Περίπτωση ασθενούς: Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
(Άρθρο: Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου) Το τηλέφωνο του καρδιολόγου χτύπησε εκείνο το βράδυ του Σαββάτου. Δεν του έκανε καμία ιδιαίτερη εντύπωση γιατί είχε συνηθίσει να επικοινωνούν μαζί του γνωστοί και άγνωστοι ασθενείς «περίεργες» ώρες. Εξάλλου δική του επιλογή ήταν να μην κλείνει ποτέ το τηλέφωνό του. Στην άλλη άκρη βρισκόταν κάποιος ηλικιωμένος ασθενής του που ήταν αλήθεια ότι είχε αρκετούς μήνες να επικοινωνήσει. Είχε μετακομίσει σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής και λόγω ηλικίας οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες.
Ο διάλογος που έκρυβε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
«Γιατρέ μου έφαγα βαριά το απόγευμα, κάτι θαλασσινά, και από τότε έχω ένα πόνο συνεχόμενο στο στομάχι μου. Ήπια μια σόδα αλλά δεν ανακουφίστηκα. Έχω και μια τάση για εμετό. Θέλω με την άυλη συνταγογράφηση να μου γράψεις κάτι για το στομάχι.» Ο καρδιολόγος με την εμπειρία ετών άρχισε τις ερωτήσεις.
-Έχεις πρόβλημα με το στομάχι;
-Που και που με πειράζει.
-Πόση ώρα κρατάει ο πόνος;
-Περίπου μιάμιση.
-Είναι συνεχόμενος;
-Ναι.
-Χτυπάει πουθενά αλλού;
-Όχι. Ίσως ανεβαίνει λίγο προς το στήθος.
Συμπτωματολογία από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
Όσο μπορούσε να θυμηθεί, ο ασθενής είχε σοβαρό πρόβλημα με τα στεφανιαία αγγεία του και ενώ είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση είχε εμφανίσει σε τελευταίο έλεγχο εκ νέου μεγάλες στενώσεις που δεν μπόρεσε ο επεμβατικός καρδιολόγος να ανοίξει με αγγειοπλαστική, το γνωστό «μπαλονάκι». Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα ο πόνος αυτός να μην ήταν από το στομάχι αλλά από την καρδιά του.
Είναι γνωστό από την πείρα ότι ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου που αφορά το κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς εμφανίζεται ως πόνος που αφορά το επιγάστριο, την περιοχή δηλαδή μπροστά από το στομάχι. Επειδή ένα οξύ έμφραγμα συνοδεύεται συχνά και από τάση για εμετό ή και εμέτους, η σύγχυση μεγαλώνει. Το οξύ έμφραγμα αφορά την πλήρη απόφραξη ενός από τα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά και ονομάζονται στεφανιαία. Όταν σταματήσει η συγκεκριμένη περιοχή του μυοκαρδίου να αιματώνεται, νεκρώνεται και πονά. Αν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα τότε η διάγνωση είναι πολύ πιθανή.
Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ήταν πιθανότερο από μια στομαχική κρίση.
Ο καρδιολόγος υποψιάστηκε ότι ο πόνος δεν ήταν από το στομάχι. Σε ένα ασθενή με πρόβλημα στα στεφανιαία, χωρίς προηγούμενο ιστορικό από το στομάχι το έμφραγμα ήταν πιθανότερο από μια στομαχική κρίση. Είπε λοιπόν στον ασθενή του ότι πρέπει να πάει αμέσως και χωρίς καθυστέρηση στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας. Ο ασθενής αντέδρασε. Θεώρησε ότι ο γιατρός δεν ήθελε τέτοια ώρα και τέτοια ημέρα να συνταγογραφήσει. Έδειξε πολύ δυσαρεστημένος και επέμεινε. Ο καρδιολόγος του εξήγησε τους κινδύνους ενός εξελισσόμενου εμφράγματος. Φαίνεται ότι δεν τον έπεισε και το τηλέφωνο έκλεισε με πολλή δυσαρέσκεια εκ μέρους του ασθενούς.
Η άυλη συνταγογράφηση και οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις κρύβουν κινδύνους.
Σε μία εβδομάδα το τηλέφωνο ξαναχτύπησε. Στη γραμμή ήταν ο ίδιος ασθενής. «Γιατρέ ξέρεις από που σου τηλεφωνώ; Από το νοσοκομείο Γεννηματάς. Πήγα τελικά στο Κέντρο Υγείας και όταν μου έκαναν καρδιογράφημα τρόμαξαν και με έστειλαν εδώ γιατί είχα έμφραγμα. Εδώ μου έκαναν μια θεραπεία και είμαι πολύ καλά. Σε ευχαριστώ και θα τα πούμε σύντομα και από κοντά»
Οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις κρύβουν κινδύνους. Το ίδιο και οι αυτοδιαγνώσεις των ασθενών.
Η άυλη συνταγογράφηση έχει επιτείνει το πρόβλημα. Όταν όμως συμβεί το ατύχημα ο ιατρός είναι υπεύθυνος. Νομίζω ότι λύση αποτελεί η τακτική επίσκεψη του ασθενούς στον ιατρό του, η συμμόρφωση την αγωγή και η αποφυγή της τηλεσυνταγογράφησης. Στην καρδιολογία υπάρχουν καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για τη ζωή γι’ αυτό και οι καρδιολόγοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και οι ασθενείς πολύ φειδωλοί στις διαγνώσεις τους.