Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιώτες:Το ΕΣΥ γίνεται ημιιδιωτικό.
(άρθρο-Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιώτες- ) Αυτές τις ημέρες συντελείται η διάλυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, το οποίο παύει να είναι δημόσιο και γίνεται ημιιδιωτικό. Βέβαια όπως συμβαίνει πάντα στον τόπο μας όταν συμβαίνουν πολύ σοβαρά γεγονότα όλοι ασχολούνται με άσχετα και ασήμαντα θέματα. Ενώ τα πρωτοσέλιδα -κατά τη γνώμη μας σκοπίμως- ασχολούνται με τις κλειδαρότρυπες και γαργαλιστικά των κατώτερων ενστίκτων μας θέματα, συντελείται η μεγαλύτερη μεταβολή του ΕΣΥ από ιδρύσεώς του.
Στα κρυφά και μουλωχτά καταργείται η σπονδυλική του στήλη που λέγεται θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κεντρική ιδέα του παλιού ΕΣΥ ήταν ότι ο ιατρός που θα εντασσόταν σε αυτό θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τις νοσοκομειακές του υποχρεώσεις, δωρεάν για τον ασθενή, και με την κάλυψη ενός αξιοπρεπούς μισθού.
Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιώτες.Η κακοποίηση του θεσμού του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια.
Βέβαια ο θεσμός κακοποιήθηκε στην πορεία από όσους ενώ γνώριζαν τον όρο αυτό, εισερχόμενοι στο θεσμό, τον αξιοποιούσαν για ανάπτυξη προσωπικής πελατείας και κερδοσκοπία. Ενώ δηλαδή τις περισσότερες φορές ο ασθενής ερχόταν στο νοσοκομείο για το νοσοκομείο, τελικά βρισκόταν να πληρώνει για τις υπηρεσίες που προσέφεραν από τον ιατρό μέχρι τον τραυματιοφορέα. Θυμάμαι την περίοδο νοσηλείας του πατέρα μου με κάταγμα ισχίου στο μεγαλύτερο νοσοκομείο ατυχημάτων όπου κανείς δεν τον χειρουργούσε να δεν κανονιζόταν η αμοιβή του και για το λόγο αυτό καθυστέρησε σημαντικά να χειρουργηθεί με διάφορες δικαιολογίες. Και αφού χειρουργήθηκε, ο νοσοκόμος δε θα τον σήκωνε ποτέ από το κρεβάτι αν δεν του δίναμε κάτι.
Ο πλουτισμός μερίδας των ιατρών του ΕΣΥ.
Για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που οδήγησε στον μεγάλο πλουτισμό μερίδας των ιατρών κυρίως του ΕΣΥ δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας μόνο η χαμηλή αμοιβή του προσωπικού. Πιστεύω ότι όσα χρήματα και να δίνονταν από ένα σύστημα ποτέ δε θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα χρήματα που κερδίζει ένας μεγαλοιδιώτης ιατρός.
Συμφωνώ ότι οι αμοιβές είναι χαμηλές και ότι υποβιβάζουν τον εργαζόμενο, όμως κανείς δεν αιφνιδιάζεται από αυτές γιατί είναι γνωστές όταν κάποιος μπαίνει στο ΕΣΥ. Αυτό δεν αποθαρρύνει τους υποψήφιους, αντίθετα τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους μέσο για να κερδίσουν μια θέση μια που όπως είναι γνωστό όλες οι θέσεις -τουλάχιστον παλαιότερα- ήταν φωτογραφικά δοσμένες στους ημέτερους.
Το ότι ο πλουτισμός οφείλεται στη θέση αποδεικνύεται όταν μετά από τη συνταξιοδότησή τους πολλοί διευθυντές του ΕΣΥ εντάσσονται στον ιδιωτικό τομέα. Τις συντριπτικά περισσότερες φορές αποτυγχάνουν γιατί η πελατεία τους δεν τους επέλεξε για τις ιατρικές τους μόνο ικανότητες αλλά κυρίως για τη θέση τους που θα εξασφάλιζε μια πιο φτηνή νοσηλεία αφού το μόνο που θα κόστιζε θα ήταν η αμοιβή του ιατρού.
Ωστόσο το ΕΣΥ παρέμενε δημόσιο.
