεί δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί και τη θέση του παίρνει μια ουλή. Γι’ αυτό η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη.
Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου.Συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου μοιάζουν με αυτά της στηθάγχης. Πόνος στο στήθος που έχει χαρακτήρες βάρους, σφιξίματος, πίεσης, καψίματος. Το ενόχλημα επεκτείνεται στον αριστερό ώμο ή το χέρι, την κάτω γνάθο ή/και το επιγάστριο. Αυτό που διαφοροποιεί τη στηθάγχη από το έμφραγμα είναι η διάρκεια του πόνου. Όπως είπαμε στο έμφραγμα ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και δεν υποχωρεί με τη χρήση φαρμάκων.
Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου:Ο ασθενής πρέπει να σπεύδει στο νοσοκομείο.Πρόληψη και Θεραπεία.
Σε περίπτωση υποψίας εμφράγματος ο ασθενής πρέπει να σπεύδει στο νοσοκομείο. Εκεί είτε με τη χρήση φαρμάκων που διαλύουν το θρόμβο (θρομβολυτικά) ή με επείγουσα επέμβαση πρέπει να ανοίξει το αγγείο. Είναι αγώνας με το χρόνο η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του κλειστού στεφανιαίου. Η πιο σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η διάνοιξη με μπαλονάκι (αγγειοπλαστική) και η τοποθέτηση μέσα στο αγγείο ενός stent. Ο κίνδυνος από το έμφραγμα δεν είναι μόνο η μη αναστρέψιμη καταστροφή του μυοκαρδίου. Μπορεί να οδηγήσει άμεσα στο θάνατο μέσω αρρυθμιών. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις λόγω οξείας καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να έχουμε οξύ πνευμονικό οίδημα που και αυτό είναι αιτία θανάτου.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου συνήθως είναι η μακρά πορεία συμπτωμάτων που ασθενής αποφεύγει να ασχοληθεί. Αν εγκαίρως με την εμφάνιση κάποιου νέου συμπτώματος αναφερθούμε στον καρδιολόγο τότε είναι βέβαιο ότι πολλά εμφράγματα θα προληφθούν.
Η πορεία μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου χαράσσεται και πραγματοποιείται σε συνεργασία ασθενούς και καρδιολόγου. Χρειάζεται η εξατομίκευση του προβλήματος και οι καλύτερες επιλογές σε κάθε περίπτωση. Επομένως χρειάζεται συνεργασία του ασθενούς και εμπειρία και ενσυναίσθηση εκ μέρους του καρδιολόγου.
Προέλευση εικόνας.
Καρδιολογικό Ιατρείο Νίκου Παναγιωτόπουλου,Νέα Σμύρνη.