Οξεία Περικαρδίτιδα

Οξεία Περικαρδίτιδα,αύξηση του περικαρδιακού υγρού.Αντιμετώπιση Καρδιολογικών προβλημάτων,Παναγιωτόπουλος Νίκος

Οξεία Περικαρδίτιδα.

(Οξεία Περικαρδίτιδα) Πολλοί γνωρίζουν αρκετά για τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Όμως συχνά ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας υμένας που περιβάλλει την καρδιά. Το περικάρδιο. Αυτός ο υμένας είναι απαραίτητος για να τη στηρίζει μέσα στο θώρακα. Ακόμη με μια αναδίπλωση που κάνει δημιουργεί μια σχισμοειδή κοιλότητα, την περικαρδιακή. Εκεί υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα υγρού. Αυτό το υγρό λιπαίνει και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Οξεία Περικαρδίτιδα,φλεγμονή του περικάρδιου.Τα αίτια.

Το περικάρδιο μπορεί να παρουσιάσει μια φλεγμονή, την περικαρδίτιδα. Τα αίτια πρόκλησης οξείας περικαρδίτιδας είναι πολλά. Το πιο σύνηθες είναι ιοί από τα γειτονικά πνευμόνια και γενικότερα από το αναπνευστικό. Ακολουθεί η λοίμωξη από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκοκκος. Όμως και άλλες ουσίες όπως η ουρία σε νεφρική ανεπάρκεια ή φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το περικάρδιο. Ακόμη αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος προκαλούν συχνά περικαρδίτιδα. Μια σημαντική κατηγορία νοσημάτων που προκαλούν περικαρδίτιδα είναι οι κακοήθειες κυρίως όταν επεκτείνονται από τους πνεύμονες και άλλα όργανα του θώρακα. Ακόμη και οι νόσοι του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν συλλογή περικαρδιακού υγρού.
Η φλεγμονή του περικαρδίου επομένως χαρακτηρίζεται σηπτική όταν υπάρχει μικροοργανισμός ως αιτία. Ακόμη χαρακτηρίζεται άσηπτη όταν δεν υπάρχει λοιμογόνος παράγοντας στην περιοχή. Επομένως η διάγνωση και η σωστή καθοδήγηση είναι κάτι πολύ σημαντικό

Οξεία Περικαρδίτιδα.Συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δέκατα ή χαμηλός πυρετός. Ακόμη εμφανίζεται χαρακτηριστικός πόνος στο στήθος που μεταβάλλεται με τις αναπνευστικές κινήσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα εμφανίζεται δύσπνοια, ταχυκαρδία, πτώση της πίεσης ακόμη και οξύ πνευμονικό οίδημα και σε πολύ σοβαρές καταστάσεις και θάνατος.

Κλινική εξέταση,διάγνωση,θεραπεία.

Η κλινική εξέταση είναι η πρώτη προσέγγιση της νόσου. Ακροαστικά το έμπειρο αυτί του καρδιολόγου μπορεί να ακούσει ήχο τριβής. Αυτός οφείλεται στην τριβή ανάμεσα στα δύο πέταλα του περικαρδίου λόγω της φλεγμονής. Στη διάγνωση βοηθά το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ιδιαίτερα σε άπειρους ιατρούς ακόμη και καρδιολόγους. Μοιάζει γενικά με αυτό του εμφράγματος με μια λεπτομέρεια που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη μορφή του. Η διάγνωση συμπληρώνεται με το triplex καρδιάς. Μπορεί να εμφανιστεί αύξηση της ποσότητας υγρού που υπάρχει φυσιολογικά στο περικάρδιο. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί μια δυσλειτουργία του μυοκαρδίου οπότε ίσως συνυπάρχει μυοκαρδίτιδα. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία θώρακα. Εργαστηριακά έχουμε αύξηση των δεικτών φλεγμονής (CRP, TKE, Λευκά αιμοσφαίρια).
Τα σοβαρά προβλήματα συνοδεύουν σημαντική αύξηση του περικαρδιακού υγρού. Αν αυτό πιέσει την καρδιά μπορεί να έχουμε εικόνα καρδιογενούς καταπληξίας. Η πίεση πέφτει, η ταχυκαρδία αυξάνει και η ζωή κινδυνεύει.
Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, με κολχικίνη και επί επιμονής με κορτιζόνη συνήθως αποτρέπει δυσάρεστες εξελίξεις.

Προέλευση εικόνας

Αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων,Ν.Παναγιωτόπουλος.