Οξεία Μυοκαρδίτιδα

Οξεία Μυοκαρδίτιδα,Φλεγμονή Μυοκαρδίου.Ιατρός-Καρδιολόγος Παναγιωτόπουλος Νίκος,Ν.Σμύρνη

Οξεία Μυοκαρδίτιδα.

Το ενδιαφέρον των καρδιολόγων αλλά και το μήνυμα που αυτοί μετέδιδαν στους ασθενείς τους αφορούσε το βασιλιά των καρδιακών νόσων τη στεφανιαία νόσο. Αυτή μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όλων. Ακόμη και η έρευνα των φαρμακευτικών εταιρειών περιοριζόταν κυρίως στα αγγεία της καρδιάς. Ώσπου ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και ανακαλύψαμε και μια πολύ σημαντική καρδιακή πάθηση που ξεχνούσαμε. Την οξεία μυοκαρδίτιδα.

Οξεία Μυοκαρδίτιδα.Φλεγμονή του μυοκαρδίου.

Η οξεία μυοκαρδίτιδα είναι νόσος που όπως λέει τος σύνθετο όνομά της αφορά το μυοκάρδιο. Και μάλιστα η κατάληξη -ίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή. Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή τη φλεγμονή; Πιο συνηθισμένοι είναι λοιμογόνοι παράγοντες. Δηλαδή παράγοντες που σχετίζονται με ιούς και βακτηρίδια κυρίως. Συνήθως οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου συνοδεύουν τις λοιμώξεις των πνευμόνων. Η στενή γειτονία πνευμόνων και καρδιάς πολλές φορές οδηγούν στην προσβολή του μυοκαρδίου από τον ίδιο παράγοντα που προκάλεσε μια πνευμονία. Έτσι ενώ η νόσος ξεκινά ως λοίμωξη του αναπνευστικού εξελίσσεται σε καρδιακή νόσο. Βέβαια μπορεί και χωρίς να προϋπάρξει αναπνευστική λοίμωξη να εμφανιστεί ιογενής ή μικροβιακή μυοκαρδίτιδα.

Συμπτώματα.

Η προσβολή του μυοκαρδίου από ένα λοιμογόνο παράγοντα δεν είναι η μοναδική αιτία μυοκαρδίτιδας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως φάρμακα, τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο. Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μη γίνει καθόλου αντιληπτή, μέχρι να έχει τόσο σοβαρά συμπτώματα ή και να είναι θανατηφόρα. Τα κλασικά συμπτώματα είναι πυρετός, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αδυναμία και καταβολή, ταχυκαρδία. Αν η νόσος εξελίσσεται πιο σοβαρά η δύσπνοια επιδεινώνεται μέχρι που εμφανίζεται καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, πτώση της πίεσης και έντονη ταχυκαρδία. Τότε ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί.

Οξεία Μυοκαρδίτιδα.Διάγνωση και θεραπεία.

Εργαστηριακά υπάρχει αύξηση των καρδιακών ενζύμων (CK-MB, τροπονίνη), αύξηση των δεικτών φλεγμονής (CRP, ΤΚΕ, Λευκά αιμοσφαίρια) . Η πιο αξιόπιστη εξέταση όμως είναι το triplex καρδιάς στο οποίο φαίνεται μια μείωση της δύναμης συστολής τμημάτων ή του συνόλου της καρδιάς.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια νόσος που πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα. Η εμπειρία του καρδιολόγου στη διάγνωση είναι καθοριστική. Επίσης σημαντική είναι η σωστή παρακολούθηση για την αποφυγή άσκοπης νοσηλείας και την καλή πορεία της νόσου. Η παρακολούθηση δεν τελειώνει με την υποχώρηση των παθολογικών δεικτών. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη σωστή παρακολούθηση μειώνεται ο κίνδυνος να παραμείνει κάποια χρόνια υπολειτουργία της καρδιάς.

Ιατρός-Καρδιολόγος Παναγιωτόπουλος Νίκος,Ν.Σμύρνη