Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι

Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι.Καρδιολογικό ιατρείο Νέα Σμύρνη,Παναγιωτόπουλος Νίκος.

Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι.

(άρθρο:Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι) Το τηλέφωνο των καρδιολόγων χτυπά πολύ συχνά την περίοδο του καλοκαιριού και στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονται ασθενείς που διαμαρτύρονται ότι με τα φάρμακα που παίρνουν για την πίεση αισθάνονται μεγάλη αδυναμία, εύκολη κόπωση, υπνηλία και η πίεσή τους είναι πολύ χαμηλή. Για το λόγο αυτό διακόπτουν την αγωγή τους, παίρνουν τα φάρμακα μέρα παρ’ ημέρα ή και πιο αραιά ή τα κόβουν στη μέση. Πολλοί μάλιστα από αυτούς το κάνουν χωρίς να δουν χαμηλή πίεση γιατί ξέρουν ότι «το καλοκαίρι η πίεση πέφτει».

Να ξεκινήσουμε από την τελευταία αυτή διαπίστωση. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι η πίεση πέφτει. Πραγματικά αυτό συμβαίνει ως συνέπεια πολλών μηχανισμών. Για να καταλάβει κάποιος πιο εύκολα τι συμβαίνει θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πίεση μέσα στις αρτηρίες είναι συνάρτηση του τόνου των αγγείων, δηλαδή του πόσο σφιχτά είναι τα αγγεία και του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί σε αυτά. Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης έχουμε συνδυασμό διαστολής (χαλάρωσης) των αγγείων και μειωμένου όγκου αίματος.

Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι.Γιατί η πίεση πέφτει το καλοκαίρι;

Αγγειοδιαστολή, δηλαδή χαλάρωση των αγγείων, έχουμε γιατί με τον τρόπο αυτό, ιδιαίτερα στα αγγεία του δέρματος, ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και την αποβολή θερμότητας στο περιβάλλον. Γι’ αυτό όταν εκτιθέμεθα σε ζέστη κοκκινίζουμε και το δέρμα μας γίνεται υγρό και κολλώδες. Με το μηχανισμό αυτό σε συνδυασμό με την εφίδρωση πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Όμως με τον ιδρώτα αποβάλλονται και υγρά και αν δεν αναπληρώνονται ο όγκος του αίματος μειώνεται και έτσι τα ήδη διεσταλμένα αγγεία γίνονται ακόμη πιο άδεια. Αποτέλεσμα η πτώση της πίεσης. Εκτός από υγρά, με τον ιδρώτα αποβάλλονται και άλατα και έτσι ένας ακόμη παράγοντας συγκράτησης υγρών στο σώμα μειώνεται.

Απλές πρακτικές για την αποφυγή της  έντονης ζέστης.

Αγγειοδιαστολή, αφυδάτωση, εφίδρωση συμβάλλουν στην πτώση της πίεσης τις θερμές ημέρες του χρόνου. Και πως το αντιμετωπίζουμε; Κατ’ αρχάς πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας και όχι αυθαίρετα. Αυτός γνωρίζει το πρόβλημά μας και μπορεί να μας δώσει λύσεις. Οι πιο γενικές και πρακτικές από αυτές είναι η αποφυγή της έντονης ζέστης. Δεν κυκλοφορούμε στον ήλιο, ούτε βγαίνουμε από το σπίτι τις θερμές ώρες της ημέρας. Αν θέλουμε να κινηθούμε προτιμούμε τις πρωινές ώρες νωρίς και τις βραδινές μετά την δύση του ηλίου.
Πίνουμε πολλά υγρά, νερό, χυμούς χωρίς ζάχαρη κρύο τσάι κλπ. αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη και τα οινοπνευματώδη γιατί χειροτερεύουν την κατάσταση. Το πόσα υγρά μπορούμε να πιούμε το καθορίζουμε σε συνεννόηση με το γιατρό μας γιατί εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται η καρδιά μας και η κυκλοφορία μας.

Αρτηριακή πίεση και καλοκαίρι.Δεν αλλάζουμε αυθαίρετα τη δόση του φαρμάκου!

Δεν αλλάζουμε τη δόση του φαρμάκου αυθαίρετα. Τα χάπια έχουν συγκεκριμένη δοσολογία και η λήψη τους μέρα παρά μέρα απλά τα καθιστά αναποτελεσματικά. Επίσης τα χάπια δεν κόβονται αν δεν έχουν την ειδική χαραγή γιατί έτσι καταστρέφουμε τη φαραμακοκινητική τους. Μπορεί ο ιατρός μας να μας γράψει κάποια τροποποιημένη δόση που προσωρινά θα πάρουμε μέχρι να ομαλοποιηθεί η θερμοκρασία.

Επειδή οι υπερτασικοί που πρέπει να μην καταναλώνουν αλάτι τις υπόλοιπες ημέρες, τις ημέρες αυτές και σε αυστηρή συνεννόηση το θεράποντα μπορούν να βάλουν λίγο αλάτι στη διατροφή τους. Προσωπικά αποφεύγω τη διαδικασία αυτή γιατί οι ασθενείς επικαλούνται συχνά τη ζέστη για να εμπλουτίζουν αυθαίρετα το διαιτολόγιό τους με αλάτι και άλλες ημέρες του χρόνου και μάλιστα με τη δικαιολογία ότι το συνέστησε ο ιατρός τους.
Επίσης εάν παρουσιάζεται πρήξιμο στα πόδια λόγω ζέστης, η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση δηλαδή ψηλότερα όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η ψευδαίσθηση ότι η πίεση ρυθμίστηκε.

Οι ημέρες του καλοκαιριού οδηγούν πολλούς στην ψευδαίσθηση ότι η πίεσή τους ρυθμίστηκε οριστικά και σταματούν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα το φθινόπωρο και πολύ περισσότερο το χειμώνα να ανακαλύπτουν έντρομοι ότι η υπέρτασή τους έχει αποδιοργανωθεί και να σπεύδουν τότε να τη ρυθμίσουν. Κλειδί στη σωστή ρύθμιση της πίεσης είναι η σταθερή σχέση με το θεράποντα ιατρό και είναι λάθος τακτική η εξ αποστάσεως αναπαραγωγή της ίδιας συνταγής φαρμάκων χωρίς να προηγηθεί εξέταση . Ο οργανισμός μεταβάλλει τη συμπεριφορά του συνεχώς και καλό είναι να μην του συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μια μηχανή που δουλεύει ασταμάτητα χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ανάγκες του.