Μια ασθένεια που μπορεί να έχουμε όλοι χωρίς να το ξέρουμε

αρτηριακή υπέρταση-holter πίεσης.Άρθρο από τον Παναγιωτόπουλο Νίκο,καρδιολόγος Νέα Σμύρνη

Μια ασθένεια που μπορεί να έχουμε όλοι (αρτηριακή υπέρταση-holter πίεσης).

(αρτηριακή υπέρταση-holter πίεσης) Η κυρία που πήρε τηλέφωνο στο ιατρείο ήταν φανερά αναστατωμένη. Ζήτησε ένα ραντεβού όσο πιο γρήγορα γινόταν και πραγματικά την επόμενη ημέρα πέρασε την είσοδο του ιατρείου και άρχισε βιαστικά να εκθέτει το πρόβλημά της. Εδώ και αρκετό καιρό αισθανόταν τις δυνάμεις της να μειώνονται. Όταν ο δρόμος ήταν ανηφορικός ή έπρεπε να κάνει κάποια πιο κοπιαστική εργασία αισθανόταν ένα λαχάνιασμα στην αναπνοή που όσο περνούσε ο καιρός και αυξανόταν.

Αυτό στην αρχή το απέδωσε σε κάποια κιλά που είχε πάρει το τελευταίο διάστημα. Όμως η κατάσταση επιδεινωνόταν και τις τελευταίες ημέρες είδε τα πόδια της να πρήζονται αισθητά. Σε μια συζήτηση που είχε με κάποια γνωστή της της είπε να απευθυνθεί επειγόντως σε καρδιολόγο γιατί μπορεί να είχε καρδιακή ανεπάρκεια.

Καταλαβαίνει κάποιος την αρτηριακή υπέρταση;

Την καθησύχασα και άρχισα να τη ρωτώ για το ιστορικό της. Στην οικογένεια δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά, η μητέρα της είχε μόνο πίεση. Η ίδια δεν είχε κάποιο προηγούμενο επεισόδιο και από όσο ήξερε δεν είχε πίεση -αν και δεν τη μετρούσε συχνά-, δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη και χωρίς να έχει κάνει πρόσφατα εξετάσεις έλεγε ότι δεν πρέπει να έχει και αυξημένη χοληστερίνη. 

Στο ζήτημα της αρτηριακής υπέρτασης που επέμεινα λίγο με διαβεβαίωσε ότι αυτή «την καταλαβαίνει την πίεση γιατί νοιώθει ένα βάρος στα μάτια της και ένα πόνο στο κεφάλι όταν ανεβαίνει η πίεση και τότε παίρνει ένα χαπάκι από αυτά της μητέρας της και της πέφτει».

Η αρτηριακή υπέρταση δεν δίνει συμπτώματα!

Της εξήγησα πως αντίθετα από ότι πιστεύουν οι πολλοί η αρτηριακή υπέρταση είναι μια βουβή κατάσταση που δε δίνει συμπτώματα. Ακόμη και σε πολύ υψηλές τιμές ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τίποτε. Η σύγχυση με την κεφαλαλγία και τα άλλα συμπτώματα που αποδίδουμε στην υπέρταση οφείλεται στο ότι κάθε πόνος ή αναστάτωση του οργανισμού μας ανεβάζει την πίεση. Γι’ αυτό είναι καλό να μετράμε την πίεσή μας σε συνθήκες ηρεμίας και από εκεί να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Αρτηριακή υπέρταση-holter πίεσης και triplex καρδιάς.

Μέτρησα την πίεσή της και ήταν  δεκαέξι με εννέα και μισό (160/ 95mmHg) αλλά το απέδωσε στο άγχος της «λευκής μπλούζας». Το δέχτηκα και της είπα ότι οι καρδιολόγοι έχουμε και άλλα μέσα διαπίστωσης της υπέρτασης. Κάναμε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε αυτό μπορεί να φανεί υπερτροφία της καρδιάς. Η καρδιά είναι ένας μυς που δουλεύει δεκάδες χιλιάδες φορές κάθε ημέρα για να δεχτεί και να προωθήσει αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Όταν συναντά αυξημένες πιέσεις στην προσπάθειά της αυτή τότε παχαίνει -υπερτρέφεται όπως λέμε- με τον ίδιο τρόπο που κάποιος που σηκώνει βάρη αποκτά αυξημένο μυϊκό σύστημα στα χέρια.

Η υπερτροφία αυτή φαίνεται καλύτερα στο triplex της καρδιάς και μαζί με μια αλλαγή στη σχέση των πιέσεων μέσα στην καρδιά προδίδει  μια υπέρταση που διαρκεί καιρό και αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό. Ένα υπερτροφικό μυοκάρδιο είναι πιο πιθανό να εμφανίσει αρρυθμίες, να έχει ανάγκη περισσότερου αίματος και στο τέλος να οδηγήσει στη λεγόμενη υπερτασική καρδιοπάθεια που είναι προάγγελος πολλών κακών. Ακόμη μια αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και βλάβες σε αγγεία που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Holter πίεσης 24ωρης καταγραφής.

Πραγματικά αν και στο καρδιογράφημα οι αλλοιώσεις δεν ήταν εμφανείς στο triplex εμφανίστηκε μια σημαντική υπερτροφία της καρδιάς με τη λεγόμενη διαστολική δυσλειτουργία στις πιέσεις. Την προέτρεψα να βάλει ένα  Holter 24ωρης καταγραφής της πίεσης το οποίο μπορεί να κάνει αυτόματα μετρήσεις κάθε περίπου 20 λεπτά την ημέρα και 40 το βράδυ ώστε να αποτυπώσει αξιόπιστα τη διακύμανση της πίεσης όλο το 24ωρο. Δέχτηκε. Παράλληλα κάναμε εξετάσεις για να διαπιστώσουμε τη λειτουργικότητα των νεφρών και την κατάσταση των αγγείων. Τα ευρήματα πλούσια. Οι πιέσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ αυξημένες, η νεφρική λειτουργία οριακή και αρχόμενες βλάβες στις καρωτίδες και τα αγγεία των κάτω άκρων.

Η ασθενής μπήκε σε φαρμακευτική αγωγή, της συστήθηκε αποφυγή του αλατιού, άσκηση και απώλεια βάρους. Τα οιδήματα στα πόδια αποδόθηκαν σε κατακράτηση υγρών ενώ η δυσφορία στη βάδιση στην υπερτροφία της καρδιάς. Η αρτηριακή υπέρταση, μια ασυμπτωματική νόσος σε αρχικά στάδια είναι ένας ύπουλος εχθρός που πρέπει να τον αναζητούμε για να τον αντιμετωπίζουμε.