Ασθενείς και άυλη συνταγογράφηση.Η πρακτική πλευρά.
(άρθρο:Ασθενείς και άυλη συνταγογράφηση) Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τις προόδους που κάνει η τεχνολογία και τις δυνατότητες άσκησης καλύτερης ιατρικής που προσφέρει. Αυτό βέβαια για τους σοβαρούς και έμπειρους επιστήμονες είναι ένα θέμα που θέλει πολλή και διεξοδική συζήτηση και σίγουρα δε μπορεί να τεθεί σε όλη του τη διάσταση στο πλαίσιο ενός σύντομου άρθρου. Γι’ αυτό θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα για την πρακτική πλευρά μίας μόνο διάστασης της προόδου της τεχνολογίας που λέγεται άυλη συνταγογράφηση. Ο όρος αποτελεί ένα νεολογισμό γιατί φυσικά καθετί το επιστητό έχει υλική υπόσταση αλλά ας μην ταλαιπωρηθούμε με τις λέξεις και τα νοήματά τους.
Ασθενείς και άυλη συνταγογράφηση: Παραπεμπτικά και συνταγές χωρίς τη μεσολάβηση ραντεβού με ιατρό.
Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι αυτή η άυλη συνταγογράφηση ας τους εξηγήσουμε. Όσοι πολίτες είναι γραμμένοι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να ενταχθούν και στην άυλη συνταγογράφηση. Μπορούν δηλαδή να λαμβάνουν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων και ηλεκτρονικές βεβαιώσεις, χωρίς να μεσολαβεί ραντεβού με το θεράποντα ιατρό τους. Είναι δηλαδή κατά την προσωπική μου γνώμη η εξέλιξη της συνταγογράφησης του ΙΚΑ των δεκαετιών πριν το 2000.
Ασθενείς και άυλη συνταγογράφηση: Εξέλιξη της συνταγογράφησης του ΙΚΑ.
Τι γινόταν τότε; (για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι). Όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ έκλειναν ραντεβού για συνταγογράφηση. Την ημέρα του ραντεβού κάποιος ιατρός που δεν τους είχε ξαναδεί ή τους είχε δει στο πόδι την προηγούμενη ή τις προηγούμενες φορές τους έγραφε απλώς τα φάρμακα, χωρίς να τους εξετάσει. Επειδή μάλιστα πολλές φορές είχε λόγο να τους αλλάξει τα φάρμακα για να προωθήσει κάποιο δικό του σκεύασμα, για να μη γκρινιάζει και για να γράψει αυτό που ο ασθενής ήθελε, εύρισκε μέσα στο βιβλιάριο πενήντα ή εκατό δραχμές ανάλογα με την περιοχή.
Αργότερα και μέχρι την κατάργηση του ΙΚΑ έγινε 5 ή 10 ευρώ. Έτσι αντέγραφε την προηγούμενη συνταγή και όλοι έμεναν ευχαριστημένοι. Για τα άλλα ταμεία όπως του δημοσίου υπήρχαν ιατροί που σε συνεννόηση με ένα φαρμακείο έγραφαν στα βιβλιάρια, χρεώνοντας μια επίσκεψη για κάθε συνταγογράφηση, χωρίς να έχουν δε ποτέ τον ασθενή.
Ο εκφυλισμός της ιατρικής επίσκεψης σε μια τυπική διαδικασία συνταγογράφησης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ιατρική επίσκεψη να έχει εκφυλιστεί σε μια τυπική διαδικασία συνταγογράφησης. Υπήρχαν ασθενείς που με τον τρόπο αυτό έπαιρναν τα ίδια φάρμακα επί 20 και 30 χρόνια. Τα ίδια φάρμακα που κάποιος τους είχε δώσει στα 40 χρόνια τους τα έπαιρνα και στα 70 τους. Ξεπατικωτούρα που λέγαμε και στο δημοτικό και μας κυνηγούσε η δασκάλα.
Και τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις τότε, υπήρχε και η επισκόπηση, έβλεπε δηλαδή τον ασθενή ο ιατρός. Με την άυλη συνταγογράφηση καταργήθηκε και αυτό. Ο ασθενής ζητά από ένα ιατρό να του γράψει μια τρίμηνη συνταγή άυλα. Αυτός το κάνει χωρίς να δει –κάποιες φορές χωρίς να ξέρει καν- τον ασθενή και ο τελευταίος καταθέτει κάποια χρήματα ή αν ο ιατρός είναι συμβεβλημένος χρεώνει μία επίσκεψη. Το αν ο ασθενής χρειάζεται αυτά τα φάρμακα και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτό φαίνεται να μην ενδιαφέρει κανένα.
