Μια κρυφή βόμβα στο σώμα μας (ανεύρυσμα αορτής)

Ιστορίες ενός καρδιολόγου, ανεύρυσμα αορτής.

(άρθρο: ανεύρυσμα αορτής)  Ο καρδιολόγος μόλις είχε τελειώσει την εφημερία του και μετά από 48 περίπου ώρες δουλειάς γύριζε κουρασμένος στο σπίτι του. Το τηλέφωνο χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας συνεργάτης του καρδιοχειρουργός που τον παρακαλούσε να γυρίσει στο νοσοκομείο για να δει τη μητέρα ενός φίλου του.

Είχε πάει σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο με ισχυρό πόνο στο στήθος και αφού είχε υποβληθεί σε καρδιογράφημα και αιματολογικό έλεγχο των ενζύμων της καρδιάς είχε σταλεί πίσω στο σπίτι της. Ο γιός της όμως ήθελε και μια δεύτερη γνώμη και την έφερε στο ιδιωτικό νοσοκομείο. Εκεί το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε. Έγινε νέο καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα και στάλθηκαν καρδιοένζυμα. Για λόγους ασφαλείας η ασθενής θα έμενε μέσα για παρακολούθηση αν και δεν υπήρχε κάποιο εύρημα και ο πόνος είχε μειωθεί.

Η εξέλιξη ενός περιστατικού,ανεύρυσμα αορτής.

Ο καρδιολόγος γύρισε στο νοσοκομείο αν και θεωρούσε πολύ απίθανο ότι είχε κάτι να συνεισφέρει. Πρόλαβε το φορείο λίγο πριν μπει στο ασανσέρ για τον όροφο όπου θα νοσηλευόταν η ασθενής. Αφού κάποιες εξετάσεις είχαν ήδη γίνει, στηρίχθηκε περισσότερο στο ιστορικό. Ο πόνος είχε εμφανιστεί ξαφνικά, ήταν πολύ οξύς («σαν κάτι να σκιζόταν μέσα μου») και επεκτεινόταν σε όλο το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Στην επιμονή του καρδιολόγου η αδελφή της ασθενούς που έμενε σε διπλανό διαμέρισμα είπε με συστολή ότι διεπίστωσε ότι η ασθενής είχε απώλεια ούρων. Χρειάστηκε να την αλλάξουν όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απώλεια ούρων:μια πληροφορία που αλλάζει την πορεία των πραγμάτων.

Η πληροφορία αυτή άλλαξε την πορεία των πραγμάτων. Η απώλεια ούρων παραπέμπει σε πλήρη απώλεια των αισθήσεων. Αμέσως ο καρδιολόγος υποψιάστηκε ότι κάτι αγγειακό κρύβεται. Και μάλιστα κάτι που αφορά τις καρωτίδες, τα αγγεία που δίνουν αίμα στον εγκέφαλο. Πόνος στο στήθος σα «σκίσιμο» και απώλεια των αισθήσεων, μήπως έχουμε διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής;

Τί είναι η αορτή.

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος, η εθνική οδός του. Ξεκινάει από την καρδιά και αφού ανέβει λίγο κάνει ένα τόξο και κατεβαίνει προς την κοιλιά. Εκεί αφού περάσει το διάφραγμα φτάνει χαμηλά και πριν από τα πόδια διαιρείται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες που θα δώσουν τα αγγεία της λεκάνης και των κάτω άκρων. Από την αορτή ξεπηδούν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, οι καρωτίδες, τα αγγεία των άνω άκρων, τα θωρακικά αγγεία, τα αγγεία για τα όργανα της κοιλιάς και τέλος τα αγγεία για τα κάτω άκρα.

Πως συμβαίνει το ανεύρυσμα αορτής.

Η αορτή έχει μυϊκό τοίχωμα και ελαστικότητα και δέχεται την πίεση από το αίμα εσωτερικά σε κάθε συστολή της καρδιάς. Μερικές φορές για κατασκευαστικούς λόγους αλλά συχνότερα λόγω αρτηριακής υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας, το τοίχωμα χάνει την ελαστικότητά του και «ξεχειλώνει». Αυτό λέγεται διάταση και σε προχωρημένο στάδιο ανεύρυσμα της αορτής. Ανάλογα σε ποιο σημείο γίνεται αυτό, έχουμε ανεύρυσμα της ρίζας και της ανιούσας αορτής, ανεύρυσμα της κατιούσας αορτής, της κοιλιακής αορτής και πιο κάτω των λαγονίων αρτηριών.

Το ανεύρυσμα αυτό κινδυνεύει να σπάσει οπότε μπορεί να προκληθεί ακόμη και ακαριαίος θάνατος. Μια άλλη περίπτωση είναι το τοίχωμα του αγγείου να σκιστεί, οπότε μιλάμε για διαχωρισμό. Το σκίσιμο αυτό μπορεί να βουλώσει τα στόμια των αγγείων που βγαίνουν από τη αορτή και να έχουμε συμπτώματα μειωμένης αιμάτωσης. Από τις στεφανιαίες μπορεί να έχουμε έμφραγμα, από τις καρωτίδες μπορεί να έχουμε παροδικό ή μόνιμο εγκεφαλικό, από τις αρτηρίες του εντέρου νέκρωση του εντέρου και αιμορραγία από το ορθό κλπ. Χαρακτηριστικό της επιπλοκής ο έντονος πόνος που διαρκεί ώρες.

Μέχρι να σπάσει το ανεύρυσμα , δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Μέχρι όμως να σπάσει το ανεύρυσμα είναι βουβό. Μεγαλώνει χωρίς να δίνει συμπτώματα. Μπορεί να το βρει κάποιος τυχαία σε triplex καρδιάς ή σε αξονική τομογραφία θώρακος αν είναι στο θώρακα και αντίστοιχα triplex και αξονική κοιλιάς αν βρίσκεται στην κοιλιά. Αν το μέγεθός του είναι μικρότερο από 5cm στο θώρακα παρακολουθείται και κινούμαστε συντηρητικά, ενώ αν είναι μεγαλύτερο από 5,2 cm χειρουργείται από καρδιοχειρουργό στο θώρακα και αγγειοχειρουργό στην κοιλιά.
Σκοπός του καρδιολόγου η κατά το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή του χειρουργείου. Η καλή ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης, η αερόβια άσκηση, η αποφυγή άρσης μεγάλων βαρών είναι μερικοί από τους άμεσους στόχους.

Η ασθενής γλύτωσε.

Και για όσους θέλουν το τέλος της ιστορίας. Η ασθενής με επιμονή του καρδιολόγου υπεβλήθη σε αξονική αλλά το μηχάνημα υπέστη βλάβη πριν ολοκληρωθεί η εξέταση. Κλήθηκε το προσωπικό του μαγνητικού τομογράφου που προχωρημένα ξημερώματα με γκρίνια της έκανε μαγνητική θώρακος. Η εξέταση απεκάλυψε μεγάλο ανεύρυσμα στην ανιούσα αορτή που είχε προκαλέσει ανεπάρκεια στην αορτική βαλβίδα της καρδιάς,  είχε επηρεάσει το στόμιο της αριστερής καρωτίδας, είχε σκιστεί και ήταν έτοιμο να σπάσει. Η ασθενής μπήκε στο χειρουργείο επειγόντως και κατά την προετοιμασία της,  αφού είχε ανοιχθεί ο θώρακας, το ανεύρυσμα έσπασε. Όμως γλύτωσε τη ζωή της γιατί το χειρουργείο ξεκίνησε άμεσα , πήγε καλά και μετά από 15 χρόνια η ζει και…. μας ταλαιπωρεί.