Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας.
(Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας) Η μιτροειδής βαλβίδα, μία από τις τέσσερεις βαλβίδες της καρδιάς, έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία της. Αποτελείται από δύο γλωχίνες, δύο δηλαδή ισχυρά φύλλα που κλείνουν ερμητικά. Οι γλωχίνες αυτές μοιάζουν με τη μίτρα καθολικού καρδιναλίου και από εκεί προέρχεται το όνομα της βαλβίδας. Πολύ σημαντικός για τη λειτουργία της είναι ο λεγόμενος υποβαλβιδικός μηχανισμός. Αυτός αποτελείται από τους θηλοειδείς μύες και τις τενόντιες χορδές. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυναμική στη βαλβίδα κατά τη λειτουργία της. Η μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία, δύο από τα πιο σημαντικά διαμερίσματα της καρδιάς. Ρόλος της όπως και όλων των βαλβίδων είναι να επιτρέπει τη διέλευση του αίματος προς μία μόνο κατεύθυνση. Στην προκειμένη περίπτωση το αίμα πρέπει να περνά από τον κόλπο στην κοιλία και να μην επιστρέφει προς τα πίσω.
Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας. Γιατί συμβαίνει;
Ανεπάρκεια μιτροειδούς είναι η ατελής σύγκλειση των γλωχίνων που επιτρέπει στο αίμα να παλινδρομεί. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα επιστρέφει κατά τη συστολή από την κοιλία στον κόλπο. Έτσι ο αριστερός κόλπος δέχεται περισσότερο αίμα από το κανονικό. Η συνέπεια είναι να μεγαλώνει σιγά σιγά και να αυξάνονται σε αυτόν οι πιέσεις που μεταδίδονται συχνά προς τους πνεύμονες. Έτσι αυτοί οι τελευταίοι δέχονται αυξημένες πιέσεις από τον κόλπο και οι κυψελίδες γεμίζουν υγρό. Ένας χώρος που γίνεται αποκλειστικά η ανταλλαγή των αερίων γεμίζοντας υγρό οδηγεί σε αυτό που αποκαλούμε πνευμονικό οίδημα. Μια δηλαδή κατάσταση επικίνδυνη που αν δεν αντιμετωπιστεί είναι θανατηφόρα. Ακόμη πολύ συχνή στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς είναι η κολπική μαρμαρυγή μια σοβαρή αρρυθμία. Και μάλιστα η χρόνια κολπική μαρμαρυγή που συχνά παραμένει ακόμη και μετά από χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.
Συμπτώματα,διάγνωση και θεραπεία.
Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στη διάρκεια πολλών ετών σα συνέπεια ρευματικού πυρετού της παιδικής ηλικίας. Μιας δηλαδή παραμελημένης στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας. Όμως υπάρχει και η οξεία ανεπάρκεια της βαλβίδας που οφείλεται συνήθως σε ρήξη τενόντιας χορδής συνεπεία τραυματισμού, πρόπτωση μιτροειδούς ή οξείας ενδοκαρδίτιδας. Τότε τα συμπτώματα είναι οξύτατα και ο ασθενής οδηγείται στο νοσοκομείο με έντονη δύσπνοια στο πλαίσιο οξέος πνευμονικού οιδήματος και μεγάλη ταχυκαρδία.
Η θεραπεία της ανεπάρκειας της μιτροειδούς είναι συντηρητική μέχρι του σημείου που ο καρδιολόγος θα κρίνει ότι χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό γίνεται είτε με πλαστική – διόρθωση της βαλβίδας και του υποβαλβιδικού μηχανισμού είτε με αντικατάστασή της από προσθετική.
Παναγιωτόπουλος Νίκος,Καρδιολόγος.