Η δικαιολογία για τα χρόνια νοσήματα.
Μια δικαιολογία που υπάρχει είναι ότι για τα χρόνια νοσήματα δε χρειάζεται να βλέπει ο ιατρός τον ασθενή πριν συνταγογραφήσει. Η επιστήμη δε συμφωνεί, γιατί ακόμη και τα χρόνια νοσήματα έχουν τις μεταβολές τους αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι γενικότερες μεταβολές του οργανισμού που απαιτούν αλλαγή φαρμάκου ή δόσης. Ένας ασθενής επιδεινώνει την ηπατική ή νεφρική του λειτουργία. Άλλες φορές εμφανίζονται επιπλοκές από τη νόσο ή την αγωγή που μόνο το μάτι του ιατρού μπορεί να εντοπίσει. Και υπάρχουν βέβαια και τα συνεχώς μεταβαλλόμενα νοσήματα που χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και μεταβολή της αγωγής.
Ασθενείς και άυλη συνταγογράφηση:Κάτι σαν φαρμακευτικό delivery.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνάδελφοι που πληκτρολογώντας μερικά φάρμακα την ημέρα, από το σπίτι τους βγάζουν μεροκάματο και μάλιστα καλό μεροκάματο. Υπάρχουν ασθενείς που αποφεύγουν να επισκέπτονται ιατρούς παραγγέλλοντας τηλεφωνικώς τα φάρμακα που τους λείπουν. Κάτι σα φαρμακευτικό delivery δηλαδή. Αν και ποτέ δεν ζήτησα συγκεκριμένη αμοιβή, ξέρω ότι ασθενείς μου που θεώρησαν ότι ρυθμίστηκαν με την αγωγή που τους έδωσα ζητούν πλέον από τον ιατρό της γειτονιάς τους συνταγογράφηση για 10 ευρώ. Δε με ενοχλεί ούτε πρόκειται να υποβιβάσω τη δουλειά μου σε δουλειά που κάνουν σήμερα και πολλές άξιες γραμματείς.
Ο προσωπικός ιατρός με τους 2.000 και πλέον ασθενείς.
Η ιατρική είναι η προσωπική επαφή ιατρού ασθενούς και η συνεχής παρακολούθηση των μεταβολών των δεδομένων. Θέλω να βλέπω τους ασθενείς μου και ας μην παίρνω χρήματα γι’ αυτό. Αρνούμαι να πληρώνομαι για εξ αποστάσεως συνταγογράφηση. Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη να γίνει ένα λάθος που θα κοστίσει την υγεία ή τη ζωή ενός ασθενούς μου.
Το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει για τον περίφημο «προσωπικό ιατρό» που θα χρεώνεται 2.000 και πλέον ασθενείς. Αυτός θα συνταγογραφεί για όλους, χωρίς να ξέρει παρά ελάχιστους. Προσωπικός ιατρός χιλιάδων ασθενών δε γίνεται. Είναι ένα νέο ΙΚΑ. Η επανάληψη μιας παθογένειας. Ο ιατρικός σύλλογος πανηγυρίζει για το θεσμό της άυλης συνταγογράφησης. Γιατί;
Γιατί οι μεγαλογιατροί και συνδικαλιστές που απαρτίζουν το Δ.Σ. δεν έχουν ασθενείς για να καταλαβαίνουν τα προβλήματα. Είναι πίσω από γραφεία και χαράζουν πολιτικές που αφορούν το δικό τους μέλλον. Οι ασθενείς πάλι, εθισμένοι σε ένα άθλιο σύστημα που τους θεωρεί αναλώσιμους, προτιμούν να δώσουν χρήματα για διακοπές ή αγορά καταναλωτικών αγαθών αλλά στο θέμα της υγείας τους βρίσκουν την πιο φτηνή λύση. Και κάποιοι ιατροί, κατά κανόνα οι πιο απαίδευτοι, βολεύονται και κερδοσκοπούν απλά συνταγογραφώντας.
Η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να γίνει το εργαλείο μεγαλύτερης υποβάθμισης του συστήματος υγείας. Κάποιοι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες ας αντισταθούμε.