Παρ’ όλα αυτά το ΕΣΥ παρέμενε δημόσιο και οι όροι γνωστοί. Όμως ποτέ όπως φαίνεται το κράτος δεν αγάπησε το ΕΣΥ. Ήταν βέβαια το προνομιακό πεδίο άσκησης πελατειακής πολιτικής. Από τους διορισμούς των διοικητών που ο βίος τους διαρκούσε όσο και η κυβερνητική θητεία γιατί άλλαζαν με την αλλαγή κυβέρνησης, όσο και του προσωπικού που πολλές φορές περνούσε για να διοριστεί από τον βουλευτή ή τον δυνατό που είχε τον τρόπο να επηρεάσει το βουλευτή ή τον υπουργό. Επίσης είναι γνωστό ότι σε επίπεδο προμηθειών και μιζών πολλοί ήταν οι ωφελούμενοι.
Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιώτες.Η υποβάθμιση του ΕΣΥ διαχρονικά ωφελούσε τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Όμως στην πραγματικότητα η υποβάθμιση του Κρατικού Συστήματος ωφελούσε και άλλους. Ο ιδιωτικός τομέας άνθιζε λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας έως Τριτοβάθμιας περίθαλψης. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία με δυσβάστακτο κόστος για τον ασθενή αποκόμισαν πολλά κέρδη όλα αυτά τα χρόνια. Και με αυτά τα κέρδη χρηματοδότησαν τους βουλευτές και υπουργούς φίλους τους. Θα μπορούσα στο σημείο αυτό να αναφέρω ονόματα εν ενεργεία βουλευτών και υπουργών που ανήκαν στο χρηματοδοτικό πλάνο των ιδιωτικών νοσοκομείων. Και άλλους που νοσηλεύονταν δωρεάν στις σουίτες των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Αλλά και πολλοί μεγαλογιατροί κέρδιζαν από την ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις ευέλικτου κρατικού συστήματος. Να θυμηθούμε ότι τα κρατικά νοσοκομεία μετέφεραν καθημερινά ασθενείς για αξονική, μαγνητική, σπινθηρογράφημα και άλλες εξετάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τελείωσα την ειδικότητά μου στα τέλη της δεκαετίας του 90 και το μοναδικό νοσοκομείο του Πειραιά δεν είχε ούτε αξονικό τομογράφο. Η διαπλοκή αφάνταστη. Ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Αθηνών έχει ένα μηχάνημα Holter ρυθμού για την εξυπηρέτηση των καρδιολογικών ασθενών τη στιγμή που ένα μικρό ιατρείο έχει περισσότερα από ένα.
Το ΕΣΥ αφέθηκε να διαλυθεί .
Το ΕΣΥ στις ημέρες μας αφέθηκε να διαλυθεί και με ευθύνη όσων τώρα διαμαρτύρονται. Πιστεύω ακράδαντα στον έντιμο νοσοκομειακό ιατρό, νοσηλευτή, εργαζόμενο. Όμως όλοι γνωρίζουν τη διαφθορά και κανείς δεν τολμά να την καταγγείλει. Ακόμη και αυτοί που πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη επανέρχονται μετά από λίγο χρόνο για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Είναι γνωστά στη διοίκηση τα διαδραματιζόμενα με τους επίορκους σε κάθε νοσοκομείο, όμως ο διοικητής ξέρει ότι είναι προσωρινός και στην πραγματικότητα η διαχρονική αξία είναι ο επίορκος ιατρός.
Το ΕΣΥ λοιπόν σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας εισέπραττε υπερκέρδη.
Το ΕΣΥ λοιπόν που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας σφύριζε αδιάφορα και εισέπραττε υπερκέρδη, διαλύθηκε. Του δόθηκε η χαριστική βολή. Και αντί να βάλουμε όλοι πλάτη να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή καλύτερο και πιο δυνατό, του βάζουμε την ταφόπλακα. Πλέον στο ΕΣΥ με νομοσχέδιο που κατ’ όνομα ανήκει σε μια ιατρό που δούλεψε χρόνια σε κρατικό νοσοκομείο μπαινοβγαίνει ο καθένας. Οι ιατροί του μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και οι ιδιώτες να το χρησιμοποιούν για την πελατεία τους. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Μα ο ταλαίπωρος πολίτης. Ο οποίος όμως δεν είναι το θύμα γιατί η σιωπή του είναι που δίνει το ελεύθερο σε κάθε εξουσία να τον ταλαιπωρεί.
Ας το καταλάβουμε καλά. Πρέπει να ενημερωθούμε και να αντιδράσουμε. Γιατί όταν θα χρειαστούμε το ΕΣΥ θα ανακαλύψουμε όπως τα 35.000 θύματα του κορονοϊού ότι δε μπορεί να μας προσφέρει αυτό που δικαιούμαστε και που στο κάτω κάτω πληρώναμε εισφορές μια ζωή για να το έχουμε